Vijenac 448

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Nagrada Slavenski Daliboru Bukviću

Skladatelj Dalibor Bukvić dobitnik je ovogodišnje Vjesnikove nagrade za glazbu Josip Štolcer Slavenski za ciklus Récits de l’autre monde (Priče s drugog svijeta), o čemu je jednoglasno odlučio ocjenjivački sud, koji je radio u sastavu Zoran Juranić (predsjednik), Antun Tomislav Šaban, Iva Lovrec Štefanović, Višnja Požgaj i Zdenka Weber. Tri već prije nastala i pojedinačno praizvedena djela, elektroničku glazbu Spatial – Danse des apparitions, orkestralni Actus i zborno-orkestralni Psalam, Bukvić je zaokružio vokalno-instrumentalnom apoteozom Vers le ciel (Oraculum – Lux aeterna) u ciklus za glumca, mješoviti i dječji zbor, orkestar i rasvjetu. Ciklus je u cjelini prvi put izveden 1. travnja 2010. u interpretaciji Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačkih dječaka i Djevojačkog zbora Zinka pod ravnanjem Tončija Bilića i uz glumca Luku Dragića. „Ostvarenjem Priče s drugog svijeta te napose novim završnim stavkom Prema nebu obogatio je Dalibor Bukvić suvremenu hrvatsku glazbenu tvorbu djelom koje odaje inventivnog autora, koji u zvukovnosti odabranih izvođačkih medija nalazi poticaje za produhovljenu realizaciju osobnoga nadahnuća“, ističe se u obrazloženju.

Zbor HRT-a gostovao u Francuskoj


Sablé sur Sarthe – Sredinom travnja ove godine Zbor HRT-a gostovao je na festivalu Les Preludes de Sablé u francuskom gradu Sablé sur Sarthe. Osim hrvatskoga zbora nastupili su Octopus Pragensis iz Češke, Dulce Memoire iz Francuske i Ensemble Il Ballo iz Španjolske. Festival je organiziran kao dio projekta Europske komisije pod naslovom Na granicama glazbenog humanizma: slavenski svijet i kultura Mediterana u kojem su partneri Francuska, Italija, Češka i Hrvatska. Održana je i konferencija na kojoj su sudjelovali profesori i studenti sa sveučilišta i akademija iz ovih zemalja. Nastavak projekta održat će se u studenome u Pragu, a završetak je planiran za ožujak 2012. u Hrvatskoj, kada će se uz festival održati i završna konferencija svih sudionika. Na koncertnom gostovanju Zbor HRT-a izveo je djela hrvatskoga glazbenog repertoara: Sanctus anonimnog autora iz Zadra (11. st.), Musica spirituale Lamberta Courtoysa, Motetti a cinque et a sei voci. Libro primo Julija Skjavetića i Križu, daj nam ti milosti Igora Kuljerića.

Katarina Livljanić i Dialogos


Madrid – Istaknuta muzikologinja i interpretkinja rane glazbe, nositeljica ugledne katedre na pariškoj Sorbonni, Katarina Livljanić, redovito putuje diljem Europe predstavljajući svoje iznimne, osebujne i jedinstvene projekte, u koje, katkada više, katkada manje, unosi nepresušno i još nedovoljno otkriveno bogatstvo hrvatske starije kulturne baštine. Sedam projekata već je proizašlo iz radionice njezina ansambla Dialogos, a ovih dana, točnije 18. svibnja, jedan od prvih, Abbo abbas, izvest će u Madridu. Istaknimo da će 11. i 13. lipnja Dalmaticu izvesti na dvama festivalima u Njemačkoj (Dani rane glazbe u Regensburgu i Put kroz zemlju u Dalheimu). Zatim će, kako stoji u najavama, doputovati 17. lipnja u Hrvatsku te na Međunarodnom festivalu rane glazbe Dvigrad predstaviti najnoviji projekt Barlaam & Josaphat, prvi put izveden u rujnu 2010. u okviru izložbe Blago Afganistana u Bonnu.

Svečani koncert ansambla Cantus


U povodu 10. obljetnice umjetničkog djelovanja ansambl Cantus, najstariji i najvažniji hrvatski ansambl specijaliziran za interpretaciju suvremene glazbe, održat će 15. svibnja svečani koncert u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga s početkom u 19.30 sati, u sklopu ciklusa Lisinski subotom. Na koncertu će se ansamblu pod ravnanjem Berislava Šipuša kao solist pridružiti Radovan Vlatković, hrvatski hornist svjetskoga glasa i profesor na salzburškome Mozarteumu. Osim Schönbergove Komorne simfonije, te će večeri kantusovci praizvesti dva nova djela, Frane Paraća i B. Casablancasa.

Trio Elogio u Zagrebu

Gitarski trio Elogio, koji djeluje u sastavu Petrit Çeku (Kosovo), Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugal) i Tomislav Vukšić (Hrvatska), nastupit će 18. svibnja u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Sva trojica glazbenika proizašla su iz klase renomiranoga gitarista i pedagoga Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Po uzoru na Zagrebački gitarski trio, članovi trija Elogio u svom programu usmjereni su prema djelima velikih skladatelja poput Albéniza, Dvořáka i Ravela u obradama za tri gitare. Te zagrebačke večeri, osim spomenutih, svirat će i skladbe Paula Bellinatija i Manuela de Falle.


Vijenac 448

448 - 5. svibnja 2011. | Arhiva

Klikni za povratak