Vijenac 466

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

7 seX 7 u kinima


Od 12. siječnja u redovitu kinodistribuciju kreće erotska egzistencijalistička drama 7 seX 7, dugometražni prvenac redateljice Irene Škorić, potpisnice niza nagrađivanih kratkih filmova i dokumentaraca (Rastanak, Priče broja 13, 9. ožujak).


slika


Ovjenčan titulama prvoga tuzemnog erotskog filma koji je snimila žena te najkontroverznijeg i najprovokativnijega domaćeg ostvarenja posljednjih godina, 7 seX 7 jest omnibus sastavljen od sedam erotskih priča, pri čemu je svaka realizirana u jednom kadru, s realističkom stilizacijom u stilu Dogme 95 i cinéma véritéa. Osim erotskim interakcijama protagonista, kojima se bavi na suptilan, humoran i za standarde hrvatskoga filma hrabar način, autorica je u filmove umetnula i brojne socijalne, filmofilske, filozofske i ine detalje. No segmenti omnibusa, od kojih je jedan i već viđeni 9. ožujak, nisu nažalost kvalitativno ujednačeni, osim ironijskoga pristupa seksualnosti nedostaje im pravoga humora, a pate i od površnih zapleta, artificijelnosti te značenjskog siromaštva i trivijalnosti. Ipak, u cjelini riječ je o neosporno originalnu i svježem filmu, koji ne samo zbog toga vrijedi pogledati.


Ivona Juka snima film Drugi


Hvaljena i nagrađivana scenaristica i redateljica Ivona Juka, umjetnica koju je Europska filmska akademija proglasila redateljicom budućnosti i koja je među ostalim autorica odličnoga dokumentarca Što sa sobom preko dana i segmenta omnibusa Neke druge priče, nedavno je započela sa snimanjem dugometražnog igranog filma Drugi.

Scenarij filma je u prestižnom eQuinoxu, programu sufinanciranu sredstvima Europske komisije, odabran kao jedan od deset najboljih svjetskih projekata, a realizira se u produkciji kuće 4 film d. o. o. te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog sklada Republike Slovenije i Ministarstva kulture Republike Srbije. Ideju za priču autorica je dobila sudjelujući u režiji sapunice Dolina sunca, a u središtu su zbivanja glumice i glumci angažirani na jednoj sapunici koji pripremaju proslavu povodom obljetničarske epizode.

Njihove stvarne životne storije isprepleću se s onima likova koje tumače, a autoricu ponajviše zanimaju odnosi stvarnosti i artificijelnosti, odnosno pravoga života i njegove sapuničarske banalizacije. U adaptaciji scenarija ovjenčana nagradom Branko Bauer Društva hrvatskih filmskih redatelja i Nagradom Grada Splita za najbolji scenarij, sudjeluje zvučna međunarodna glumačka postava u kojoj su Nataša Dorčić, Lana Barić, Nataša Janjić, Vojislav Brajović, Sebastian Cavazza i drugi, a snimanje će potrajati 44 dana na 64 lokacije.


Frankenstein Jamesa Whalea na Tuškancu


Nakon zimske stanke Filmski programi na Tuškancu nastavljaju s radom, a u prvom ciklusu kinotečnoga programa izdvaja se antologijska horor-drama Frankenstein ekscentričnoga Jamesa Whalea iz 1931. Adaptacija romana Mary Shelley jedan je od najvažnijih horora u povijesti filma, prvi zvučni film strave koji je navijestio razvoj žanra čije su temelje udarili njemački klasici F. W. Murnau i Robert Wiene.


slika


Godina 1931. ključna je za povijest horora, jer su tada nastali i Dracula Toda Browninga s Belom Lugosijem, i Dr. Jekyll i gospodin Hyde Roubena Mamouliana s Fredericom Marchom, i Whaleov Frankenstein s Borisom Karloffom u ulozi čudovišta. Prema vlastitim riječima nadahnut Kabinetom doktora Caligarija Roberta Wienea i njemačkim ekspresionističkim nijemim filmovima, Whale je priču o ludom znanstveniku i njegovoj kreaciji oblikovao naglasivši ekspresionističku scenografiju, mračne interijere i izdužene sjene, u nekim detaljima gotovo doslovno kopirajući Wieneov film. Ukratko, poslastica koju filmofili ne bi smjeli propustiti na velikom platnu.


Vijenac 466

466 - 12. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak