Vijenac 437

Kazalište

Kazališni globus - Htvarska

Igor Ružić

Blago Tvornice lutaka

Kazalište Tvornica Lutaka u Multimedijalnom centru Studio, bivšem istoimenom zagrebačkom kinu, održalo je premijeru svoje nove predstave Blago. U redateljskom prvencu Damira Klemenića osnivači kazališta Petra Radin i Leon Lučev, igrom s tradicijskim plesom i suvremenim pokretom, dočaravaju priču o duhu zatočenu davnim prokletstvom i ljudskoj duši koja ga je, možda, kadra spasiti.


Stolek, stolek u Varaždinu


Kako zvuče braća Grimm kad ih se osuvremeni i prevede na kajkavski, pokazuju Sven Jakir, Dunja Fajdić, Zdenko Brlek, Matija Kezele, Beti Lučić i Darko Plovanić u novoj predstavi Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu. Prema motivima bajke Stoliću, prostri se! tekst je napisao Dubravko Torjanac, a i postavio ga je, i to kao kombinaciju lutkarskog i dramskog kazališta za djecu. Autor lutaka, scenograf i kostimograf je Ivan Duić, dok songove u pravednoj podjeli na tekstopisca i skladatelja potpisuju Vesna Kosec-Torjanac i Dragutin Novaković Šarli.


Dvije premijere Tigar teatra


U Teatru na Trešnjevci ili TNT-u Centra za kulturu Trešnjevka, Tigar teatar imat će dvije premijere.

Najprije 2. prosinca, kad je na redu prva izvedba predstave za djecu naslova Idemo u školu!. Po motivima zbirke Ja, magarac Zvonimira Baloga redateljica Maja Katić postavila je prikaz jednog dana u jednoj uvrnutoj školi. Predstava koju izvode Dada Horvat i Helena Kalinić namijenjena je djeci od 5 do 10 godina.

Druga premijera, Tri praščića, na rasporedu je 11. prosinca. Koristeći se papirom kao glavnim materijalom za izradu lutaka i scenografije u ovoj inačici priče braće Grimm, redatelj Leo Vukelić, zajedno sa suradnikom Lukom Vucićem te izvođačima Ninom Benović i Hrvojem Percom, stvara poligon za dalji likovno-pedagoški rad s djecom.


Ivica i Marica u Trešnji


Kazalište Trešnja za 3. prosinca najavljuje premijeru svoje inačice „one priče braće Grimm“.


slika


U adaptaciji, dramatizaciji i režiji Mateje Koležnik, Ivica je Tvrtko Jurić, Marica Aleksandra Naumov, a vještica Daria Lorenci Flatz. Scenograf predstave je Ivo Knezović, kostimograf legendarni Alan Hranitelj, dok glazbu potpisuje Coco Mosquito.


Balada o pingvinu Kazališta Novi život


„Postoje djeca drugačija od drugih“, poručuju dramatičarka Lana Šarić i redatelj Ivan Plazibat novom predstavom kazališta čiji je nekadašnji naziv bio Dramski studio slijepih i slabovidnih. Priču o djetetu, a zapravo čovjeku koji samo drugima, i to tek na prvi pogled, nalikuje pingvinu, premijerno će 3. prosinca izvesti Vojin Perić, Anita Matković, Dajana Biondić, Maja Marjančić i Milenko Zeko. Predstava je, s obzirom na poruku, namijenjena (ne samo) djeci.


Dvije premijere splitskog HNK


Nakon reorganizacije Hrvatsko narodno kazalište u Splitu započinje i dramsku sezonu, i to dvjema premijerama.

Povišica francuskog autora Georgesa Pereca prva je od njih, i na rasporedu je Scene 55 već od 4. prosinca. Napisana još prije četiri desetljeća, apsurdna komedija o žicanju povišice u splitsko kazalište dolazi u režiji Gorana Golovka te izvedbi Anastasije Jankovske, Gorana Markovića i Alena Čelića.

Na veliku pozornicu premijerno 9. prosinca izlazi Konj, kojeg potpisuje suvremena finska autorica Sirkku Peltola. Britku i crnu komediju o seljaku čija egzistencija ovisi o pravilima nametnutim ulaskom u takozvanu europsku obitelj lokalizirala je i prilagodila, pa je i režira, Nenni Delmestre, dok u njoj igraju Snježana Sinovčić Šiškov, Trpimir Jurkić, Zoja Odak, Andrea Mladinić, Duje Grubišić, Matea Elezović i Milena Blazanović.


Gostovanje Hipertenzije u &TD-u


U sklopu ovogodišnjih Dana srpske kulture, Teatar &TD 6. prosinca ugostit će predstavu Hipertenzija, prema tekstu jednog od najvažnijih i najboljih suvremenih srpskih pisaca, Svetislava Basare. Na tragu komedija s političkom prošlošću i budućnošću Dušana Kovačevića, komad govori o vremenima koja nisu prošla, tajnim životima i tajnim službama. Predstavu izvode Predrag Ejdus i Branislav Bane Trifunović.


Vijenac 437

437 - 2. prosinca 2010. | Arhiva

Klikni za povratak