Vijenac 451

Matica hrvatska

Ogranci

ČITLUK

Ogranak Matice hrvatske Čitluk 31. je svibnja na svečan način obilježio jubilarnu 20. obljetnicu obnoviteljskog rada i uspješnog djelovanja. Kao što je i red obilježavanje tog jubileja počelo je svetom misom zahvalnicom, koju je u župnoj crkvi Krista Kralja predslavio čitlučki župnik fra Miro Šego, a nastavljeno polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomen križa za sve poginule hrvatske branitelje Brotnja.

Potom je u čitlučkom Hotelu Brotnjo održana svečana akademija na kojoj je o dosadašnjem vrlo plodonosnom i uspješnom radu i djelovanju tog Matičina ogranka govorio njegov predsjednik Andrija Stojić.

On je istaknuo kako su još sedamdesetih godina prošlog stoljeća neki Brotnjaci bili aktivni članovi Matice hrvatske u Metkoviću koji su pokušali utemeljiti Ogranak MH u Čitluku. No kako je nakon poznatih događaja u Karađorđevu zabranjen rad MH u Metkoviću, taj pokušaj je propao. Stoga je tek 31. svibnja 1991. godine održana obnoviteljska Skupština Matice hrvatske Čitluk od kada Ogranak te kulturne institucije okuplja velik broj vrlo aktivnih članova, simpatizera i podupiratelja.

Podpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić 1. je lipnja uz pratnju svog domaćina predsjednika OMH u Čitluku i člana Glavnog odbora Matice hrvatske Andrije Stojića posjetio Osnovnu školu Bijakovići – Međugorje. Ovom prigodom potpredsjednik Sučić darovao je knjige ravnatelju osnovne škole Veselku Peharu za potrebe biblioteke, odlične učenike i učenika generacije. Dogovoreno je da se u vremenu Adventa tekuće godine organizira u školi Sajam knjige Matice hrvatske te drugi programi s ciljem popularizacije knjige, ciljeva i zadaće Matice hrvatske među mladima.


KARLOVAC


U organizaciji Ogranaka Matice hrvatske Karlovac, u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića 31. svibnja u okviru književnih tribina, održano je predavanje Tatjane Gazdić-Alerić Stilska obilježja političkog govora.

Predavanjem je predstavljen rezultat istaživanja strukture političkog govora/diskursa s naglaskom na govor saborskih zastupnika od 1990. do današnjih dana. Istraživanjem su obuhvaćeni samo spontani govori, što podrazumijeva nepostojanje pisanoga teksta pri govorenoj izvedbi, tako da dvije faze u proizvodnji govora, faza planiranja i faza proizvodnje govora, teku istodobno, pa je takav oblik govora pogodan za proučavanje jezičnih činjenica koje se pojavljuju na svim jezičnim razinama, i za koje smo onda sigurni da nastaju u trenutku izvođenja govora.

Analize političkih govora temeljene su na odnosu jezične strukture (gramatičkih osobina) i jezične uporabe. U analizu je uključena i priopćajna situacija, pa se uz jezične elemente u obzir uzimaju i povijesni okvir, vrijeme, mjesto, tema, ali i sugovornik odnosno sugovornici.

Tamara Gazdić-Alerić diplomirala je paralelno novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala lingvistiku.

Danas predaje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za hrvatski jezik, književnost, scensku i medijsku kulturu. Izlagala je na brojnim međunarodnim skupovima i objavila brojne znanstvene i stručne članke u zemlji i inozemstvu iz područja jezikoslovlja.


NOVA GRADIŠKA


Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški 2. je lipnja svečano obilježio 20. obljetnicu obnove rada. Članovi predsjedništva Ogranka položili su cvijeće na grob preminulog dr. Zorislava Slovića, inicijatora obnove Ogranka 1971. Uz nazočnost članova, brojnih sugrađana i gostiju u Gradskoj vijećnici dodijeljena su priznanja najstarijim i najaktivnijim članovima Ogranka i zahvalnice sponzorima. Potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić uručio je priznanja Dragici Vidmar, Julki i Miroslavu Domazetoviću, Marijanu Dosegoviću, Mihovilu Rukavini, Nadi Peleh-Serenčeš, Zvonku Kraljiću, Tomislavu Marušiću, Draženu Oršuliću i Josipu Ostiću, predsjedniku Ogranka, koji je uručio zahvalnice Brodsko-posavskoj županiji, Gradu Nova Gradiška i Mirjani Zubović.

