Vijenac 462

Matica hrvatska

Iz ogranaka

Čitluk

Predstavljanjem slikovnice Suncokret pognute glave Sonje Jurić iz Mostara, otvaranjem izložbe slika akademskog slikara Ante Pervana iz Livna, tradicionalnim blagoslovom i kušanjem mladoga vina, simboličnim zatvaranjem bačve te bogatim kulturno-zabavnim programom, 3. studenoga u prekrasnom je ozračju hotela Brotnjo završen ovogodišnji program Dana Matice hrvatske u Brotnju. Manifestacija svake godine počinje na blagdan Uzvišenja Svetog Križa i traje do 3. studenog, a njezin je temeljni cilj njegovanje, čuvanje i širenje svekolike kulturno-povijesne baštine hercegovačkog puka, a posebno izvornosti i bogatstva višestoljetne broćanske tradicije i običaja u slavu Križa, grožđa, mošta i mladog vina. Završne čitlučke svečanosti počele su u galeriji Kluba Matice hrvatske Čitluk, gdje je predstavljena slikovnica Sonje Jurić. Riječ je o vrlo poučnoj autoričinoj priči o prijateljstvu dviju djevojčica iz različitih svjetova, od kojih je jedna autistična. Tom prigodom slikovnicu su predstavili predsjednik Ogranka MH Čitluk Andrija Stojić, novinarka Tanja Vučić i autorica. Potom je otvorena izložba slika akademskog slikara Ante Pervana. Riječ je o tridesetak portreta, pejzaža i mrtvih priroda rađenih uglavnom suhim pastelom, koji su pobudili veliko zanimanje ljubitelja likovne umjetnosti. O izloženim slikama tom su prigodom govorili Andrija Sojić, slikar Jure Semren i Velimir Pleša, konzul RH u Mostaru. Također, izišao je i novi broj Cvitka, a pokrenut je i novi dječji list broćanskih osnovaca Cvrčak. (Mile Pavlović)

Đurđevac

Petim natjecanjem u recitiranju pjesama Frana Galovića u đurđevačkoj je gimnaziji 3. studenoga u organizaciji đurđevačkog ogranaka MH i Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva završila ovogodišnja Galovićeva jesen. Naime, peta po redu manifestacija Prizivamo Frana održana je ove godine kao posljednje događanje najvažnijega podravskoga književnog događaja, odnosno kao postprogram Ja tebe dajem ove pesme moje, a nakon Zagrijavanja za Galovića i trodnevnoga Festivala književnosti Galovićeva jesen 2011. Natjecanje je i ove godine napunilo veliku učionicu, u kojoj su se pred šezdesetak gledatelja, pod svjetlom svijeća, u krasnoslovljenju Galovićevih kajkavskih pjesama ogledalo sedamnaestero recitatora. Najboljima su proglašeni Mirjana Peršinović, Anja Senjan i Magdalena Šabarić, a organizatori su ih nagradili pjesničkim knjigama podravskih pjesnika. (Zdravko Seleš)

Jastrebarsko

OMH u Jastrebarskom organizira koncert Vokalnog ansambla Gouriena u petak 18. studenog 2011. u 20 sati u Domu kulture Jastrebarsko. Članice Vokalnog ansambla Gouriena na čelu s voditeljem Mariom Kambićem uveličale su osnivačku skupštinu Ogranka u studenom prošle godine, a na koncertu u Jastrebarskom njihovi će gosti biti Ivan Hlebić na klavijaturama, Tamburaški sastav Meštri, Folklorni ansambl SKUD-a Ivan Goran Kovačić, klapa Samobor, Baletni studio Jastrebarsko i polaznici Glazbene škole Jastrebarsko. Koncert je humanitarnoga karaktera, a novcem od kupljenih ulaznica pomoći će se rad područne škole u Desincu. (G. G.)

Klanjec

Stručno-znanstveni skup u povodu 215. ob-ljet-nice rođenja i 150. obljetnice smrti Antuna Mihanovića, autora stihova hrvatske himne, održan je u Refektoriju Franjevačkoga samostana u Klanjcu 14. studenoga, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske. Skup su organizirali Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec, a okupio je brojne stručnjake i posjetitelje.

Svečani program manifestacije započeo je polaganjem cvijeća na grob Antuna Mihanovića i prigodnim riječima ravnateljice Kulturnog centra Klanjec. Okupljene su pozdravili predsjednik OMH u Klanjcu i gradonačelnik Grada Klanjca te predstavnici HAZU-a, župana Krapinsko-zagorske županije, ministra kulture i predsjednika Republike Hrvatske. Znanstveni dio skupa otvorio je akademik Ante Stamać, potpredsjednik MH, izlaganjem Stilskopovijesne odrednice Horvatske domovine, dok je o Hrvatskoj rodoljubnoj poeziji 19. stoljeća govorio predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač. Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Snježana Pintarić izlagala je o temi Antun Mihanović i hrvatska himna – prijedlog muzeološke prezentacije, a Ksenija Petrić ukazala je na ulogu i važnost spomen-groblja u Klanjcu. Uslijedila su još predavanja Marine Krpan Smiljanec (Novi Dvori Cesargradski: posljednje boravište Antuna Mihanovića), Nadice Jagarčec (Gospodarske i političke prilike u vrijeme postavljanja spomenika himni u Zelenjaku) i Agneze Szabo (Antun Mihanović i njegovo doba). (G. G.)

