Vijenac 463

Glazba

Izvedbom Missa solemnis Vladimir Kranjčević proslavio 50 godina umjetničkog rada

Velebno djelo za jubilej

Miljenko Jelača

Gromoglasni nastupni pljesak ispunjene Velike dvorane Vatroslava Lisinskog dočekao je izlazak maestra Vladimira Kranjčevića, prošli petak, iskazujući i prije očekivane velebne izvedbe poštovanje umjetniku koji je polustoljetnim radom bitno zadužio hrvatsku glazbenu kulturu. Na koncertnoj pozornici bilo je gotovo sto pedeset goranovaca, orkestar Zagrebačke filharmonije i solisti Martina Zadro, Martina Gojčeta Silić, Domagoj Dorotić i Ivica Čikeš. Veličanstvena Missa solemnis Ludwiga van Beethovena, jedno od najmarkantnijih vokalno-orkestralnih djela, dulje vrijeme nije u Zagrebu izvođena i bila je najbolji izbor za proslavu maestrovih jubileja – 75. obljetnice života i 50. obljetnice umjetničkog rada. Pijanist i dirigent Vladimir Kranjčević u svom je umjetničkom stvaralaštvu dosezao vrhunce u velikom dijelu baš u prenošenju umjetnosti iskazane pjevom.


slika

Maestro Vladimir Kranjčević i solisti pred orkestrom i zborom za dugotrajnog odobravanja publike


Kao dugogodišnji dirigent Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, mo. Kranjčević doveo ga je do statusa našega najboljeg velikog neprofesionalnog pjevačkog zbora, spremna za izvedbu i najatraktivnijih i najpopularnijih vokalno-orkestralnih djela. Doda li se radu s goranovcima i dugogodišnje umjetničko vodstvo Varaždinskih baroknih večeri te Opere HNK-a u Zagrebu, uza sve ostale umjetničke i pedagoške dužnosti za koje je dobio mnoge nagrade, primjereno je iskazano poštovanje posjetitelja Vladimiru Kranjčeviću. U ovo adventsko vrijeme valja se podsjetiti i da je mo. Kranjčević prije demokratskih promjena, potkraj osamdesetih, ravnao snimljenim izvedbama niza vokalno-orkestralnih izvedbi božićnih pjesama što su ih obradili za soliste, zbor i simfonijski orkestar naši istaknuti glazbenici i da je to bilo prvo takvo diskografsko izdanje od nekoliko velikih gramofonskih ploča objavljeno u Hrvatskoj.

Izvedbom uzvišenoga djela bonskog genija, pripremljenim i donesenim odličnom umjetničkom predajom akademskog zbora Ivana Gorana Kovačića (u kojem su kao gosti pjevali i mnogi raniji članovi iz vremena kada ga je vodio mo. Kranjčević) i orkestra Zagrebačke filharmonije te vrlo dobro odabrana solističkog kvarteta ostvarena je duboko promišljena interpretacija najsvečanije pjevane mise u glazbenom stvaralaštvu te je na najdostojniji način proslavljen životni i umjetnički jubilej maestra Kranjčevića ispraćen dugotrajnim ovacijama i pljeskom poštovatelja na kraju jedinstvene umjetničke svečanosti.


Vijenac 463

463 - 1. prosinca 2011. | Arhiva

Klikni za povratak