Tom prigodom predstavljen je i Godišnjak br. 11 uz sudjelovanje urednika Ostića, likovnog urednika Prpića i nekoliko autora priloga. Skup su pozdravili i podržali program rada Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske, i Ivan Medved, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu. Cjelokupni program proslave uljepšali su članovi Hrvatske pjevačke skupine Slavča.


PETRINJA


U subotu 18. lipnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića održat će se IV. glazbene svečanosti Lipanjski zvuci, Petrinja 2011, međunarodno natjecanje muških i ženskih komornih zborova, koje se već tradicionalno uoči prvog dana ljeta i Svjetskog dana glazbe održavaju u Petrinji.

Organizatori su HUZ (Hrvatska udruga zborovođa) iz Zagreba i Ogranak Matice hrvatske u Petrinji, koji su i ove godine pripremili bogat program i kulturno druženje tri stotine pjevača amatera. Na Lipanjskim zvucima sudjelovat će 15 zborova iz cijele Hrvatske i iz inozemstva.

Glazbene svečanosti Lipanjski zvuci višedijelna su manifestacija, koja obuhvaća: međunarodni natječaj za nove skladbe za ženski ili muški zbor, međunarodno natjecanje ženskih i muških komornih zborova te ponoćnu serenada u glazbenom paviljonu Strossmayerova šetališta.

Nika Štriga


PODSTRANA


Ogranak u Podstrani Matice hrvatske priredio je na terasi restorana Lučica u Strožancu 3 večer čakavske poezije Ča pod Perunom na kojoj je sudjelovalo dvanaest pjesnika: Ljubo Stipišić Delmata, Joško Božanić, Marina

Čapalija, Duško Geić, Ičica Barišić, Miki Bratanić, Velimir Pašara, Joško Armanda, Igor Šipić, Maja Tomas, Silvija Buvinić i Miro Rom, koji pišu čakavskim izričajem koji se govori na širem dalmatinskom području, od spli’ske (luške), preko trogirske, drveniške, podstanske, bračke, hvarske, komiške do iške čakavice. Program je vodila pjesnikinja Danica Bartulović, a u glazbenom dijelu programa sudjelovala je Mješovita klapa Slobodna Dalmacija.

Tom prigodom, nakon večeri poezije, u Ljetnikovcu Cindro u Strožancu otvorena je izložba slika članova Likovne udruge Ante Kaštelančić iz Podstrane. Svoje radove u tehnikama: tempera, ulje, akvarel, pastel i kombiniranoj tehnici izložili su Zlatko Juras, Maria Jovanović, Tanja Jovanović, Anita Latković, Nikša Ereg, Vanja Božiković, Ana Krnić i Janet Nardelli Karaman.


SINJ


U izdanju Ogranka Matice hrvatske u Sinju objavljeno je reizdanje knjige Sinjska krajina u 17. i 18. stoljeću sinjskoga franjevca fra Josipa Ante Solde. Fra Jozino djelo upoznaje čitatelje o dobru i zlu hrvatskoga puka na prostorima Sinja i cetinskog kraja. Godine 1995. Ogranak Matice hrvatske u Sinju objavio je prvu knjigu fra Josipa Ante Solde Sinjska krajina u 17. i 18. stoljeću, a dvije godine kasnije i drugu pod istim naslovom.


slika


Kako je prva knjiga rasprodana, a i druge ima još ne-što malo primjeraka, zbog velikog interesa ponovno su tiskane obje u jednom svesku pod istim naslovom. Ogranak Matice hrvatske u Sinju, ponovnim izdanjem tog velebnog i važ-nog djela, odaje priznanje fra Jozi, njegovu neumornom istraživačkom i kultur-nom radu i njegovim djelima uopće. Knjiga govori o ekonomskim i političkim prilikama, krvavim borbama, neuspješnoj turskoj opsadi i uspješnoj obrani, Mletačkoj Republici, o građanskom i vojnom uređenju, o stočarstvu, trgovini i obrtu, rudniku i ljevaonici na Peruči, o samostanu, crkvi i Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, o vjerskom ozračju, o kulturi i školstvu... Knjiga je predstavljena 31. svibnja u Matici hrvatskoj u Zagrebu, a o njoj su govorili Frano Librenjak, Nikša Stančić i Tonko Maroević.

Ivica Luetić

Vijenac 451

451 - 16. lipnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak