Vijenac 436

Matica hrvatska

Bliski istok – mitovi i realnosti geopolitičke rekonfiguracije, predavanje, Matica hrvatska

O Bliskom istoku bez tabua

Antonio Orsini

slika

U Matici hrvatskoj 10. studenog održana su predavanja o temi Bliski istok – mitovi i realnosti geopolitičke rekonfiguracije, na kojem su sudjelovali Jure Vujić, geopolitolog, pročelnik odjela za politologiju Matice hrvatske, Zlatko Hasanbegović, povjesničar, i Stjepan Vukas, pravnik politolog, autor knjige Tvrđava Izrael. U uvodnom dijelu Jure Vujić iznio je osnovne smjernice moguće geopolitičke rekonfiguracije Srednjeg i Bliskog istoka, istaknuvši proces fragmentacije i polarizacije na tom prostoru. Po njemu je geokonstrukvistički pristup doveo do velikoga geopolitičkog nereda u regiji s dalekosežnim geopolitičkim posljedicama, uključujući pitanje izbjeglica i opasnost širenja krize u široj i dalekoj regiji. Srednji i Bliski istok danas je turbulentno područje izloženo geopolitičkoj truleži statusa quo. Zapadnjačke, ponajprije američke, premise geopolitičkog rješenja dokazale su svoju neučinkovitost, dok je američka doktrina konstruktivnoga kaosa u regiji mutirala u nekontroliranu akutnu regionalnu entropiju. Nova geopolitička rekonfiguracija u regiji ovisit će o novim geopolitičkim regionalnim akterima poput Turske i šijitskog Irana.

Zlatko Hasanbegović u svom je izlaganju nastojao demistificirati stereotipizirane paradigme zapadnjačke političke i povijesne agiografije, koja govori o tzv. vjerskom sukobu. Po njemu je geneza bliskoistočnog sukoba eminentno nacionalističko i političko-teritorijalno pitanje, koje suprotstavlja dvije struje: izraelsko-cionističku i nacionalnu palestinsku.

Stjepan Vukas je s pomoću poučnih kartografskih ilustracija prikazao trenutno stanje bliskoistočnih mirovnih pregovora, istaknuvši kako je najveća zapreka za njihovo ostvarivanje nastavak izraelske politike ilegalnoga naseljavanja palestinskih područja. Također je naglasio kako je metoda i sam koncept izgradnje zida između Izraela i palestinskih područja anakronizam koji dodatno dovodi do etničke, religijske i političke bipolarizacije.

Vrijednost je predavanja što se o osjetljivom bliskoističnom pitanju govorilo na znanstvenoj razini, bez kompleksa i tabua, nastojeći se držati kartografskih, političkih i povijesnih činjenica.


Vijenac 436

436 - 18. studenoga 2010. | Arhiva

Klikni za povratak