Vijenac 466

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Igor Ružić

Stanari izgubljenog doma


Glumačka družina Histrion za 20. siječnja najavljuje praizvedbu komada Dubravka Jelačića Bužimskog Stanari izgubljenog doma u režiji Zlatka Viteza.

Tekst koji preko jedne kuće i njezinih stanovnika ocrtava nimalo lijepu, ali realističnu i tjeskobnu sliku kolektivne nacionalne sudbine iznijet će devet ravnopravnih likova. Tumači ih ansambl pun zvučnih imena: Branka Cvitković, Zvonimir Zoričić, Dragan Despot, Dražen Kühn, Kristijan Potočki, Goran Grgić, Ankica Dobrić, Franka Klarić i Božidar Alić.


slika

Pretpremijerne izvedbe u Histrionskom domu počinju već 17. siječnja.


Romeo i Julija


Svako uprizorenje drama Williama Shakespearea događaj je za nacionalno glumište pa Romeo i Julija, kao prva ovogodišnja premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, već izazivaju zanimanje. Prema prijevodu Milana Bogdanovića, koji je dramaturški obradila Lada Kaštelan, postavlja ih redateljica Nenni Delmestre. Naslovne uloge igraju Marko Petrić i Anastasija Jankovska, dok će ostale iznijeti gotovo cijeli ansambl splitskoga kazališta, uz poseban doprinos njegovih mlađih članova. Premijera je 12. siječnja.


Vanishing acts 3/4


Čin nestajanja ponovno zaokuplja koreografkinju Sanju Tropp Frühwald, pa od 12. siječnja u polukružnoj dvorani Teatra &TD premijerno igraju 3. i 4. dio njezina serijala Vanishing acts. Tragovi i dezorijentacija, granica i odlazak, ključne su riječi tih nastavaka, od kojih prvi izvodi sama autorica, dok je drugi prepustila Tillu Frühwaldu.


Silent Killer


Hrvatska koreografkinja Maja Drobac obrazovanjem je i karijerom, kao i plesnom tehnikom, vezana uz Indiju, pa je i njezina nova produkcija Tihi ubojica ponovno nadahnuta tim potkontinentom i njegovim problemima. Silent Killer je projekt koji čine plesna predstava i izložba fotografija, a tema su djeca zaražena HIV-om. Predstava je na rasporedu Zagrebačkoga plesnog centra od 12. do 14. siječnja.


Maškarate ispod kuplja


Nakon nekoliko sezona u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu vraća se Ivica Kunčević, ali i Ivo Vojnović. Rezultat, predstava Maškarate ispod kuplja, premijerno su na rasporedu u petak 13. siječnja, ali čini se da navodno nesretna koincidencija nikoga ne zabrinjava. U ovom kasnijem Vojnovićevu tekstu nesreće ionako ima dovoljno, jer i u njemu netko umire, a mnogi bi drugi, ako ne i svi, radije bili na njegovu mjestu. Olgi Pakalović, Vanji Matujec, Almi Prici, Ani Begić i Doris Šarić Kukuljica društvo čine lutkari, s obzirom da je maskenbal iz naslova u Kunčevićevoj zamisli spoj dramskog i lutkarskog kazališta. Zato je bitan član autorskoga tima i kreatorica lutaka Vesna Balabanić kao i njezin suradnik Miljenko Sekulić.


Freaky Friday


Kako ne bi ostao samo na jedno- ili višednevnom festivalskom formatu, Festival novoga cirkusa, točnije njegov organizator Mala performerska scena iz Zagreba, pokušava uspostaviti i cjelogodišnji program. U 2012. to će biti Freaky Friday, ili Čudni petak, niz gostovanja međunarodnih novocirkuskih umjetnika u Pogonu Jedinstvo na Savskom nasipu. Prvi je na redu, naravno, već 13. siječnja, kad nastupa filadelfijska skupina Squidling Brothers Circus Sideshow. Opasne igre oštrim predmetima i bizaran humor – zajamčeni!


Ideš dalje!


Iza čudna naslova na repertoaru Zagrebačkoga kazališta mladih krije se još čudnija predstava, koja u Dvorani Miško Polanec samo premijerno gostuje 17. siječnja, dok joj prave izvedbe tek slijede u – razredu. Poseban oblik takozvanog razrednog komada, manjih i pokretljivih, ujedno i edukativnih predstava koje su namijenjene gostovanju po školama, bit će inauguriran i u domaćem kazalištu predstavom koju po tekstu mladog austrijskog pisca Holgera Schobera postavlja Rene Medvešek. Glavne i jedine uloge propalih zvijezda raznih reality show-formata koji talente troše jednakom brzinom kojom ih i stvaraju tumače Barbara Prpić i Petar Levenić.


Vijenac 466

466 - 12. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak