Vijenac 436

Matica hrvatska

Objavljene nominacije knjižne nagrade Kiklop 2010.

Za životno djelo: šest kila Kiklopa

Nika Štriga

U petak, 12. studenog, na Interliberu je održana konferencija za novinare na kojoj su objavljene nominacije knjižne nagrade Kiklop 2010, koja se dodjeljuje za postignuća u izdavaštvu nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2009. do 31. kolovoza 2010.

U drugi krug natječaja koji je otvoren do 15. studenoga ušlo je 34 kandidata na prijedlog 23 hrvatska nakladnika. Objava dobitnika i svečana dodjela nagrada tradicionalno će se održati u sklopu pulskog Sajma knjige 11. prosinca u Puli.

Svoja izdanja, najuspješnije autore i urednike prijavilo je 39 hrvatskih nakladnika u 13 kategorija. (Zaštitni znak Kiklopa čini se postaje nestalan broj kategorija – ove je godine odlukom Upravnog odbora tako ukinuta Biblioteka ili nakladnički niz godine.)

U kategoriji Leksikografsko djelo godine ove su godine bila prijavljena dva kandidata, tako da je prema Pravilniku već u prvom krugu odlučen dobitnik, a u ostalim kategorijama u završnom su krugu nominacija ostala po tri kandidata za nagradu, osim u kategoriji Knjiga godine za djecu i mladež, gdje se zbog jednakog broja glasova dva kandidata osvojenih u prvom krugu u drugom krugu nalaze četiri takmaca za ki(klo)pić akademskoga kipara Josipa Diminića.

Veliki pak Kiklop, skulptura teška 6,2 kg, dodjeljuje se dobitniku Nagrade za životno djelo.

Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop u sastavu: Bruno Kragić (Leksikografski zavod Miroslav Krleža, predsjednik), Seid Serdarević (Fraktura, dopredsjednik), Miroslava Vučić (Školska knjiga), Zoran Simić (V.B.Z.), Mišo Nejašmić (Jesenski i Turk), Kruno Lokotar (Algoritam) i Tea Grujić (u ime Sajma) odlučio je Kiklopa 2010. za životno djelo dodijeliti Slavku Goldsteinu.

U Obrazloženju izbora stoji:

„Nakladnik, urednik i publicist Slavko Goldstein iznimna je figura hrvatskoga nakladništva i kulture knjige. Njima se bavio još kao novinar, posebno kao urednik kulturne rubrike Vjesnika u srijedu potkraj 50-ih, a izravno od kraja 60-ih godina prošloga stoljeća, prvo kao glavni urednik izdavačkoga poduzeća Stvarnost (od 1969), pa kao utemeljitelj i direktor Sveučilišne naklade Liber (1970–1982), urednik hrvatskih izdanja slovenskog nakladnika Cankarjeva založba (1983–1990), utemeljitelj i urednik Novog Libera (od 1990).

Tijekom 40 godina svoje nakladničke djelatnosti Slavko Goldstein je kao urednik ili kao nakladnik sudjelovao u pripremi i objavio više od 400 knjiga. Sveučilišnu nakladu Liber tijekom je 1970-ih doveo do mjesta vodećega hrvatskog nakladnika kapitalnih djela iz hrvatske kulturne baštine i kritički orijentirane publicistike i historiografije.

Goldstein je pokrenuo, uredio i objavio niz značajnih djela hrvatske i svjetske književnosti, historiografije, leksikografije, opće kulture i politike.“


Vijenac 436

436 - 18. studenoga 2010. | Arhiva

Klikni za povratak