Vijenac 462

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Predane dvije najvažnije...

FRANCUSKA – Najvažnija francuska književna nagrada, Prix Goncourt, ove je godine predana autoru Alexisu Jenniju za njegov prvi roman L’art français de la guerre.

Roman 48-godišnjeg profesora biologije prikazuje sliku francuskih kolonijalnih ratova prošloga stoljeća od Indokine do Alžira i pritom postavlja pitanja nacionalnog identiteta i tragova koje su kolonijalni ratovi ostavili u kolektivnom sjećanju Francuza. Goncourtova nagrada predana je prvi put 1903, dotirana je sa simboličnih deset eura, ali laureatu obično donosi nagli rast naklade. Vrlo je rijetko da Goncourta dobije debitant, a to je dosad uspjelo 1990. Jeanu Rouaudu i 2006. Jonathanu Littellu. Lani je dobitnik bio Michel Houellebecq za La carte et la territoire. Književna nagrada Renaudot, predana isti dan, otišla je piscu Emmanuelu Carrčreu za roman Limonov, koji portretira ruskoga pisca Edvarda Limonova, bivšeg disidenta, koji se nakon raspada SSSR-a priključio ruskoj ekstremnoj desnici.

... i ostale nagrade francuske književne jeseni

FRANCUSKA – U sklopu sezone francuskih jesenskih nagrada predane su i Prix Médicis i Nagrada Francuske akademije.

Prix Médicis ove je godine dobio Mathieu Lindon za Ce qu’aimer veut dire, dok je nagradu u kategoriji strane književnosti dobio David Grossman. Ugledna Nagrada za roman Académie française, vrijedna 7.500 eura, dodijeljena je Sorju Chalandonu za Retour ŕ Killybegs. Radnja romana 59-godišnjeg pisca događa se u Sjevernoj Irskoj i govori o tome što ljude pretvara u izdajice. Chalandon je osim kao pisac poznat i kao novinar, koji je nagrađivan za reportaže o ratu u Sjevernoj Irskoj. Među dosadašnja djela pripadaju mu Une promesse i Mon traître.

Predana Nagrada Giller

KANADA – Spisateljica Esi Edugyan dobitnica je ovogodišnje cijenjene kanadske književne nagrade Giller.

Nagrađeni roman Half-Blood Blues govori o skupini crnih jazz-glazbenika u Europi za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Esi Edugyan je u užem izboru za nagradu vrijednu 50.000 dolara pobijedila i favorita, novi roman Michaela Ondaatjea. Među dosadašnjim dobitnicima bili su Margaret Atwood, Mordecai Richler i Alice Munro.

Umro češki pisac Jiří Gruša

ČEŠKA – Pisac i disident, bliski suradnik bivšega češkog predsjednika Vaclava Havela, Jiří Gruša umro je u dobi od 72 godine u blizini Bonna, gdje je živio.

Gruša je postao poznat šezdesetih i sedamdesetih godina zbirkama poezije, a bio je i jedan od potpisnika Povelje 77, kojom se tražilo jačanje građanskih prava u komunističkoj Čehoslovačkoj. Nakon izdavanja kritičkog romana Dotaznik 1978. Gruša je dva mjeseca proveo u zatvoru. U to doba razvio je prijateljstvo s Vaclavom Havelom, a za vrijeme jednog putovanja u SAD Gruši je 1981. oduzeto čehoslovačko državljanstvo, nakon čega se nastanio u Zapadnoj Njemačkoj.

Nepoznati rukopis Charlotte Brontë na aukciji

VELIKA BRITANIJA – Britanska aukcijska kuća Sotheby’s u prosincu će na aukciji ponuditi dosad nepoznat rukopis Charlotte Brontë.

slika

Prema navodima kuće, riječ je o 19 stranica dugu tekstu iz 1830, koji je spisateljica napisala u dobi od četrnaest godina. Rukopis nosi naslov Young Men’s Magazine, Number 2 i govori o fiktivnom svijetu koji je Charlotte Brontë u djetinjstvu zamislila sa sestrama. Osim toga, tekst sadrži i odlomak koji ima sličnosti s njezinim kasnijim djelom Jane Eyre. Vrijednost se procjenjuje na oko 300.000 funti.

Završena Kleistova godina

NJEMAČKA – Manifestacijom Kleist on the Rocks u Frankfurtu na Odri završeni su Kleistovi dani, vrhunac godine u kojoj je obilježena 200. obljetnica smrti Heinricha von Kleista (1777–1811).

Na programu dvotjednoga festivala stajala su čitanja, radionice, kazališne izvedbe i rasprave. Prije svega premijera Herrmann‘s Battle umjetničkoga kolektiva Rimini Protokoll privukla je u Frankfurt na Odri publiku iz drugih njemačkih regija. Kleistova godina završava 21. studenoga međunarodnim čitanjem Kleistovih djela.

Vijenac 462

462 - 17. studenoga 2011. | Arhiva

Klikni za povratak