Vijenac 438

Druga stranica, Matica hrvatska

Obnovljena Matica proslavila dvadeseti rođendan

Izgubimo li ideale, izgubili smo sve

Vladimir Preselj

Svečana akademija u povodu 20. obljetnice obnoviteljske skupštine Matice hrvatske održana je u srijedu, 8. prosinca, u Preporodnoj dvorani HAZU-a. Svečanost je izvedbom hrvatske himne otvorio Muški komorni zbor Ogranka Matice hrvatske u Petrinji. Nakon toga okupljenom se mnoštvu obratio predsjednik Matice, Igor Zidić, pozdravivši premijerku Jadranku Kosor, ministra kulture Božu Biškupića, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i ostale okupljene uzvanike.


slika Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske


Zidić se u pozdravnom govoru prisjetio 1989. godine, kada je od HDZ-a došao zahtjev za obnovu Matice. Jedan od problema koji su mučili tadašnje obnovitelje bio je i prostor gdje bi se održala obnoviteljska skupština. U svoju zgradu na Zrinjevcu nisu mogli, ali „srećom, imali smo Akademiju“, rekao je Zidić te dodao: „1990. osjećali smo se kao djeca, tek rođena!“ U svome obraćanju dotaknuo se i razloga zbog kojih je Matica bila zabranjena, odnosno raspuštena. Istaknuo je kako su se svi članovi Matice, bez obzira na političku opredijeljenost, borili kako se hrvatskom narodu ne bi otuđila prava koja je baštinio, između ostalih i pravo na vlastiti, hrvatski jezik. „Sačuvali smo sve što smo mogli iz toga vremena, a najveći gubitak su oni koji više nisu s nama“, rekao je Zidić. Dotaknuo se i današnjih problema naglašavajući kako je bilo i gore, kada se Hrvatska borila protiv velike sile, ali s velikim srcem. Pozvao je okupljene da vjeruju u budućnost dodavši: „Ako izgubimo ideale, izgubili smo sve“, parafrazirajući stih S. S. Kranjčevića.


slika Ministar kulture Božo Biškupić, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor i Igor Zidić


Uzvanicima se obratila i premijerka Kosor te u ime Vlade zahvalila svima koji su sudjelovali u radu Matice hrvatske, a osobito onima koji su u kritičnim vremenima imali snage, razuma i ljubavi za Hrvatsku, dodajući: „Imamo pamet, moć i mudrost, samo nam malo zajedništva nedostaje.“ Kako se pod okriljem Matice rodila i Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnoga jezika, svoje obraćanje uzvanicima zaključila je riječima: „S ponosom želim reći, misleći na sve one koji su i životom platili borbu za hrvatski jezik, kako će on uskoro postati službeni jezik Europske Unije.“

Svečanost su uveličali glumci Dragan Despot i Mirela Brekalo interpretirajući ulomak iz govora Tadije Smičiklasa na Skupštini Matice hrvatske 1874. te dio pjesme Petra Preradovića Rodu o jeziku. Nakon što je Zagrebački kvartet izveo skladbe Mozarta i Jakova Gotovca, uslijedile su i interpretacije ulomaka iz pjesme Mojsije S. S. Kranjčevića i iz teksta Hram knjige narodne Antuna Radića. Svečanost je simbolično privedena kraju stihovima „Pa, uzdignut nad zipkom i nad grobom, Da u tebi dišem i da živim s tobom, I onda kad me više biti neće“ iz pjesme Hrvatski jezik Vladimira Nazora.


Vijenac 438

438 - 16. prosinca 2010. | Arhiva

Klikni za povratak