Vijenac 462

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Igor Ružić

Terapija

Ispovijedi unutarnjim proturječjima rastrganih suvremenih likova pred psihoterapeutom koji ne postoji, čine okosnicu komada Terapija iz pera Jordana Cvetanovića, koji je u Teatru Rugantino za premijeru 15. studenog pripremila redateljica Maja Šimić. U predstavi igraju Gordana Gadžić, Siniša Popović i Luka Dragić.

Nu:Write Theatre Festival

Prošle godine pokrenut festival nove drame i kazališta u organizaciji glumca Marka Cindrića i ove će jeseni, od 15. do 19. studenog, napuniti prostore zagrebačkog Teatra &TD. Najbolje manje produkcije, ovjenčane nagradama na festivalima kao što je edinburški Fringe, donose poetiku koja domaćoj publici daje uvid u nove komercijalne kazališne prakse i mogućnosti izraza. Iz zgusnutog programa ne treba propustiti atrakcije kao što su Doctor Brown, Box of Bricks Theatre ili kompanija Tristan Bates.

Opasne veze

Kazalište Komedija za 18. studenoga najavljuje premijeru mjuzikla Opasne veze. Za transponiranje političko-ljubavne studije u žanr glazbenog kazališta zaslužni su skladatelj Veseljko Barešić i redateljica Aida Bukvić. U glavnim ulogama pjevaju, ljube i manipuliaju Mila Elegović, Filip Juričić/Mislav Čavajda, Vanda Winter, Ana Kraljević, Sanja Marin, Jasna Bilušić i drugi.

Prašnjavko

Po motivu Želimira Hercigonje dramaturginja Olja Lozica napisala je priču o Prašnjavku, čudnom biću koje živi na tavanu. Kako će naučiti prihvatiti zbilju kao mogućnost, a ne tek prepreku, pokazat će istoimena predstava koja na repertoar Gradskoga kazališta lutaka Split dolazi 18. studenog u režiji Marine Petković Liker.

Noć kazališta

Regionalna i europska manifestacija Noć kazališta ove godine održava se 19. studenoga. Otvorena vrata kazališnih kuća i uglavnom besplatne predstave i ove će godine razveseliti publiku, koja je projekt objeručke prihvatila. Organizator, Dječje kazalište Dubrava, ima najzahtjevniji program koji počinje već u ranijim poslijepodnevnim satima, a završava sljedećega dana.

Od kolijevke pa do groba

U sklopu programa Mladi za mlade u riječkom HNK 21. studenog praizvedbu ima autorski projekt redatelja Marija Kovača ostvaren u suradnji s Kazališnom radionicom Malik pod naslovom Od kolijevke pa do groba. Predstava propituje represivnost obrazovnog i školskog sustava iz perspektiva koje nisu uobičajene za ionako jedva postojeće kazalište za mlade u Hrvatskoj.

Nagrada hrvatskoga glumišta

Svečana dodjela Nagrade hrvatskog glumišta za prošlu sezonu na rasporedu je zagrebačkog HNK 24. studenoga. Za najbolju predstavu u cjelini natječu se Amateri Kazališta KNAP, Michelangelo Buonarroti Kazališta lutaka Zadar i Mrzim istinu Teatra &TD, a za najbolja redateljska ostvarenja Krešimir Dolenčić za Čudo u Poskokovoj Dragi, Dražen Ferenčina za Michelangelo Buonarroti i Oliver Frljić za Mrzim istinu. Prije same dodjele zna se tek da su dobitnici Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje dramski umjetnik Zlatko Crnković i operna umjetnica Nada Puttar-Gold.

Profesionalac

Kazališna družina Glumci u Zagvozdu i Satiričko kazalište Kerempuh za 25. studenog pripremaju pravi hit – Profesionalca Dušana Kovačevića. Priču o udbašima i vremenu paranoje ispričat Danko Ljuština, Vedran Mlikota, Anica Kovačević te Goran Navojec ili Siniša Ružić, u režiji Bogdana Diklića, glumca koji se na filmu proslavio upravo ulogama koje je napisao kultni srbijanski dramatičar.

Moj sin samo malo sporije hoda

Mladi dramatičar Ivor Martinić po narudžbi Zagrebačkoga kazališta mladih napisao je komad o hendikepu, suočavaju i prihvaćanju Moj sin samo malo sporije hoda. Postavlja ga Janusz Kica, a na praizvedbi 26. studenoga igrat će ga Ksenija Marinković, Vedran Živolić, Sreten Mokrović, Lucija Šerebedžija, Doris Šarić Kukuljica, Damir Šaban, Urša Raukar, Krešimir Mikić, Jadranka Đokić i Goran Bogdan.

Vijenac 462

462 - 17. studenoga 2011. | Arhiva

Klikni za povratak