Vijenac 448

Glazba

13. festival sv. Marka u Zagrebu

Pomno odabrani programi

Miljenko Jelača

Oratorijski zbor Crkve sv. Marka sa solistima, izvedbom Misse Coralis Franza Liszta započeo je ovogodišnji 13. festival, na blagdan sv. Marka evanđelista, 25. travnja.

Nakon otvaranja, festivalu su vrsne prinose dali čembalistica Višnja Mažuran i minhenski trio Celibidache. Višnja Mažuran održala je recital u Zlatnoj dvorani Instituta za povijest na Gornjem gradu s izvedbama djela baroknoga majstora Françoisa Couperina i dvojice mađarskih skladatelja 20. stoljeća, Györgyja Ligetija i Bele Bártoka. Slijedio je nastup u Crkvi sv. Marka trija Celibidache, komornog ansambla Minhenske filharmonije u kojem je prvi put u Zagrebu svirala violončelistica Monika Leskovar (solistica te fllharmonije), zajedno s violinistom Lorenzom Nasturicom (filharmonijim koncert-majstorom) i Burkhardom Siglom, prvim filharmonijim violistom. Svirali su preradbu za trio Bachovih Goldberg varijacija.


slika Crkva sv. Marka središnji je koncertni prostor Festivala


U subotu, 7. svibnja, na festivalu gostuje Filharmonijski zbor iz Krakova. U Crkvi sv. Katarine izvest će antologijsku Hrvatsku misu u d-molu za soliste i mješoviti zbor, op. 86, Borisa Papandopula pod vodstvom mo. Vladimira Kranjčevića. Kao i prilikom nedavne (u veljači) izvedbe te mise u Krakovu, solisti su također gosti iz Poljske: Beata Karczmiarz-Kulka (sopran), Ewa Marciniec (alt), Józef Dwojak (tenor) i Leszek Skrla (bariton). Profesionalni zbor Krakovske filharmonije, 9. svibnja gostuje (izvan festivalskog programa) u zagrebačkoj katedrali i pod vodstvom filharmonijina šefa dirigenta Pawela Przytockog (i uz pratnju orkestra) ima koncert Sjećanje na Henryka Mikołaja Góreckog, kad će uz djela Goreckog izvoditi i glazbu Karola Szymanowskog.

U (popratnom) programu je i svečana kolaudacija (u nedjelju 8. svibnja) novih Eisenbarthovih orgulja (o kojima je Vijenac pisao) Crkve sv. Marka na kojima će Pavao Mašić, Ante Knešaurek i Alen Kopunović Legetin izvoditi glazbu Bacha, Liszta, Regera, Franje Dugana i Anđelka Klobučara. Na novim orguljama će 15. svibnja (kao dijelu festivalskog prgrama) muzicirati Ralph Gustafsson, afirmirajući švedsku orguljašku tradiciju. Iste nedjelje u 11 sati uz nove orgulje pjevat će i Zbor zagrebačkih bogoslova pod ravnanjem Miroslava Martinjaka s glazbom Bacha, Albe Vidakovića, Josipa Vrhovskog, Martinjaka i Šime Marovića.

U Crkvi sv. Marka 13. svibnja nastupit će Komorni asnambl Akademije Herbert von Karajan Berlinske filharmonije pod umjetničkim vodstvom Wilfrieda Strehlea (solo-violista Berlinske filharmonije) s izvedbama djela Mozarta, Schuberta i Brahmsa. Tjedan poslije još je jedan koncert povezan s novim Eisenbarthovim orguljama. Uz orguljaša Pavla Mašića pjevat će altistica Radojka Šverko i tenor Ivan Gianni Gamulin te svirati trubljač Dario Teskera.

Dana 26. svibnja u Crkvi sv. Marka nastupa Komorni ansambl West Divan Orchestra iz Izraela pod umjetničkim vodstvom Guya Braunsteina (Beethoven, C. M. Weber, Dvořŕk). Dan prije Guy Braunstein, koncertni majstor Berlinske filharmonije, i izraelski klavirist Ohad Ben Avi izvodit će violinske sonate Beethovena i Schuberta. Time će zaključiti festivalski dio programa izvedbi Beethovenovih (violinskih i klavirskih) sonata koji će u Ilirskoj dvorani narodnog preporoda 11. svibnja recitalom otvoriti mo. Vladimir Krpan.

Ansambli i solisti 13. festivala sv. Marka nastupat će u crkvenim i koncertnim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada, a festivalskim programom nastojati predstaviti Zagreb kao grad festivala pomno odabranih sadržaja i nastaviti afirmaciju tog festivala na umjetničkoj razini u Hrvatskoj i u inozemstvu.


Vijenac 448

448 - 5. svibnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak