Vijenac 448

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Martinisove stube

Zagreb – Galerija AŽ / Atelieri Žitnjak predstavlja novo djelo Dalibora Martinisa. Riječ je o radu Egipatske stube Odese / Data recovery 2011, koji se sastoji od videa nastala kao rezultat prepletanja poznate scene iz nijemog igranog filma Krstarica Potemkin sovjetskog redatelja Sergeja Eisensteina i videomaterijala o nedavnoj egipatskoj revoluciji na Facebooku. Na originalnu filmsku sliku iz 1925. Martinis je dodao audio iz videoklipova koje su egipatski revolucionari stavljali na društvenu mrežu. Izložba je otvorena do 8. svibnja, a više potražite na www.a-z.hr.


Mataušićev Credo


Varaždin – Salon palače Sermage varaždinskoga Gradskog muzeja ugošćuje Credo – izložbu reljefa i male plastike Damira Mataušića. Umjetnik izlaže dvadesetak radova izvedenih u lijevanom poliranom aluminiju i pozlaćenom aplikatu, nastalih unatrag nekoliko godina. Milan Bešlić piše u predgovoru kako i ta djela počivaju na kršćanskim ishodištima, odakle autor crpe stvaralačko nadahnuće znalački asimilirajući iskustvo baštine u vlastiti suvremeni likovni jezik. Izložba je otvorena do 6. svibnja. Info na www.gmv.hr.


Superjunaci Ane Schaub


Zagreb – U prostoru Galerije Događanja Kulturnog centra Peščenica otvorena je izložba Superjunaci mlade multimedijalne umjetnice Ane Schaub.


slika


Ivana Gabrić napominje kako novom izložbom iz serije projekata vezanih uz fenomen superjunaka umjetnica nastavlja i nadograđuje ranije započet projekt kojim propituje problem medijski uvjetovane realnosti. Ona se britkom ironijom kritički obrušila na lažni groteskni svijet trivijalnosti koristeći se istim metodama koji u njemu vrijede, lažnim junacima i njihovim lažnim moćima. Radovi se mogu pogledati do 6. svibnja.


Preselio u Dubrovnik


Dubrovnik – U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba kojom se predstavlja dio slikarskog opusa s izložbe održane u zagrebačkoj Modernoj galeriji – Ljubo Babić (1890– 1974) Antologija. U autorskoj koncepciji Ivanke Reberski osobita je pozornost posvećena izboru djela koja revaloriziraju Babićevu ulogu u kontekstu novih realizama dvadesetih godina, ali i djelima koja svjedoče o brojnim fazama Babićeva stvaralaštva od Crnčićeve poduke do grafičkih radova i pastela. Izložba ostaje otvorena do 22. svibnja.


OSD7 Klasa Grdića


Rijeka – U riječkom Malom salonu na Korzu postavljena je izložba okvira-reljefa i serija objekata-piktoplastika Klasa Grdića pod naslovom OSD7. Prema Igoru Žicu, recentni Grdićevi radovi nemaju istu ekspresivnost kao prethodni, dok intenzivne boje ustupaju mjesto smirenijim i tamnijim tonovima. Specifičan likovni jezik ostaje i dalje prisutan: akrili na platnu i fotografije postavljeni su u karakteristične okvire koji gube primarnu ulogu okvira i postaju dio rada. Izložbu možete razgledati do 12. svibnja te na www.mmsu.hr.


Čerićev Ocean


Zagreb – U Studiju Kabineta grafike HAZU postavljena je izložba grafika Ocean Vlatka Čerića. Izložba je to grafičara koji intenzivnim aktivnostima na polju algoritamske umjetnosti daje osobit prinos hrvatskoj grafičkoj produkciji kao netko koji dolazi iz fizike i informatike. Grafički listovi koje otiskuje više od trideset godina pripadaju računalnoj grafici gdje se, kako piše Zvonko Maković, programiranjem računala generira vizualna struktura. Izložbu je moguće pogledati do 14. svibnja.


Naši u Budimpešti


Budimpešta – Nakon putovanja po užoj i široj okolici, i prošlogodišnjega predstavljanja u Pečuhu, reprezentativna izložba sedamnaest autora suvremenoga hrvatskog kiparstva, projekt Ministarstva kulture, postavljena je do početka srpnja u Mađarskoj nacionalnoj galeriji u Budimpešti uz mađarske kiparske refleksije. U izboru kustosice Jasminke Poklečki Stošić izložbu među ostalima čine djela Barišića, Drinkovića, Hraste, Zrinšćaka, Bogdanića, Korkuta, Majkusa, Kožarića i drugih. Ostale informacije potražite na www.mng.hu.


Vijenac 448

448 - 5. svibnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak