Vijenac 466

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Objavljeni dobitnici nagrade Costa


VELIKA BRITANIJA – Moira Young, Carol Ann Duffy, Matthew Hollis, Andrew Miller i Christie Watson dobitnici su nagrade Costa u pojedinačnim kategorijama, između kojih će potkraj siječnja biti izabran dobitnik glavne nagrade, vrijedne 30.000 funti.

Moira Young nagrađena je u kategoriji knjige za djecu za svoj prvi roman, Blood Red Road, krimić o djevojčici koja traži otetoga brata blizanca, inače prvi dio najavljene trilogije za koju se već zainteresirao Hollywood. U još dvjema kategorijama pobijedili su debitanti: Matthew Hollis nagrađen je za biografiju pjesnika Edwarda Thomasa Now All Roads Lead to France, a Andrew Miller za roman Pure, čija se radnja događa u Parizu uoči revolucije. U kategoriji poezije pobijedila je Carol Ann Duffy sa zbirkom The Bees, a Christie Watson u kategoriji prvoga romana za Tiny Sunbirds Far Away. Iznenađenje je da se na popisu pobjednika nije našao bestseler Claire Tomalin o Charlesu Dickensu u kategoriji biografije te da Julian Barnes nije nagrađen u kategoriji romana za The Sense of an Ending, koji mu je donio nagradu Booker. Svaki pobjednik dobiva 5000 funti i ulazi u konkurenciju za nagradu Costa za knjigu godine. Književna nagrada Costa predaje se od 2006, kad je zamijenila nagradu Whitbread, osnovanu 1971. Lani je nagradu za knjigu godine dobila Jo Shapcott za pjesničku zbirku Of Mutability.


Umro Josef Škvorecky


ČEŠKA – Češki izdavač i pisac Josef Škvorecky umro je u 87. godini u Torontu.


slika


U izdavačkoj kući 68 Publishers, koju je osnovao 1971. u Kanadi, Škvorecky je objavljivao djela Vaclava Havela, Milana Kundere, Karela Kryla i drugih autora čije knjige nisu objavljivane u komunističkoj Čehoslovačkoj. Kao autor Škvorecky je debitirao 1958. autobiografskim romanom Kukavice, a njegovo najpoznatije djelo, objavljeno 1977, Inženjer ljudskih duša, govori o bijegu iz Čehoslovačke nakon ulaska trupa Varšavskog pakta 1968. u zemlju te život u emigrantskim krugovima u Kanadi. Prije tri godine Škvorecky, rođen 1924. u Nachodu, nagrađen je Angelusom za srednjoeuropsku književnost.


Umro Christopher Hitchens


VELIKA BRITANIJA – Britansko-američki autor bestselera Christopher Hitchens umro je u dobi od 62 godine u Houstonu.


slika


Hitchens je do smrti pisao kao kolumnist za časopis Vanity Fair, a prije toga za The Nation, Foreign Affairs i brojne druge publikacije. Poznat je prije svega kao polemičar, koji je u svojim tekstovima kritizirao Papu, Majku Terezu, britansku kraljevsku obitelj te britanske i američke političare. Njegova kritika na račun religije iz 2007, God Is Not Great: How Religion Poisons Everything, postala je bestseler, a 2010. objavio je memoare pod naslovom Hitch 22, u kojima se bavio i svojom bolešću i najavljenom smrću.


Umro osnivač knjižare Shakespeare and Company


FRANCUSKA – George Whitman, osnivač legendarne pariške knjižare i sastajališta pisaca Shakespeare and Company, umro je u 98. godini u Parizu.

Amerikanac Whitman u svojoj je kući iz 17. stoljeća u četvrti Quartier Latin, u kojoj se nalazila knjižara specijalizirana za englesku književnost, ugostio pisce poput Allena Ginsberga, Henryja Millera ili Williama Burroughsa. Whitman je knjižaru osnovao 1951. godine.


Rukopis Charlotte Brontë prodan za rekordnu cijenu


VELIKA BRITANIJA – Rukopis Charlotte Brontë prodan je za cijenu 690.850 funti na aukciji kuće Sotheby’s u Londonu, što je rekordna cijena postignuta za neki rukopis sestara Brontë.

Rukopis, čija je vrijednost bila procijenjen na 200.000 do 300.000 funti, potječe iz 1830. godine, kad je Charlotte imala četrnaest godina, a sadrži skicu jedne scene koja je poslije razrađena u klasiku Jane Eyre. Knjižicu od 19 stranica, veličine samo 35 sa 61 milimetara, kupio je pariški Musée des Lettres et Manuscrits, gdje će biti izložen već ovaj mjesec.


Vijenac 466

466 - 12. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak