Vijenac 467

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Sedma Noć muzeja


Hrvatska – Sedma po redu Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva, održat će se u petak 27. siječnja. Te će večeri pa sve do jedan sat poslije ponoći biti otvoreno više od stotinu muzeja, galerija i ustanova u kulturi. Prošlogodišnja je Noć privukla gotovo 315.000 posjetitelja, a u ovoj će sudjelovati više od sedamdeset gradova i naselja. Svi se nadamo kontinuiranom interesu za ponudu programa kulture. Autorice su koncepcije Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović. Program i ostale informacije potražite na www.hrmud.hr.


Koydlove slike i objekti


Zagreb – Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt predstavlja izložbu Nikole Koydla. Do 19. veljače upoznajte se s Koydlovih gotovo četrdeset slika i trinaest objekata koji su nastali u proteklome desetljeću. Kako napominje Miroslav Gašparović, kustos i ravnatelj, predstavljeni se radovi po svim osobinama svrstavaju u već poznatu osebujnu autorsku poetiku hermetične piktografije, potvrđujući Koydla kao odvažna kolorista i analitičnoga metodičara. Slike slijede uobičajene autorove tematske odrednice, a slikarske vizualizacije zapravo su linearne skulpture. www.muo.hr


Riječke Nakupine


Zagreb – Pod naslovom Nakupine u zagrebačkoj Galeriji VN u Ilici predstavljaju se studenti riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Na Nakupinama svoje radove, od videouradaka i konceptualnih radova do instalacija, izlažu Robert Maloić, Matea Pasarić, Iva Santini, Bruna Tomšić. Tim projektom, čiju je koncepciju osmislila Lara Badurina, omogućuje se izabranim studentima prilika za samopromociju i izlazak na umjetničku scenu. Izložba je otvorena do 4. veljače. Više na www.kvn.hr


Strieglove grafike


slika


Sisak – Sisačka Gradska galerija Striegl započinje sezonu izložbom najvažnijih radova iz grafičkog opusa Slave Striegla. Margarita Sveštarov Šimat piše kako rijetki, ali kontinuirano stvarani Strieglovi grafički otisci sačuvani u jedinstvenim primjercima, nisu nikada mišljeni u serijama grafičkih otisaka i nakladama, već kao unikatni sažetak kompozicije i oblika te čine jedan oblik umjetničkog portfolia, oblik otisnutog ekstrakta oblikovne invencije i imaginacije. Tijekom izložbe bit će promovirana i publikacija pod naslovom Striegl – Grafike.


Otisci Antonije Čačić


Zagreb – Do početka veljače u Galeriji Vladimir Filakovac možete pogledati izložbu Otisci Antonije Čačić. Nikola Albaneže tvrdi kako nam je na izložbi podastrt niz monokromnih platna od kojih su neka kontrastno suprotstavljena kao diptisi, dok su druga poredana u poliptisima brižljivo usklađenih dijelova. Na jednostavan način umjetnica nam pokazuje bogatstvo profinjenih efekata. Nasuprot neodređenim turbulencijama oblika možemo pratiti oslobađanje oslikanih površina od forme i fokusiranje na određene tonove i kromatske vrijednosti boja i njihov intenzitet.


Kulunčićeva u Napulju


Napulj – Napuljski Muzej suvremene umjetnosti Donna Regina M.A.D.R.E. ugošćuje našu umjetnicu Andreju Kulunčić. Uz jedan od njezinih najpoznatijih multidisciplinarnih radova Distributivna pravda te prvi dokumentarni video Rekonstrukcija umjetnica se predstavlja i participativnim projektom index.donne koji se realizira u interakciji s Napolitancima kao poticaj ženama da osvijeste i definiraju svoje individualne pozicije u obiteljskom i društvenom kontekstu. Kustosi su izložbe otvorene do 6. veljače Radmila Iva Janković, Adriana Rispoli i Eugenio Viola. Ostalo potražite na www.museomadre.it.

Vehabović u New Yorku


New York – U njujorškoj Marc Straus Gallery otvorena je samostalna izložba našeg umjetnika Zlatana Vehabovića. Vehabović u Americi izlaže najnovije radove iz ciklusa Sweeping Confetti from the Floor of the Concrete Hole. Umjetnik njima problematizira mračne strane erotske ljubavi, različita psihološka stanja uvjetovana ostvarenim, ali i neostvarenim odnosima, koje ste mogli pogledati potkraj prošle godine u zagrebačkoj Laubi. Izložba u New Yorku otvorena je do 10. veljače. Informacije potražite na http://marcstraus.com.


Vijenac 467

467 - 26. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak