Vijenac 466

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Čikoš Sesija u Paviljonu


Zagreb – Uz Medovića u Klovićevim dvorima, Umjetnički paviljon od 19. siječnja ugošćuje kritičku retrospektivnu izložbu Bele Čikoša Sesije, slikara koji je otvarao putove autonomnijih, modernijih tendencija. Autor retrospektive je Tonko Maroević. Izložba će nam dati na uvid više od stotinu i pedeset djela iz svih umjetnikovih stvaralačkih razdoblja, koja će biti posuđena iz važnih hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki. Mnogi radovi tom će prigodom biti premijerno predstavljeni, a izložba će biti otvorena do 4. ožujka. Informirajte se na www.umjetnicki-paviljon.hr.


Pillow talk Marine Stoponje


Zagreb – Izložba kiparice Marine Stoponje pod naslovom Pillow talk otvorena je u Galeriji Događanja Kulturnoga centra Peščenica. Kako piše Josipa Bubaš, umjetnica u ovoj izložbi ironijski prilazi vlastitom djelovanju kao kiparice, skidajući s njega veo ozbiljnosti, ne odustajući ni od jednog aspekta svoga rada, od intimnosti do pozivanja na pojedine društvene fenomene. Ona stvara svijet u kojemu se isprepleću agresivna svjetla i zvukovi šoping-centara i intimnost umjetnosti. Izložbu možete razgledati do 21. siječnja te na www.kcp.hr.


Put neandertalca


Zagreb – Zagrebački Arheološki muzej priredio je izložbu Put neandertalca autora Sanjina Mihelića, Ivora Jankovića i Ivora Karavanića. Projekt je to arheološkog itinerara kojim se namjerava objediniti i kulturno-turistički valorizirati arheološka baština vezana uz neandertalskoga čovjeka u Hrvatskoj uz arheološke i paleontološke nalaze s hrvatskih nalazišta musterijenske kulture, replike nalaza te popratne ilustracije, videoprikaze i rekonstrukcije kroz tri cjeline, uključujući i knjigu. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače. Ostalo na www.amz.hr.


Anabel Zanze u Karlovcu


Karlovac – Karlovačka Galerija Vjekoslav Karas postavila je monografsku izložbu slikarice Anabel Zanze pod nazivom Prva slova, druga slova (1996–2011).


slika

Predstavljeno je osamdesetak djela – rani kolaži iz ciklusa Kvadrati, odabrana ulja na platnu te ona izvedena akrilom na papiru. Umjetnica, piše Zvonko Maković, gradi površine ispunjene tekstovima bez značenja, ali sa željom da se iz njihova nizanja stvori neka apsolutna monotonija, a kao konačni cilj tišina. Izložbu je moguće razgledati do kraja siječnja, a katalog potražite na www.gmk.hr.


Pogačnik u Laubi


Zagreb Site-specific instalacija The Magic is gone (But the Filth is still there) Brune


Pogačnika postavljena je u zagrebačkoj Laubi. U toj se instalaciji, napravljenoj upravo za Laubu, sažimaju iskustva ulične umjetnosti, ali i druga iskustva do kojih je Pogačnik dolazio u posljednje tri godine, piše Vanja Žanko. On se oduvijek bavio umjetnošću mimo tradicionalnoga poimanja medija, a javnost ga je godinama pratila kao uličnog umjetnika. Pogačnikova instalacija, uz popratni program, stajat će u Laubi do 7. veljače. Ostalo na www.lauba.hr.


Kovačević u Dubrovniku


Dubrovnik – U dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika do 5. je veljače, u povodu stote godišnjice rođenja, otvorena izložba slika Branka Kovačevića, osobe koja je odigrala važnu ulogu u umjetničkom životu Dubrovnika. Kovačević je bio slikar, scenograf, grafički dizajner, ali i ravnatelj Umjetničke galerije nakon Koste Strajnića. Izložena djela dolaze iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik, iz privatnih dubrovačkih zbirki te iz gradskih ustanova i škola.


slika

Više na izložbi pročitajte na www.ugdubrovnik.hr/dmp/izlozbe.htm.


Vijenac 466

466 - 12. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak