Vijenac 436

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Nika Štriga

ČAKOVEC

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu u suradnji s Knjižnicom Nikola Zrinski organizirao je 15. studenoga u sklopu Mjeseca hrvatske knjige tribinu Umjetnost danas. Glavni je predavač bio akademik Tonko Maroević, a okupljenima se prigodnim govorom u povodu 20. obljetnice djelovanja Ogranka obratio i glavni tajnik MH Zorislav Lukić.


ČITLUK

Predstavljanjem knjige Tanje Vučić Identitet i imidž Brotnja, tradicionalnim blagoslovom i kušanjem mladoga vina, simboličnim zatvaranjem bačve te bogatim kulturno-zabavnim programom završena je ovogodišnja kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Brotnju.

Knjiga Identitet i imidž Brotnja, tiskana u nakladi Matice hrvatske Čitluk, 109. je naslov tiskan u nakladi tog ogranka. O knjizi mlade čitlučke novinarke govorili su Andrija Stojić, Mirna Brkić, Zdravko Nikić i sama autorica.


NOVA GRADIŠKA


U povodu Mjeseca hrvatske knjige Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradišci 8. je studenoga vrlo uspješno pripremio predstavljanje biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti. Predstavljač te stožerne Matičine biblioteke bio je potpredsjednik Matice hrvatske akademik Ante Stamać.


VUKOVAR


Prigodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991, u sklopu programa Nuštar Vukovaru na dar, pod pokroviteljstvom Ogranka Matice hrvatske Vukovar Župa sv. Josipa Radnika predstavila je 13. studenoga knjigu U potrazi za nebom. Otvorena je i izložba slika nuštarskoga župnika vlč. Slavka Vranjkovića.

Šesnaestoga studenoga u Crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju održan je, kao Predvečernji spomen na žrtvu Vukovara 1991, orguljaški koncert maestra Josipa Magdića Ratne razglednice Vukovara – glazbom protiv agresije.


ZABOK


Ogranak u Zaboku organizirao je izložbu fotografija o posjetima Dragutina Tadijanovića gradu u tjednu godišnjice rođenja slavnoga pjesnika. U prepunoj auli zabočke gimnazije učenicima svih razreda, članovima MH i gostima govorili su Stjepan Bučar i Ivica Balagović, prisjećajući se sva tri Tadijina dolaska. Stjecajem okolnosti pjesnik je njegovao čvrste veze s Ogrankom i volio je dolaziti u Zabok. Osobito je bilo dojmljivo kada mu je bila organizirana proslava stotoga rođendana, uz pjevanje proslavljene hrvatske operne dive Ivanke Boljkovac. Jednom prigodom pjesnik je predstavio svoju zbirku haiku-pjesama koje je napisao u bolnici, o kojoj su govorili akademik Jelčić i Stjepan Sučić, dok je drugom prigodom, za susreta sa srednjoškolskom mladeži, promovirao prvu zbirku pjesama mladoga zabočkog pjesnika Gordona Sinanovića, čime je počelo njihovo pjesničko prijateljstvo.

Samo otvaranje izložbe fotografija predivno je popratila glumica Nada Subotić govoreći Tadijine pjesme i prisjećajući se druženja s pokojnim bardom, za što je nagrađena ovacijama publike.


Vijenac 436

436 - 18. studenoga 2010. | Arhiva

Klikni za povratak