Vijenac 451

Popularna kultura

BON JOVI u Zagrebu

Krevet od ruža na maksimirskom travnjaku

Dinko Komadina

Četiri soft-rockera iz Springsteenova rodnoga kraja, New Jerseyja, upoznala su se 1983. i osnovala bend kojem su dali ime – Bon Jovi. Krase ih isfenirane frizure i sladunjave pjesme. Prodali su 130 milijuna primjeraka albuma diljem svijeta, a njihova turneja The Circle prošle je godine, po ostvarenu prihodu, bila najunosnija turneja u Sjedinjenim Državama. Europski dio turneje započeli su 8. lipnja koncertom na maksimirskom stadionu u Zagrebu


slika Richie Sambora i Jon Bon Jovi bili su na visini zadatka


Sudeći po izjavama koje su davali kad su sletjeli u zagrebačku zračnu luku, čini se da o Hrvatskoj nisu imali pojma. Ipak, nakon spektakla u Maksimiru – dobro će je upamtiti.

Prvi put nastupili su kod nas i na Dinamov stadion privukli 30.000 posjetitelja iz cijele regije, od Slovenije do Bugarske. Došli su u punom sastavu. Naime, gitarist Richie Sambora protekle je mjesece proveo na liječenju od alkoholizma pa je do posljednjega trena bilo upitno hoće li im se moći pridružiti na turneji po Europi. Rehabilitacija mu je očigledno dobro došla jer je svirački bio na visini zadatka. Dapače, njegove su solaže bile najbolji dio njihova nastupa. Frontmen Jon Bon Jovi, iako u pedesetoj godini života, još izgleda kao tridesetogodišnjak i obožavateljice baca u trans.

Golema pozornica (teška 150 tona) i divovski videoekran na kojem su se vrtjele animacije (pomno osmišljene za izvedbu svake pjesme) nisu odvlačile pozornost od njihova muziciranja, što je u konačnici najvažnije i svakako valja pohvaliti.

Iako su odsvirali i nekoliko novijih uspješnica, repertoar je većinom bio sačinjen od starih provjerenih hitova, od eksplozivnih It’s My Life i Bad Medicine do romantičnih balada I’ll Be There For You i Bed Of Roses.

Bila su tu i dva iznenađenja. Prvo je bilo izvedba skladbe Blaze Of Glory, Jonove prve solo singlice, koju je napisao za film Young Guns II i zahvaljujući njoj, prije dvadeset godina, osvojio Zlatni globus. Drugo je (ugodno) iznenađenje bila izvedba Orbisonova klasika Oh, Pretty Woman. Koncert je potrajao dva i pol sata, a završili su ga skladbom Livin’ On A Prayer, pjesmom koja im je prije četvrt stoljeća donijela svjetski uspjeh.


Vijenac 451

451 - 16. lipnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak