Vijenac 443

Popularna kultura

Željko Šatović-Gula, Mala pivska kuharica, ilustr. Danilo Dučak, Naklada Ljevak, Zagreb, 2010.

Pivsko-vinsko nadigravanje

Nikica Mihaljević

Kao prva knjiga biblioteke Špajzbuk pojavila se Mala pivska kuharica tekstopisca Željka Šatovića-Gule i ilustratora Danila Dučaka. Posljednjih je desetljeća nekako postalo normalnim i obveznim da se poznate javne osobe (pisci, novinari, filozofi, glumci, glazbenici i slična čeljad, pored, dakako, profesionalnih kuhara) laćaju pisanja ovakvih ili onakvih gastronomsko-kulinarskih priručnika iliti kuharica. To je dobrodošla pojava, jer u svakodnevnu kulturu življenja unosi niz novih činjenica, navada i slasnih spoznaja koje uljepšavaju život.


slika


Donedavno, također, smatralo se gotovo nezaobilaznim da se uz birana jela s jestvenika (stari hrvatski izraz za jelovnik) nude birana vina na vinskoj karti. Svakoga onoga koji bi vino zamijenio pivom smatralo, beziznimno, neotesancem i primitivcem, čak barbarinom. No sve se mijenja, pa je i kultura uživanja piva posljednjih desetljeća u žestoku natjecanju s kulturom uživanja vina. Pobjednika tu nema, ali se barem iskristaliziralo stanje tolerancije i suzdržanosti. Pravi vinopije, kao i pravi pivopije, nisu alkoholičari nego svjesni uživaoci stanja svete pjanosti (mislim da je misao na Ujevićevu tragu).

Autori Male pivske kuharice nisu nikakve zvijezde, nego obični uživatelji koji su, što je hvale vrijedno, poželjeli podijeliti svoje iskustvo i znanje o pivu i svemu onome povezanim s njime sa što većim brojem ljudi. Objeručke smo prihvatili ponuđenu priliku, svrstavajući se u demokratsku većinu individualaca koji samostalno njeguju vlastiti ukus u jelu i pilu. A upravo tako svojoj zbirci recepata (ali i savjeta i spoznaja iz povijesti pivovarstva, uživanja i kulture piva) pristupaju autori Pivske kuharice: daju osnove, približne odnose i poširoke upute, a na svakom je sladokuscu da odredi što će i na koji način prirediti. Ukratko, slijede demokratsku tradiciju starih kuharica. Ili, još bolje rečeno, ne držite se recepta ko pijani plota!

Od pamtivijeka se pivo smatralo hranjivim. Neki su ga zvali tekućim kruhom. Davano je djeci, ali i bolesnicima da se oporave. Katolički redovnici trapisti primjenjivali su poznatu pivsku terapiju, što navode i naši autori, protiv različitih trovanja, a osobito trovanja lošom rakijom. Prvi pravi hrvatski leksikon, Leksikon Minerva iz 1936, u natuknici o pivu prenosi staru mudrost: „Pivo ne samo da osvježuje nego u neku ruku i hrani (dekstrin, šećer)“. Budući da je pivo i danas tretirano kao hrana, dopušteno je njegovo reklamiranje, a time i njegova sveprisutnost. Oni koji kritiziraju neumjerenost (s pravom) reći će da lako dostupno pivo i tolerancija njegova konzumiranja od jaslica pa do groba šteti i nanosi mnogo nevolja. To može, ali i ne mora biti točno. Takvu izjavu svesrdno podupiru neke vinopije, zbog jala, dakako.

Ali, budimo ozbiljni, a to se nazire gotovo na svakoj stranici Male pivske kuharice, pivo ima prednost koju vino vjerojatno nikad neće dosegnuti. Pivo je, da tako kažemo, radno piće, piće koje ne troši vrijeme. Naime, za uživanje vina morate odvojiti vrijeme, jer uz vino ne ide nikakav ozbiljan posao (okapati kukuruz uz litricu, dvije tuduma ili lošega gemišta, ne može se uzeti za pravilo). Ali uživati u pivu i raditi – prava je blagodat. Bilo da pripremate neko jelo iz Pivske kuharice, razgovarate telefonom, četate, pišete najnoviji tekst, ležite pod autom i popravljate, kosite okućnicu, čistite snijeg, pecate na obali rijeke, jezera ili mora itd., itd. Pivo uvijek dodaje potenciju, dvije, vašim energetskim izvorima.

Kako je iz dosadašnjega teksta razvidno, nisam se opredjeljivao za pojedine recepte iz Male pivske kuharice. Uostalom, to bi mi bilo – kao kontinentalcu – prilično teško, jer bih mogao biti pristran, a vjerujem da morski specijaliteti zavređuju podjednaku pažnju. Zato neka svatko po svome ukusu bira. I neka spravlja kako mu se sviđa. Ono što me veseli jest otvorenost autora prema prednostima i nedostacima pijenja piva. Isto tako, drago mi je da su dali poneki prilog razbijanju stereotipnih mišljenja vezanih uz pivo, one koji ga konzumiraju i općenito utjecaju alkoholnih pića na zdravlje. Uz ovo mogli bismo postaviti novo pravilo: držite se umjerenosti, kao pijani plota!


Vijenac 443

443 - 24. veljače 2011. | Arhiva

Klikni za povratak