Vijenac 463

Glazba

Jazz ad libitum

Zanimljivo gostovanje iz Graza

Mladen Mazur

U Jazz Triju iz Graza nema ni jednoga Austrijanca,

a bubnjeve svira Dubrovčanin Alan Polzel


U prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 25. listopada, nastupio je Jazz Trio iz Graza. Isti je sastav sljedeće večeri muzicirao i u velikoj dvorani Hypo banke tijekom oproštajnoga domjenka veleposlanika Republike Austrije u Hrvatskoj Jana Kickerta.

Trio je to mladih apsolvenata s Jazz-instituta za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu, na kojem je studirao i studira niz glazbenika iz Hrvatske. Primjerice gitarist Darko Jurković i alt-saksofonist Denis Razumović iz Rijeke, tenor-saksofonist Vojkan Jocić iz Koprivnice, bubnjar Berislav Puhlovski i pijanist Matija Dedić iz Zagreba, a trenutno su tamo na studiju trombonisti Miran Hauzer i Luka Žižić, trubač Darko Sedak-Benčić te još neki naši mlađi jazz-glazbenici. Kod nas ne postoji sustavna jazz-edukacija, a ta je institut najbliži, među zainteresiranima najpopularniji te, što nije baš nevažno, i financijski najprihvatljiviji. Za taj studij odlučuje se i najveći broj naših, pa i brojnih mlađih europskih džezista. Tako smo i u Jazz Triju, u kojem nema nijednog Austrijanca, uz njemačku pijanisticu Stephanie Zimmermann i ukrajinskoga kontrabasista Illyu Alabuzheva, upoznali još jednoga našeg mladog jazz-glazbenika, bubnjara Alana Polzera iz Dubrovnika. Uz Polzera u Grazu jazz studira i tenor-saksofonist Ivan Bonačić, dok se dubrovačka jazz-vokalistica Maja Grgić u u svrhu daljega školovanja nakon Graza otisnula i do Londona.

Jazz Trio, koji nastupa po austrijskim jazz- klubovima te ponekim koncertima, osnovan je za potrebe diplomskog ispita voditeljice sastava, pijanistice Stephanie Zimmermann. Predstavio se dosta širokim repertoarnim rasponom, od aranžmana nekih standarda Colea Portera, preko modernijih tema pijanista Cedara Waltona i saksofonista-trubača Ornetta Colemana, pa do vlastitih originala članova sastava i skladbi Johna Coltranea. Trojci neprijepornih talenata nedostaje još rutina nastupa, ali nema dvojbe da će uskoro postati pravi profesionalni jazz-glazbenici, jer su svladali sve temelje jazz-interpretacije kao i osjećaj za koruse i improvizaciju, i to bez namjere da uđu u stilske vode free-jazza ili nekog eksperimenta.

Krhka i gotovo plaha, njemačka glazbenica Stephanie Zimmermann, koja prema potrebama spretno mijenja klasični glasovir s sintetizatorom Nord, odlučila je postati jazz-pijanisticom. Neprijeporno nadarena, ali bez vidljiva temperamenta, odlučna je diplomirati u najskorijem roku te uz sviranje glasovira napredovati i kao skladateljica. Zanimljivo je da su Jazz-institut u Grazu otkrili i mladi glazbenici iz Ukrajine, među njima gitarist Dimitrij Kovalenko, trenutačno član sastava profesora Instituta, izvrsnog trubača Stjepka Guta. Sada tamo studira i član Jazz Trija, kontrabasist Illya Alabuzhev. On se u Zagrebu predstavio kao ritmički i harmonijski vrlo uporabljiv član sastava s osjećajem za frazu, a kako u Grazu postoje ozbiljni i provjereni jazz-pedagozi i za taj u jazzu vrlo važan instrument (poput američkoga kontrabasista Waynea Darlinga) vjerujemo da će i za jazz ozbiljno zainteresiran Alabuzhev postići karijeru i jednoga dana obogatiti i ukrajinsku jazz-scenu, o kojoj vrlo malo znamo. U Jazz Triju napokon svira i u Dubrovniku glazbeno školovan bubnjar Alan Polzer, koji se, mijenjajući rutinirano palice i metlice, pokazao kao pouzdan pratilac te je opravdano očekivati da će još napredovati, što mu svakako želimo. Tako o našim studentima i diplomantima u Grazu, od kojih neki već redovito nastupaju u sklopu big banda Hrvatske glazbene mladeži u Zagrebu, ili na kraćim ljetnim jazz-seminarima u Grožnjanu, te o njihovim profesionalnim nastupima saznajemo nažalost tek povremeno u sklopu rijetkih i gotovo uvijek slabo ili nikako najavljenih nastupa u Hrvatskoj. Bio je to slučaj i s nedavnim zagrebačkim gostovanjem međunarodnoga Jazz Trija iz Graza.


Vijenac 463

463 - 1. prosinca 2011. | Arhiva

Klikni za povratak