Vijenac 466

Druga stranica

POČELA REFERENDUMSKA KAMPANJA ZA PRISTUPANJE HRVATSKE EUROPSKOJ UNIJI

Bliži se dan odluke

Goran Galić

Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju održat će se 22. siječnja, a referendumska kampanja službeno je započela 3. siječnja. EU i Ministarstvo vanjskih poslova na raspolaganju imaju 4,8 milijuna kuna, a Državno izborno povjerenstvo registrirat će birače izvan mjesta prebivališta, pružiti sve tehničke informacije i provesti referendum.

Kampanja se sastoji od promidžbenih spotova, promotivnog materijala Sve što ste htjeli znati o EU i Što donosi članstvo u EU koji će građani dobiti na kućne adrese, besplatnog info-telefona Halo EU! (0800-622-622) te okruglih stolova i tribina na televizijama. Uz kampanju za prihvaćanje ugovora o pridruživanju Hrvatske Europskoj Uniji započela je i kampanja za njegovo odbacivanje koju vode stranke, udruge i pojedinci uključeni u Vijeće za Hrvatsku – ne u EU. Predsjednik HSP-a Danijel Srb rekao je kako vlada ne želi financirati spotove koji bi promovirali drukčiji stav, za razliku od Europskog parlamenta, koji je financirao njihove letke Želite li da Hrvatska završi kao Grčka? pozvavši medije da pod jednakim uvjetima omoguće prikazivanje i onih spotova koji će građane „istinito informirati o ovom važnom pitanju“.

Europski put Hrvatske započeo je u studenom 2000, kada su šefovi država EU 15 pokrenuli pregovore EU i Hrvatske o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisan u Luxembourgu u listopadu 2001. zajedno s Privremenim sporazumom, čime se europsko tržište otvorilo za većinu hrvatskih proizvoda.

Hrvatska je dosad putem različitih pretpristupnih fondova Europske Unije namijenjenih obrazovanju, poljoprivredi, razvoju poduzetništva i dr. na raspolaganju imala više od 1.250.000.000 eura, a za drugu polovicu 2013. iz proračuna EU-a dobit će 687,5 milijuna eura, dok će u proračun izdvojiti 267,7 milijuna. Konačnu odluku o pridruživanju Hrvatske, koja bi članica Unije trebala postati 1. srpnja sljedeće godine, donijet će hrvatski građani 22. siječnja, na prvom referendumu nakon onog povijesnog o neovisnosti, iz 1991.


Vijenac 466

466 - 12. siječnja 2012. | Arhiva

Klikni za povratak