Vijenac 463

Kazalište

Kazališni globus - svijet

Jasen Boko

Kad kazalište radi posao države


London Kazalište Tricycle, poznato po izrazitom političkom i društvenom angažmanu, odlučilo je reagirati na burne događaje u Tottenhamu, nerede koji su se dogodili početkom kolovoza. Naručili su tekst od južnoafričke spisateljice Gilliam Slovo, koja živi u Londonu od 1964, upamćenu po drami (napisanoj s Victoriom Brittain) Guantanamo, koja je pokrenula dokumentarni dramski val u Engleskoj. Manje od četiri mjeseca nakon burnih događaja predstavljena je produkcija Neredi (The Riots), koja putem dokumenata i svjedočenja istražuje divljanje stanovnika Tottenhama nakon policijskog ubojstva. Umjesto državnih vlasti, koje su propustile napraviti bilo kakvu analizu i ozbiljno istraživanje zašto se to dogodilo, kazalište se pojavilo kao mjesto propitivanja traumatičnih događaja suvremenosti. Prvi dio sastoji se od priča svjedoka i sudionika događaja, uključujući i filmske inserte, dok se drugi dio bavi mišljenjima visoko rangiranih policajaca i sociologa koji su bili razlozi ovog događaja. Kako dokumentarnoj drami i priliči, ne donose se sudovi, samo se pokušavaju iznijeti činjenice, a na publici je da zaključi odakle dolazi nakupljeni bijes koji je eksplodirao na ulici.


Krv i (politički) darovi


New York Krv i darovi naslov je nove drame J. T. Rogersa praizvedene u Mitzi E. Newhouse Theateru, a u produkciji Lincoln Centra i režiji Bartletta Sheera. Još jedna američka drama o korijenima američkog angažmana u Afganistanu koja se događa na relaciji Washington–Pakistan–Afganistan u razdoblju 1981–1991. dobila je izvrsne kritike. Krv i darovi započinje u vrijeme kad je CIA počela opskrbljivati talibane oružjem u borbi protiv Sovjeta. Uzbudljiv poput najboljih trilera Greenea ili le Carrea, s kojima u konstrukciji priče kritika nalazi sličnosti, komad je ponudio odličan materijal redatelju i glumcima pa je produkcija prošla iznimno dobro. Ta je drama za američku publiku neka vrsta kratkog tečaja iz povijesti ovog dijela svijeta i američkog angažmana u njemu, ali ponajprije odlično napisano djelo, koje nudi prvorazredni dramski doživljaj i znatno izlazi iz okvira politike i, pogotovo, pamfletizma.


Kako istjerati vraga?


Tokio – Nova drama pisca, redatelja i glumca Seiga Hatasawe Egzorcist vjerojatno je najbolji komad napisan ove godine u Japanu, tvrdi kritika. Produkcija je prošloga tjedna premijerno izvedena u gradu Aomori, a ovih se dana seli u glavni grad Japana. Riječ je o obiteljskoj drami u kojoj se mlada djevojka Chizuru počinje ponašati čudno pa joj majka i mladić odluče pomoći tako što dovode – egzorcista.


slika


Iz tog se početka razvija mračna priča o obiteljskim tajnama, temeljena na jednoj ranijoj Hatasawinoj drami. No kako je Japanu nakon nevolja s cunamijem dovoljno tragedije, autor tvrdi da ju je preradio na nešto vedriji način, premda ni ovakva nije nimalo optimistična. Ali, ako joj i nedostaje vedrine, ni drami ni produkciji ne nedostaje izvrsnosti, što je čini otkrićem godine u Zemlji Izlazećeg Sunca.


Gavran i na arapskom


Kairo – Miro Gavran, najbolji hrvatski izvozni kazališni proizvod, u posljednjih je mjesec dana na europskim scenama imao dvije premijere i jednu prevedenu knjigu drama. Akademski dramski teatar Maksim Gorki iz ruskoga Nižnog Novgoroda premijerno je odigrao Gavranovu uspješnicu Muž moje žene u režiji Vladimira Sarkisova i u prijevodu Sergeja Girina.


slika


Ranije ovog mjeseca i Slovensko stalno gledališče u Trstu izvelo je premijeru jednog Gavranova komada, ovaj put riječ je o satiri Vozači za sva vremena. Prijevod, adaptaciju i režiju Vozača potpisuje poznati slovenski glumac i redatelj Boris Kobal. I, na kraju, kao kruna uspješna inozemnog razdoblja našeg dramatičara stigla je vijest iz Kaira, gdje je na arapskom objavljena Gavranova knjiga naslovljena Hrvatske drame u kojoj su Kreontova Antigona i Papučari. Drame su na arapski preveli Ossama el Kaffash i Ines Babić, a izdavač je nakladnička kuća Maktaba dar el Kalema.

Nakon novih premijera i prijevoda statistika kaže da su Gavranove drame i proza dosad objavljene na 35 jezika, a broj premijera u inozemstvu prešao je brojku od dvije stotine!


Vijenac 463

463 - 1. prosinca 2011. | Arhiva

Klikni za povratak