Vijenac 453

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Jakelićevi Novi radovi

Split – U Galeriji Emanuel Vidović u organizaciji Muzeja grada Splita otvorena je izložba slika i frotaž-crteža Petra Jakelića pod naslovom Novi radovi. U njima se umjetnik i dalje se koristi nadrealističkom kombinatorikom te dijelove materijalne zbile postavlja u neobične i neočekivane odnose uklapajući ih u osebujne likovne predstave. Motivsko-tematsko uporište Jakelić pronalazi u zavičaju, sjećanjima na nevino djetinjstvo u rodnom Prugovu... Kustosica izložbe je Nela Žižić, a Jakelićeve radove možete pogledati do kraja srpnja.


Novak u Virovitici


Virovitica – Izložba Zoltana Novaka postavljena je u virovitičkom Gradskom muzeju. Kao autor snažne likovne i izražajne ekspresije, većinu njegovih djela karakterizira ritam linija, boja, znakova i ploha. Ta je ritmičnost progresivna, slojevita, ona raste, umnaža se i obično ukazuje na završni, ili možda polažišni, akcent slike. Ključni elementi takvih prizora su boja i prostor, koje Novak u potpunosti iscrpljuje kao likovne elemente, piše Mihaela Kulej, kustosica i ravnateljica muzeja. Izložba se može razgledati do 25. srpnja.

slika


Kutlešin The Interior Man


Zagreb – U iličkoj Galeriji VN otvorena je izložba The Interior Man Mirne Kutleša. Riječ je o crtežima koje, kako piše Barbara Vujanović, među ostalim, karakterizira stil crteža, egzaktnost i preciznost prikaza. Serija crteža, napominje autorica, zapravo se, više nego prikazom nepojmljivog i neizrecivog, bavi samom prirodom sustava koji ih pokušavaju prikazati. Sustavi su to iz područja okultnog, hermetični sustavi koji su prije svega usmjereni na svoju unutarnju logiku. Izložbu možete pogledati do 1. kolovoza. Više na www.kvn.hr.


Martonov Fragile Harmony


Budimpešta – Iparművészeti Muzeum u Budimpešti, jedan od najprestižnijih svjetskih muzeja primijenjene umjetnosti, ugošćuje novu izložbu Muzeja Marton Fragile Harmony / Törékeny harmónia. Na njoj je predstavljen reprezentativan izbor bečkoga klasicističkog porculana iz muzejskog fundusa proizvedenom u razdoblju kad je manufakturu vodio Conrad von Sorgenthal. Izložba će, uz bogato ilustriran katalog, biti otvorena sve do 11. rujna. Ostale informacije potražite na www.muzej-marton.hr te www.imm.hu.


Gorgona u Parizu


slika


Pariz – U pariškoj Galerie Frank Elbaz u četvrti Marais do 30. je srpnja otvorena izložba Gorgona (...Knifer, Mangelos, Vaništa...). Izložba se usredotočila, kako piše Danka Šošić, na trajnu vitalnost specifične vrste umjetničke aktivnosti i svojevrsna je počast pokretu koji je radio na rubu institucionaliziranog sustava suvremene umjetnosti i koji nikada nije posrnuo u potrazi za duhovnom i intelektualnom slobodom. Postav izložbe uz galerista Franka Elbaza potpisuje i Žarko Vijatović. Više na www.galeriefrankelbaz.com.


Novi Artuković u Berlinu


slika


Berlin – Grupna izložba Imaginarium II otvorena je u berlinskoj Galerie Wedding. Na njoj uz djela španjolskog umjetničkog kolektiva ZZZ, rumunjske umjetnice Ágnes Lörincz te njemačkog umjetnika Fabiana Scheidlera nastupa i Lovro Artuković s novim radom Modeli poziraju za Pietu, velikim formatom koji tematikom odlazi daleko u prošlost, u vlasništvu Zbirke Filip Trade, a nakon Berlina dolazi u Zagreb. Imaginarium II otvorena je do 26. kolovoza te na www.galeriewedding.de.


Vijenac 453

453 - 14. srpnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak