Vijenac 453

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada Samuela Johnsona povijesti Maova režima

VELIKA BRITANIJA – Knjiga o kineskom Velikom koraku naprijed, Mao’s Great Famine Franka Diköttera, nagrađena je Nagradom Samuela Johnsona vrijednom 20.000 funti.

Knjiga, koju je žiri opisao kao „originalnu i nevjerojatno važnu analizu Maova režima“, otkriva nove detalje o razdoblju između 1958. i 1962, kao i nove povijesne perspektive na Maov pokušaj povećanja industrijske proizvodnje i pretjecanja Zapada, zbog kojega su deseci milijuna ljudi umrli od gladi. Nizozemski povjesničar Dikötter, koji predaje na sveučilištu u Hong Kongu, jedan je od rijetkih znanstvenika kojima je bio dopušten pristup zatvorenim kineskim arhivima. Dikötter je pobijedio u konkurenciji u kojoj su bili Andrew Graham Dixon s Caravaggio: A Life Sacred and Profane, Maya Jasanoff s Liberty’s Exiles, Matt Ridley s The Rational Optimist, Jonathan Steinberg s biografijom Bismarck: A Life i John Stubbs s Reprobates. Nagrada se dodjeljuje publicističkoj knjizi godine objavljenoj na engleskom.


Anjali Joseph nagrađena za prvi roman


VELIKA BRITANIJA – Anjali Joseph dobitnica je Nagrade Desmonda Elliotta, vrijedne 10.000 funti, koja se predaje za prvi roman.


slika


Nagrađeni roman Saraswati Park o bračnom paru iz bombajskog predgrađa već je prije hvalila i kritika, a dnevnik Daily Telegraph Anjali Joseph uvrstio je na popis dvadeset najboljih autora mlađih od četrdeset godina. Nagrada je predana četvrti put, a osnovana je u čast izdavača i književnog agenta Desmonda Elliotta. Lani ju je dobio Ali Shaw za roman The Girl With Glass Feet.


Dodijeljena nagrada Ingeborg Bachmann


AUSTRIJA – Austrijanka Maja Haderlap dobitnica je Nagrade Ingeborg Bachmann 2011, koja joj je dodijeljena za tekst Im Kessel.

Jedna od najvažnijih književnih nagrada njemačkoga govornog područja dodijeljena je nakon četverodnevnoga maratona koji se održava u Klagenfurtu, a na kojemu mladi autori čitaju svoja još neobjavljena djela, i na kojemu je ove godine čitalo četrnaest pisaca iz Njemačke, Austrije i Švicarske. Rođena 1961. u Klagenfurtu, autorica putem obiteljske povijesti opisuje otpor koruških Slovenaca njemačkom Wehrmachtu. Osnovana 1977, nagrada nosi ime austrijske pjesnikinje Ingeborg Bachmann (1926–1973). Vrijedna je 25.000 eura, ali pobjedniku donosi prije svega medijsku pozornost i često je bila prvi korak u velikim književnim karijerama. Među dosadašnjim su dobitnicima Ulrich Plenzdorf, Uwe Tellkamp i Tilman Rammstedt.


Kineski autor Liao pobjegao u Njemačku


NJEMAČKA – Kineski pisac Liao Yiwu, koji je proveo četiri godine u zatvoru i čije su knjige u Kini zabranjene, uspio je, unatoč zabrani izlaska iz zemlje, doći u Njemačku.


slika


Bijeg Liao Yiwua uslijedio je nakon snažna pritiska kineskih vlasti da se njegova nova knjiga o boravku u zatvoru nakon gušenja demokratskog pokreta 1989. ne objavi u inozemstvu. „Tražim slobodu da pišem i objavljujem“, rekao je Liao Yiwu u Berlinu, gdje će njegovu knjigu potkraj srpnja objaviti izdavačka kuća S. Fischer. Liao Yiwu je više od deset godina radio na knjizi u kojoj opisuje boravak u zatvoru, a rukopis je dvaput bio konfisciran. Uskoro u SAD-u treba izaći njegova knjiga God is Red, a i knjiga o zatvoru prevodi se na engleski.


Rekonstruirani posljednji sati Lorcina života


ŠPANJOLSKA – Povjesničar iz Granade Miguel Caballero Pérez tvrdi da je riješio tajnu lokacije grobnice s posmrtnim ostacima pjesnika Federica Garcíe Lorce, ubijena u Španjolskom građanskom ratu.

Caballero Pérez proveo je tri godine istražujući policijske i vojne arhive, čime je uspio rekonstruirati trinaest posljednjih sati Lorcina života, kao i identificirati šestoricu muškaraca koji su bili u streljačkom vodu koji ga je ubio zajedno s još trojicom zarobljenika. Prema njegovim navodima, Lorcin neoznačen grob nalazi se samo pola kilometra od mjesta koje je 1971. pronašao povjesničar Ian Gibson. Ta je lokacija pretražena 2009, ali tada nisu pronađeni posmrtni ostaci.


Vijenac 453

453 - 14. srpnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak