Vijenac 464

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada Cervantes Nicanoru Parri


ŠPANJOLSKA – Čileanski pjesnik Nicanor Parra dobitnik je ovogodišnje najviše španjolske književne nagrade Cervantes.

Vremešni pjesnik (97) pobijedio je u konkurenciji u kojoj su bili i nikaragvanski autor Ernesto Cardenal i Meksikanac Fernando Vallejo. Parra sam sebe opisuje kao antipoeta, jer je svojim tehnikama radikalno prekinuo s određenim pjesničkim tradicijama i u kontekstu čileanske poezije smatra se suprotnim polom sunarodnjaku Pablu Nerudi. Za književno je djelo dobio brojne nagrade. U doba čileanske vojne diktature nije napustio zemlju, već je na sveučilištu nastavio predavati matematiku i fiziku. Nagrada Cervantes, koju je prije 36 godina osnovalo španjolsko ministarstvo kulture, dotirana je sa 125.000 eura i predaje se svake godine. Lani je nagradu dobila Španjolka Ana María Matute.


Umrla Christa Wolf


NJEMAČKA – Christa Wolf, jedna od najpoznatijih suvremenih njemačkih spisateljica, umrla je u dobi od 82 godine u Berlinu.

Poznata kao „lojalna disidentica“, Christa Wolf u javnosti je često istupala kao kritičarka Istočne Njemačke, ali je vjerovala da se država može reformirati iznutra. Rođena 1929. u Poljskoj, Christa Wolf postala je poznata romanom Der geteilte Himmel o problematici podijeljene Njemačke, po kojemu je snimljen i film. Konačno se etablirala kao jedno od najvećih njemačkih književnih imena pričom Nachdenken über Christa T. iz 1968. Godine 1976. sudjelovala je prosvjedima istočnonjemačkih intelektualaca protiv ekspatrijacije šansonijera Wolfa Biermanna, a 1989. izašla je iz komunističke partije. Četvrtoga studenoga 1989. govorila je na velikom prosvjedu protiv vlasti na berlinskom Alexanderplatzu. Dobitnica je brojnih nagrada, među njima Nagrade Georga Büchnera, Njemačke književne nagrade i Nagrade Thomasa Manna, a njezina su djela dio njemačke školske lektire. Zadnji roman, Stadt der Engel oder The Overcoat of Dr. Freud, objavila je lani. Široka se debata u Njemačkoj početkom devedesetih vodila oko njezinih kontakata s tajnom službom Stasi.


Kontroverze oko sponzora nagrade T. S. Eliota


VELIKA BRITANIJA – John Kinsella povukao se s popisa finalista pjesničke Nagrade T. S. Eliota u znak prosvjeda protiv sponzora nagrade.

Australski pjesnik time slijedi britansku pjesnikinju Alice Oswald, koja se s popisa povukla prije nekoliko dana, također kako bi pokazala neslaganje s time da nagradu sponzorira investicijska tvrtka Aurum Funds. Poetry Book Society, udruga koja predaje nagradu vrijednu 15.000 funti, postigla je dogovor o trogodišnjem sponzoriranju nakon što je britanska vlada povukla financiranje nagrade putem umjetničkog vijeća, zbog čega je tada prosvjedovalo stotinjak pjesnika. Kinsella je naveo kako posve razumije da organizacija mora negdje tražiti sponzora, ali da se ne slaže s time da je financira tzv. hedge fund, a i Alice Oswald navela je da pjesnici „takve organizacije trebaju stavljati u pitanje“. Na popisu za jednu od najuglednijih pjesničkih nagrada nalazi se još osmero pjesnika: John Burnside, Carol Ann Duffy, Leontia Flynn, David Harsent, Esther Morgan, Daljit Nagra, Sean O’Brien i Bernard O’Donoghue.


Obnovljena Wildeova grobnica


FRANCUSKA – Na pariškom groblju Pčre Lachaise ponovno je javnosti dostupna grobnica Oscara Wildea.


slika


Autor Slike Doriana Graya umro je u potpunom siromaštvu prije 111 godina u nekom pariškom hotelu, no njegovi su prijatelji na groblju Pčre Lachaise dali podići spomenik, na čijem anđelu doduše od šezdesetih godina nedostaju genitalije. Devedesetih godina prošloga stoljeća započeo je pak trend da se na spomeniku homoseksualnom piscu ostavlja poljubac ružem. Mast iz šminke nagrizala je kamen, pa je spomenik sada zaštićen staklenom pločom.


Vijenac 464

464 - 15. prosinca 2011. | Arhiva

Klikni za povratak