Nova Gradiška

U povodu Mjeseca hrvatske knjige 2011. Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški organizirao je 7. studeno ga u Gradskoj vijećnici predstavljanje knjige br. 106 biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti, Viktor Vida, Izabrana djela. Članovima Ogranka, profesorima hrvatskoga jezika, učenicima Gimnazije Nova Gradiška, članovima Književno-likovnog društva Rešetari, Udruge stvaratelja u kulturi te brojnim medijima knjigu i pjesnika predstavili su akademik Ante Stamać, potpredsjednik Matice hrvatske i urednik knjige Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika i priređivač knjige. U predstavljanju su sudjelovale i članice Ogranka Vjekoslava Bagarić i Morana Plavac interpretirajući stihove Viktora Vide. Devetoga studenog 2011. u Gradskoj vijećnici održano je i predavanje Matko Peić, slikar i pisac Milana Bešlića, povjesničara umjetnosti, likovnoga i književnog kritičara. (Josip Ostić)

Petrinja

Znanstveni skup Osam stoljeća Čuntića (1211–2011) održat će se u subotu 19. studenoga u Franjevačkom samostanu Sv. Antuna u Hrvatskom Čuntiću. Taj vrijedni događaj organiziraju Hrvatska franjevačka provincija Sv. Ćirila i Metoda, Grad Petrinja, Hrvatski institut za povijest i Matica hrvatska u Petrinji. Bogat program realizirat će brojni stručnjaci, a bit će priređena i bogata kulturno-umjetnička priredba. (G. G.)

Sinj

U organizaciji Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske u Sinju te pod pokroviteljstvom HAZU, u Sinju je 14. listopada održan znanstveni skup Hrvatski prirodoslovci 20.

Na skupu u Alkarskim dvorima brojni slušatelji čuli su zanimljiva izlaganja o povijesti hrvatskoga prirodoslovlja Splitsko-dalmatinske županije s težištem na područje Cetinske krajine. Izlaganja su pripremili Tatjana Kren, Branko Hanžek, Nedjeljko Jukić, Vanja Flegar, Aleksandar Lutkić, Ivo Soljačić, Berislav Šebečić, Igor Belamarić, Teodor Wikerhauser, Vesna Vučevac-Bajt, Ljerka Regula-Bevilacqua, Nediljko Ževrnja, Božena Mitić, Dalibor Vladović, Jakov Dulčić, Milorad Mrakovčić, Marko Ćaleta, Paula Durbešić, Srećko Božićević, Ana Smontara, Blaženka Šebečić, Karmela Delonga i Branko Zajec. Novi broj časopisa Prirodoslovlje, zbornik izloženih radova sa skupa, predstavila je glavna urednica Barbara Bulat, a završnu riječ održao je August Janeković.

Sljedeći dan sudionici skupa razgledali su grad i arheološku zbirku Franjevačkog samostana, posjetili svetište čudodotvorne Gospe Sinjske te Muzej Cetinske krajine.

(Mirko Cvjetko)

Split

Knjiga Franjo Tuđman – u vihoru rata i bespućima tranzicije (1990 –1999) Ivana Vujevića novo je izdanje Ogranka MH Split. Poticaj za knjigu se javio se javio odmah na početku hrvatske tranzicije: s jedne strane rat i ratna razaranja, a s druge bogaćenja, nastala pretvorbom i privatizacijom, i to najčešće na osnovi političke podobnosti, voljom političke elite. Nasuprot enormnom bogaćenju, na drugoj strani javlja se siromaštvo. U obradi te problematike obuhvaćeno je razdoblje od 1990. do kraja 1999, vrijeme vladavine Franje Tuđmana, a obrađeni su različiti aspekti koji su oblikovali tadašnje društvo i politiku koja se reflektira i na našu suvremenost. (Ivica Luetić)

Vinkovci

U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika – podružnica Vukovar vinkovački ogranak MH organizira u četvrtak, 17. studenog, u 19 sati, u prostorima Ogranka predstavljanje Hrvatsko-talijanske udruge Rim i informativnoga glasila Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Insieme te prikazivanje dokumentarnoga filma Zašto Dubrovnik? Miljenka Dujele u spomen na žrtvu Vukovara. U petak, 18. studenoga, u 19 sati, bit će predstavljena knjiga Onaj rat je bio bolji, objavljena u izdanju vinkovačkog ogranka. Knjiga donosi zapise uglednoga hrvatskog novinara Jože Vlahovića (1930–2004), s bojišnica u Slavoniji i Lici, objavljene potkraj 1991. i početkom 1992. u Vjesniku i Večernjem listu. U subotu će u 18.30 na istom mjestu biti predstavljena HKUD Vladimir Nazor iz Sombora u povodu 75. obljetnice utemeljenja i kontinuirana djelovanja. (G. G.)

Vijenac 462

462 - 17. studenoga 2011. | Arhiva

Klikni za povratak