Vijenac 451

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Bućan u Gliptoteci


Zagreb – Gliptoteka HAZU ugošćuje izložbu Dan kada je kiša padala naopako Borisa Bućana. Slike su to iz novoga ciklusa koje na stanovit način sublimiraju i recikliraju ranija autorova iskustva, od onih konceptualne provenijencije, preko urbanog i ambijentalnog intervencionizma, dizajnersko-plakatnog stvaralaštva, brojnih grafika i crteža. Mladen Lučić piše kako je Bućan uspio stvoriti specifičan umjetnički izraz, jer njegov cjelokupni opus izmiče svim stilskim kategorijama. Izložba je otvorena do 1. srpnja, nakon kojeg seli u pulski Muzej suvremene umjetnosti Istre. info.hazu.hr.


Stančić u Prici


Samobor – U Galeriji Prica samoborskoga Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba djela Miljenka Stančića. Izbor je to iz fundusa varaždinskog Gradskog muzeja, a izloženi su ulja na platnu, grafičke mape, video- i filmski zapisi. Stančić je, kako nam pokazuje i ova izložba, svoju cijelu životnu borbu za opće vrijednim unutar umjetnosti tražio duboko u vlastitom doživljaju, autobiografskom, sublimirajući u sebi literarno, povijesno i psihološko. Kustosica je izložbe, otvorene do 26. lipnja, Mirjana Dučakijević. Više na www.pousamobor.hr.


Škerlj u Rijeci


Rijeka – U riječkoj Galeriji Bruketa 2 otvorena je izložba dubrovačkog slikara Josipa Škerlja. Davor Mojaš piše kako Škerlj revno i sustavno, s jednakom strašću, energijom, posvećenošću i emocijama, prilaže nove slike, u kojima se zrcali podneblje iz kojega crpe svoje obilje. On upotpunjuje svoj bogati slikarski opus naslanjajući ga na nekoliko nedavnih i prethodnih, ali i podsjeća na svoja, dovoljno davna, slikarska ishodišna godišta.


slika


Novi ciklus slika možete razgledati do konca lipnja. Ostalo na www.mala-galerija.hr.


Jazvić u Medijateci


Zagreb – Medijateka Francuskog instituta u Preradovićevoj ugošćuje izložbu You Will Meet A Tall Dark Stranger Pauline Jazvić. Željko Marcijuš u tekstu kataloga piše kako Paulina Jazvić dosadašnjim spektrom izričaja: od slike do instalacije propituje vlastitu ulogu žene, majke, profesorice s tipično ženske pozicije, ispreplećući niz naracijskih, postmodernih govornih modela o sebi i relacijama prema svijetu, zbilji, stvarnosnom, trivijalnom, svakodnevnom, u vječnoj potrebi za srećom, zadovoljstvom i ljubavi. Više o Paulininim radovima potražite na www.paulinajazvic.hr.


pH6 s Božićem


Slovenj Gradec – U Koruškoj galeriji likovnih umjetnosti u Slovenj Gradecu otvorena je grupna izložba pH6, na kojoj se predstavlja i Đanino Božić. Uz njega izlažu: Dare Birsa, Mario Dalpra, Richard Kaplenig, Dušan Kirbiš i Manfred Mörth. Umjetnici su to heterogenog likovnog jezika koji slijede temeljne formante (post)modernističkog štafelajnog slikarstva i punoplasičnog kiparstva, ali ne podliježu tautologiji uzorkovanja i isprazna esteticizma, kaže Marko Košan. Izložba pH6 traje do 26. lipnja, a više informacija potražite na www.glu-sg.si.


Manet u Parizu


Pariz – Ovo je proljeće pariški Musée d’Orsay priredio sjajnu izložbu Manet, inventeur du Moderne. Prva je to Manetova izložba u Parizu nakon 1983, a u desetak odjeljaka kustos Stéphane Guégan upoznaje nas s Manetovim djelima, koja su stigla iz raznih dijelova svijeta. Od učenja kod Couturea preko Baudelaireove potpore do odnosa sa slikaricama Morisot i Gonzales, izložba propituje Manetov slikarski integritet spram javnosti i politike tog doba u Francuskoj te njegov prinos rađanju moderne. Otvoreno do 17. srpnja. Više na www.musee-orsay.fr.


Vijenac 451

451 - 16. lipnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak