Vijenac 462

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Recital Ivane Jelača

ZAGREB – Pijanistica Ivana Jelača (Dubrovnik, 1985) priredit će cjelovečernji recital 21. studenoga u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 20 sati, u okviru ciklusa Mladi u Lisinskom. Ivana Jelača diplomirala je klavir u razredu Ljubomira Gašparovića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je na poslijediplomskom studiju na Akademiji za glazbu u Ljubljani u razredu Tomaža Petrača. Nastupit će s programom W. A. Mozarta, L. van Beethovena, F. Livadića i F. Chopina.

Izvedba Didone i Eneje

SPLIT – Nakon premijere 8. srpnja, Purcelllova opera Didona i Eneja, nastala kao hrvatska amaterska produkcija, bit će izvedena 23. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, i to u dva termina, u 18 i u 20 sati. Projekt je nastao u sklopu međunarodnoga kulturno-edukacijskog projekta Glazbeno vozilo kao rezultat suradnje nekoliko splitskih srednjih škola: Škole za likovne umjetnosti, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Obrtničke škole i Obrtno-tehničke škole, na čelu s Glazbenom školom Josip Hatze, u režiji Marice Grgurinović, pod umjetničkim vodstvom Renate Pokupić te producentskim vodstvom Maje Žarković i agencije Illyria Art Management. Dvama izvedbama 23. studenoga ravnat će Iranac Mahan Esfahani, a uz učenički ansambl i soliste Glazbene škole Josip Hatze nastupit će španjolski violinist Jorge Jimenez, hrvatska violončelistica Nika Zlatarić, beogradski teorbist Andrej Jovanić te splitski violinist Valter Lovričević.

Festival Bela pl. Panthy

SLAVONSKI BROD – Tijekom dva dana, 26. i 27. studenoga, u Slavonskom Brodu bit će održan 2. međunarodni festival harmonike Bela pl. Panthy, pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Organizator festivala je Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy, s dirigenticom Sanjom Nuhanović, a uz njih će na festivalu, u okviru triju kategorija, nastupiti Harmonikaški orkestar iz Požege, Harmonikaški orkestar Elly Bašić iz Zagreba, Orkestar OGŠ Matka Brajše Rašana iz Labina, Concertino iz Chisinaua u Moldaviji, Orkestar Glazbene škole iz Ormoža u Sloveniji i Harmonikaški orkestar Hrvatskoga grafičkog glazbenog društva Sloga iz Zagreba. U svim trima kategorijama natjecatelje će ocjenjivati žiri u sastavu Denis Modrušan, Karlo Kraus i Goran Penić. Uz samo natjecanje, koje će biti održano tijekom prijepodneva 27. studenoga, večer ranije, 26. studenoga, Festival će svečano biti otvoren koncertom Brodskog harmonikaškog orkestra Bela pl. Panthy, a zaključen proglašenjem pobjednika i koncertom nagrađenih orkestara 27. studenoga u Koncertno-kazališnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić. Među popratnim programima bit će priređena izložba Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy od osnutka do danas.

Izvedba Bizetove Carmen

ZAGREB – Nakon uspješnih izvedbi Mozartove Čarobne frule i oratorija Ivan Grozni Sergeja Prokofjeva, ovosezonski zajednički projekt četiriju umjetničkih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu bit će poluscensko uprizorenje opere Carmen Georgesa Bizeta. U projektu će sudjelovati solisti, zbor i simfonijski orkestar Muzičke akademije, Akademija likovnih umjetnosti, Akademija dramske umjetnosti i Tekstilno-tehnološki fakultet, a djelo će izvesti 26. studenoga u KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 19.30 sati, u okviru ciklusa Lisinski subotom. Izvedbom će ravnati Mladen Tarbuk, a režiju potpisuje Krešimir Dolenčić.

Iz ciklusa Virtuoso

ZAGREB – Glazba Ludwiga van Beethovena bit će u središtu pozornosti novoga koncerta iz ciklusa Virtuoso, koji će biti priređen 27. studenoga u Hrvatskome glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. U programu će sudjelovati Tara Horvat, violina, Alja Mandič, violončelo, te pijanisti Monika Trgovčević, Lucija Dogan, Krešimir Starčević i Domagoj Guščić.

O glazbenom kazalištu

KNJIGA Hrvatsko muzikološko društvo objavilo je zbornik Glazbeno kazalište kao elitna kultura? Kulturološki diskurs o operi i opereti u 19. stoljeću urednika Vjere Katalinić, Stanislava Tuksara i Harryja Whitea, koji je rezultat znanstvenog skupa održanoga 24. i 25. studenoga 2006. u Zagrebu, na kojemu je sudjelovalo četrnaest znanstvenika iz Hrvatske, Irske, SAD-a, Njemačke, Austrije, Ukrajine, Velike Britanije i Italije. U zborniku, u kojemu je objavljeno jedanaest radova, „analiziraju se i propituju razni tipovi pozornica u 19. stoljeću na kojima se susreću elitno i popularno: u glazbenim žanrovima kao takvima, u literarnim predlošcima, u povijesno-političkim utjecajima na produkciju, u organizacijskim aspektima, u društveno-povijesnom kontekstu te u arhitektonskim i vizualnim elementima“, istaknuto je u predgovoru zborniku. Svi tekstovi objavljeni su na engleskom jeziku, uz sažetke na hrvatskom, što će pridonijeti međunarodnoj recepciji zbornika.

Vijenac 462

462 - 17. studenoga 2011. | Arhiva

Klikni za povratak