Vijenac 449

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Terapija, terapija u Komediji

Posljednja ovosezonska dramska produkcija zagrebačkog Kazališta Komedija nastaje po tekstu američkoga dramatičara Christophera Duranga, prema kojem je još potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća Robert Altman snimio i film. Komediju o međuljudskim odnosima, njihovim posrednicima koji isto trebaju nekoga da interpretira i prenese njihove prave osjećaje, ali i o spolnosti i njezinim (ne)mogućim manifestacijama, postavlja Damir Lončar, prema prijevodu i sugestiji Dubravke Ostojić. Ljubavnike i terapeute tumače Goran Malus, Vanja Ćirić, Saša Buneta, Dubravka Ostojić, Igor Mešin i Damir Poljičak. Svečana premijera najavljena je za 20. svibnja.


Mrzim istinu! u Teatru &TD


Kako izgleda obiteljska povijest kad se postavi u kazališni kontekst, i proradi s izvođačima pred vlastitom obitelji, pokazat će predstava-performans Olivera Frljića u Teatru &TD pod naslovom Mrzim istinu!. Ponavljanjem i poigravanjem s osobnom sudbinom unutar, ali i izvan obiteljskoga konteksta, regionalna redateljska zvijezda Frljić ovoga je puta glumce (Filip Križan, Ivana Roščić, Rakan Rushaidat i Iva Visković) doveo u situaciju da se njihova i njegova interpretacija njegove osobne izbjegličke povijesti provjerava najprije pred izvornim sudionicima, a od premijere 26. svibnja u Teatru &TD, i pred publikom.


Pinokio na Sceni Gorica


Unatoč nimalo suptilnim ni nužnim kadrovskim promjenama, Scena Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica nastavlja raditi. Tako za 26. svibnja najavljuje premijeru čuvenoga Pinokija Carla Collodijja, ali u režiji Marija Kovača. Kombinacijom dramskog i lutkarskog izričaja, ta predstava ponovit će priču o drvenom lutku koji je življi od ostataka svijeta. U jedinoj ulozi ovdje je Filip Detelić, Velikogoričanin na privremenom radu kao student zagrebačke ADU, dok za animaciju lutaka odgovara Petra Radin.


Ministar-pokvarenjak u Dubrovniku


Komedija bizarna zapleta iz pera Raya Cooneya, kralja bulevarskog i komičog kazališta, nova je predstava koju, nakon uspjeha s komadom Kidaj od svoje žene u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića za premijeru 2. lipnja priprema bosanskohercegovački redatelj Sulejman Kupusović. Ministra-pokvarenjaka, priču o pohotnom ministru i njegovoj tajnici u hotelskoj sobi koja uza sve pogodnosti nudi i mrtvaca, na premijeri 2. lipnja interpretirat će Zdeslav Čotić, Glorija Šoletić, Izmira Brautović, Hrvoje Sebastijan, Edi Jertec, Branimir Vidić, Marin Tudor, Mirej Stanić i Helena Kovačić.

Igor Ružić


Bogata ponuda 28. tjedna suvremenog plesa


Najdugovječniji plesni festival u Hrvatskoj i ove godine održava se u Zagrebu, Rijeci i Splitu od 24. svibnja do 2. lipnja, pouzdano nastavljajući s izmještanjem plesa iz matice i promidžbom novih tendencija u plesnoj umjetnosti. Organizatori za početak najavljuju ekskluzivnu projekciju filma Wima Wendersa Pina, posvećena velikanki suvremenog plesa Pini Bausch. Film pobuđuje zanimanje i zato što ravnateljica Festivala Mirna Žagar godinama pokušava dovesti Tanztheater Wuppertal u Zagreb. Iz programa se izdvajaju The Project izraelske Opere i Centra Suzanne Dellal te gostovanje austrijske skupine Liquid Loft s koreografijom Chrisa Haringa Running Sushi. Nastao u suradnji dvanaestero plesača i etabliranih izraelskih koreografa kao što su Emanuel Gat, Jacopo Godani i Marco Goeke, spektakl The Project spaja virtuoznost baleta i prepoznatljivu ekspresiju izraelske plesne škole.

Na programu će se naći publici već znanih autora, čiji rad organizatori Tjedna kontinuirano prate. Među takvima valja istaknuti Davida Zambrana, Jasmin Vardamon i Lucu Silvestrinija s predstavama My Fire Is Still Burning For You, 7734 te LOL (Lots of Love).

Prvi se put na Festivalu predstavljaju španjolski koreograf britanskoga podrijetla Thomas Noone, zatim mađarski koreograf Ferenc Fehér s predstavom Tao Te, za koju je 2010. nagrađen Labanovom nagradom. Španjolska skupina Sol Picó, čest gost Pulskog alternativnog festivala, novitet je zagrebačkoj publici, a izvest će hibrid plesa i rock-koncerta El Llac de les Mosques.

Za hrvatsku produkciju zbog tehničkih su razloga predviđeni kasniji termini, od 9. do 12. lipnja, a ranije će se prikazati tek predstave Tehnika Irme Omerzo i Spin Studija za suvremeni ples te radovi Marjane Krajač i Andreje Božić.

Program 28. tjedna suvremenoga plesa, uz predstave, donosi niz popratnih događanja, radionice, filmske projekcije i razgovore s umjetnicima.

Ivana Slunjski

Vijenac 449

449 - 19. svibnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak