Vijenac 467

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Nagrada Šulek Tomislavu Oliveru


Zagreb – Skladatelj Tomislav Oliver (1987) dobitnik je nagrade Stjepan Šulek za skladateljsko djelo za 2011. Nagrađena skladba Obsidienne praizvedena je 4. listopada 2010. u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u izvedbi ansambla Cantus. Skladbu, koja traje 11 minuta, Oliver je skladao na četvrtoj godini studija kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a nadahnuta je vitrajem Marca Chagala Memorial East Window za crkvu Svih Svetih u Kentu. Za tu skladbu Oliver je dobio i rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za 2011, a „krasi ju promišljena organiziranost materijala, motivska povezanost, raznolike i hrabre zvukovne kombinacije te muzikalan protok i tajming“, istaknuo je u obrazloženju nagrade ocjenjivački sud u kojemu su bili akademik Pavle Dešpalj, Zoran Juranić, Haris Nonveiller, Ruben Radica i Berislav Šipuš. Nagrađenik je primio diplomu, koja je rad akademskog slikara Ninoslava Poljana, i novčani iznos od 5000 kuna, što je osobni dar gospođe Nevenke Šulek.


Il giardino armonico u Zagrebu


ZAGREB – U okviru ciklusa Lisinski subotom, 4. će veljače u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati nastupiti poznati talijanski ansambl Il giardino armonico, pod umjetničkim vodstvom Giovannija Antoninija. Nakon uspješnih nastupa u Zadru i Varaždinu, zagrebačka će publika imati priliku uživati u glazbi za koju su se članovi ansambla specijalizirali, a riječ je o glazbi 17. i 18. stoljeća, kojoj pristupaju u duhu estetike povijesno obaviještenih izvedbi. U Zagrebu će predstaviti odabrane skladbe Georga Philippa Telemanna i Johanna Sebastiana Bacha, među kojima su najavljeni i Brandenburški koncerti.


Večer s Brynom Terfelom


ZAGREB – Velški bas-bariton Bryn Terfel, jedan od najvažnijih opernih pjevača današnjice, nastupit će 7. veljače u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, s početkom u 19.30 sati, a u okviru ciklusa Lisinski subotom, iako iznimno u utorak. Otkada je početkom devedesetih kao Guglielmo u Cosi fan tutte debitirao u velškoj Nacionalnoj operi te nastavio niz uspješnih debija u Kraljevskoj operi u Londonu, Bečkoj državnoj operi, Theatre de la Monnaie u Bruxellesu i drugima, Bryn Terfel nametnuo se kao nezaobilazan tumač Mozartovih opernih junaka. No njegov ga je nesvakidašnji talent prometnuo u jednako uspješna izvođača zahtjevnih uloga u djelima Puccinija, Verdija, Stravinskog i Brittena. Posljednje dvije godine njegovo se ime vezuje uz Operu Metropolitan i Wagnerov opus, a istaknuo se kao Wotan u Rajninu zlatu i Valkiri, Wolfram u Tannhäuseru, Holandez u Letećem Holandezu te Hans Sachs u Majstorima pjevačima. Uz Simfonijski orkestar i zbor HRT-a pod ravnanjem Gareta Jonesa Terfel će prirediti šarolik program odabranih opernih brojeva.


Koncert za trubu i orgulje


VELIKA GORICA – Trubač Tomislav Špoljar i orguljaš Edmund Andler-Borić priredit će koncert 8. veljače u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, s početkom u 19.30 sati. Za nastup odabrali su djela baroknoga razdoblja, koja su skladana, kako i naziv Biberovih opusa kaže, jednako prikladno za oltar ili dvor. Skladbe su rijetko izvođene, a poseban je dragulj originalna skladba za trubu i obou Gottfrieda Fingera. Sve su ostale skladbe u originalu pisane za trubu i violinu, a riječ je o opusima Girolama Frescobaldija, Heinricha Ignaza Franza von Bibera, Williama Corbetta, Georga Friedricha Händela i Baldassarea Galuppija.


Hrvatski autori za Svjetske dane glazbe


ZAGREB – Ocjenjivački sud hrvatske sekcije Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM-a), koji je djelovao u sastavu Sanja Raca, Jana Haluza i Mladen Tarbuk, uz sudjelovanje stručne službe Hrvatskoga društva skladatelja, Nine Čalopek i Antuna Tomislava Šabana, odabrao je šest skladbi, koje su poslane međunarodnom žiriju za izbor programa Svjetskih dana nove glazbe, koji će 2013. biti održani u Austriji i Slovačkoj. Međunarodni će žiri potom odabrati najmanje jednu skladbu od šest koje je ponudila hrvatska sekcija. Ocjenjivački sud hrvatske sekcije priopćio je da se kretao u strogim kategorijama i normama sama natječaja, ali je svojim izborom pokušao prikazati čitav raspon najrecentnije hrvatske kompozicije. Tako će hrvatsku sekciju pred međunarodnim žirijem ISCM-a predstavljati Viktorija Čop (Adieu, za simfonijski orkestar), Dubravko Palanović (Mozaik, za devet instrumenata), Krešimir Seletković (NO music, za komorni ansambl), Sanja Drakulić (Drive, za klavir), Tomislav Uhlik (Etide – Varijacije na mjesečini, za violinu) i Ana Horvat (Misija 6).


Vijenac 467

467 - 26. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak