Vijenac 467

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

Lea i Darija u kinima


Nakon što je na prošlom Festivalu židovskog filma prikazan dokumentarac Lea i Darija (Dječje carstvo) Branka Ivande, pred domaću kinopubliku sad stiže i autorov igrani film koji se bavi tragičnom sudbinom djevojčice Lee Deutsch i njezinim odnosom s prijateljicom i konkurenticom Darijom Gasteiger. Lea je bila neobično darovita klinka koja je kao članica popularnoga zagrebačkog dječjeg kazališta Dječje carstvo između dva svjetska rata proglašavana čudom od djeteta, a koja je 1943. u dobi od 16 godina umrla u vlaku tijekom transporta u Auschwitz.


slika


U igranom filmu koji se baš kao i dokumentarac temelji na knjizi Lea Deutsch – zagrebačka Anne Frank Pavla Cindrića, redatelj je kreirao zanimljivu i vizualno estetiziranu, no dobrano suhoparnu, dramaturški nerazrađenu i monotonu cjelinu opterećenu tek skiciranim likovima, eskapističkim prikazom (među)ratnog Zagreba, izostankom intrigantnije dramske tenzije i pretjeranim posezanjem za elipsama. Ipak, svakako vrijedi obratiti pozornost na darovite mlade glumice Klaru Naku i Tamy Zajec.


Četvrti Filmonaut pred čitateljima


U predvorjima i na blagajnama domaćih art-kina te u odabranim knjižarama možete kupiti sveukupno četvrti, a drugi tiskani broj Filmonauta, filmskoga polugodišnjaka objavljena u nakladi Blank filmskog inkubatora i uz potporu HAVC-a i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Koncipiran kao izdanje u žarištu kojega nije kinorepertoar nego u medijima obično zapostavljen nezavisni, alternativni, kratki, dokumentarni i nijemi film, kao i azijske kinematografije, novi japanski horori, filmovi Trećeg svijeta itd., novi Filmonaut među ostalim donosi razgovore s autorom dokumentarca Ratni reporter Silvestrom Kolbasom, s redateljem 3D-filma Arheo 29 Vladislavom Kneževićem i glumicom Ivom Mihalić, s autorima horora Zagorski specijalitet Davidom Kapcem i Andrijom Mardešićem, kao i prikaze filmova Ćaća, Fleke, Kotlovina, Cvijet bitke i drugih.


Grk Zorba i Jedan dan života na Tuškancu


U sklopu Filmskih programa na Tuškancu prikazuju se nekad vrlo popularni i danas bismo rekli kultni filmovi Grk Zorba Mihalisa Kakogiannisa i Jedan dan života Emilija Fernandéza. U prvom slučaju riječ je o Oscarima za najuspjeliju sporednu žensku ulogu (sjajna Lila Kedrova) te najbolju scenografiju i fotografiju ovjenčanoj efektno socijalno ambijentiranoj egzistencijalnoj romantičnoj drami, adaptaciji romana Nikosa Kazantzakisa u kojoj je Anthony Quinn ostvario najbolju i najvažniju ulogu u karijeri pored one u remek-djelu Ulica Federica Fellinija. U prvom slučaju riječ je o svojevrsnoj karakternoj studiji tipičnoga Grka, koja uz antologijsku glazbu Mikisa Theodorakisa nudi niz dojmljivih emotivnih dionica, a u drugom o nekad iznimno gledanoj i pjesmom Mama Huanita obilježenoj melodrami o jednom danu u životima dvojice sudionika meksičke revolucije, visokog časnika i osuđenika na smrtnu kaznu koji su od prijatelja postali protivnici.


Martovske ide u siječnju


U hrvatska kina stiže i ambiciozna politička drama Martovske ide suproducenta, suscenarista, redatelja i glumca Georgea Clooneyja, na festivalu u Veneciji nagrađena i za četiri Zlatna globusa nominirana adaptacija kazališnoga komada Ferragut North Beaua Willimona.


slika


Posrijedi je promišljeno koncipirano, angažirano, tematski svevremeno i intrigantno te sugestivno režirano ostvarenje, priča o idealima vođenu mladiću Stephenu Meyersu (izvrsni Ryan Gosling), glasnogovorniku guvernera Pennsylvanije Mikea Morrisa (Clooney) koji će se tijekom Morrisova natjecanja za predsjedničkoga kandidata Demokratske stranke neočekivano suočiti sa zakulisnim igrama i prljavštinama koje će na kušnju staviti njegov idealizam.


Vijenac 467

467 - 26. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak