Vijenac 466

Matica hrvatska

Ogranci

Čitluk

Franjevac, pjesnik, pripovjedač, esejist, kritičar, pisac za djecu i prevoditelj fra Miljenko Stojić (rođen 1960. u Dragićini) nedavno je objavio svoju novu knjigu, S druge strane – (p)ogledi iz suvremenosti u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i K. Krešimira iz Zagreba. Knjiga sadrži trideset i šest eseja objavljenih u listu Glasnik mira i jedan esej-najavu njegove nove knjige U nebo zagledani. Čitajući novo Stojićevo djelo mnoge nam stvari i događaji, manipulacije politikom, gospodarstvom i vrednotama postaju jasnije i bistrije, rečeno je u pogovoru. (G. G.)


Daruvar


U 2012. obilježit će se 20 godina od obnove Ogranka Matice hrvatske u Daruvaru. Na put vlastitog djelovanja i razvoja u samostalnoj Hrvatskoj OMH u Daruvaru krenuo je 5. svibnja 1992. Bila je to prva velika kulturna poslijeratna priredba u tom multikulturnom gradu. Osobito zapažen bio je nastup tadašnjega predsjednika MH i književnika Vlade Gotovca, koji je u još neoslobođenoj zapadnoj Slavoniji održao nezaboravni govor o potrebi učvršćenja hrvatske slobode, proširenja naše moderne demokracije i svladavanja učinaka velikosrpske politike. Slavljeničku godinu Ogranak će ispuniti brojnim kulturno-umjetničkim manifestacijama. (G. G.)


Đakovo


Devetnaestoga prosinca prošle godine u đakovačkoj je Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Đakovački portreti Zvonka Benašića, poznatog enologa, ali i kroničara Đakovštine. Knjiga je izišla u nakladi đakovačkog Ogranka Matice hrvatske i uz potporu Grada Đakova. U knjizi je obrađeno 155 portreta poznatih Đakovčana koji su u njemu živjeli ili su radom bili povezani s biskupskim gradom, počevši od biskupa Ponse, u čijem se dokumentu 1239. prvi put spominje grad Đakovo, biskupa Petra Bakića, Josipa Jurja Strossmayera, Antuna Akšamovića, Ćirila Kosa, nadbiskupa Marina Srakića, pa sve do Ljudevita i Maksimilijana Seitza, Luke Botića, Ivana Tišova, akademikâ Ivana Supeka, Stjepana Damjanovića. O nakladničkoj djelatnosti Matice hrvatske, o njezinim ograncima koji godišnje izdaju stotinjak knjiga, govorio je Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, dok su o Benašićevoj novoj knjizi govorili Marinko Zirdum, predsjednik đakovačkog ogranka, profesor Luka Marijanović, Borislav Bijelić i sâm autor. Svi predstavljači pozdravili su izlazak vrijednoga djela koje će biti vrlo korisno svima koji budu ubuduće pisali o gradu Đakovu i njegovoj prošlosti.

U glazbenom dijelu predstavljanja nastupio je KUD Tena iz Đakova te članovi vokalnog sastava Bećarine. (G. G.)


Mostar


Izišao je novi, 62. broj Motrišta, časopisa za kulturu, znanost i društvena pitanja Ogranka Matice hrvatske u Mostaru. Časopis u dva dijela donosi pregršt novih pjesama te proznih, publicističkih i edukativnih priloga u rubrikama Učilište, Mozak, Književna radionica, čitaonica i ljetopis. Drugi je dio posvećen 8. mostarskoj psihijatrijskoj suboti, koju su organizirali Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Katedra za psihijatriju u suradnji s Klinikom za psihijatriju Sveučilišne klinike bolnice Mostar i Udrugom psihijatara Bosne i Hercegovine. Između mnogih vrijednih prinosa psihijatrijskoj znanosti, zbog bliskosti i praktičnosti u školama, izdvaja se rad Marije Burgić-Radmanović Razvoj moralnosti u dječjoj dobi. (Fabijan Lovrić)


Petrinja


Predstavljanje zbornika Antiquam fidem održano je u Petrinji, 5. siječnja u organizaciji Sisačke biskupije i Ogranka Matice hrvatske u Petrinji. O zborniku su govorili sisački biskup Vlado Košić te urednici Darko Tepert i Spomenka Jurić, koji su predstavili svaki pojedini rad ističući njihovu vrijednost što obuhvaća razdoblje od drevne Siscije do suvremene povijesti 20. stoljeća, a završava radovima vezanima za sadašnjicu katedralnog župnika Antuna Sentea Pastoralno stanje i perspektive i biskupa Vlade Košića Sisačka biskupija danas. Biskup je istaknuo kako je ponosan na Zbornik i Simpozij koji je održan tek godinu nakon ponovne uspostave ističući kako je sintagma Antiquam fidem iz Bule pape Benedikta XVI koja označuje baštinu i bogatstvo drevne vjere koju taj kraj njeguje. Predstavljanje je uveličao i Komorni zbor Matice hrvatske Petrinje otpjevavši nekoliko pučkih božićnih pjesama petrinjskoga kraja. (G. G.)


Pula


Dani Matice hrvatske u Puli održani su 21. i 22. prosinca u prostorima OMH u Puli. Program manifestacije sastojao se od studentske izložbe U sjeni anđela koju su pripremili akademska slikarica Vera Kos Paliska i studenti Odjela za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koncerta božićnih pjesama Zbora Sv. Antuna s klavirskom pratnjom Klaudije Racan te večeri poezije i jazza studenata kroatistike i gitarista Domagoja Miškocića i Dušana Kranjca. Manifestacija je okupila velik broj Puljana i potvrdila živost Matice i studenata u Puli.


Rijeka


Matica hrvatska – Ogranak u Rijeci i Razred za povijest priredit će predstavljanje knjige Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada Ivana Mitrovića u subotu 21. siječnja 2012. u 18 sati u Državnom arhivu u Rijeci. Knjigu će predstaviti Mladen Urem, Goran Crnković i Ivan Mitrović (G. G.)


Subotica


Novi broj časopisa za književnost, umjetnost i znanost Klasje naših ravni, pokrenuta davne 1935, izišao je potkraj prošle godine. Časopis donosi lepezu zanimljivih i vrijednih tekstova različite forme i funkcije unutar cjelina: O književnom i znanstvenom radu Jasne Melvinger, Roman, Pjesništvo, Motrišta, Dani Balina Vujkova 2011, Baština te Likovni prilozi. (G. G.)


Viškovo


OMH u Viškovu i Tatjana Udović predstavit će 19. siječnja u 19.30 u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu slikovnicu Halubajski zvončari riječke spisateljice Tatjane Udović, koju je ilustrirala Alena Udović-Korutaro, a fotografijama dokumentirala Aleksandra Jurdana. Halubajski zvončari specifičnost su Primorsko-goranske županije i hrvatsko nematerijalno kulturno dobro uvršteno na listu UNESCO-a, a slikovnicom je tradicija približena i najmlađima. „Djeca našeg primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila“, istaknuto je u recenziji. (G. G.)


Vijenac 466

466 - 12. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak