Vijenac 436

Film

FILMSKI GLOBUS

Josip Grozdanić

One Take, peto izdanje

Od 18. do 20. studenog u Zagrebu se održava peti festival filmova realiziranih u jednom kadru, ove godine posvećen prerano preminulom snimatelju Vedranu Šamanoviću, idejnom utemeljitelju i direktoru festivala. U svom ovogodišnjem izdanju bienalna se manifestacija održava na tri lokacije, u kinima Tuškanac i Europa te u Muzeju suvremene umjetnosti, a pored kakvoćom vrlo visoka i ujednačena izbora kratkih filmova u glavnom programu nudi i šest vrlo intrigantnih i iznadprosječno uspjelih dugometražnih ostvarenja. Ponajprije vrijedi izdvojiti igrani film One Shot danske autorice Linde Wendel, filmski eksperiment u skladu s naslovom u cijelosti realiziran u jednom kadru u trajanju od 78 minuta.


slika

U središtu zbivanja je frustrirana mlada internet-prostitutka Sally, koja pri posjetu majci otkrije da je ona započela novu ljubavnu vezu, što će biti okidač sukoba majke i kćeri. Preporuka su vrijedne i američka horor-satira Pig suscenarista i redatelja Adama Masona, storija o krvoločnoj obitelji gorštaka koji otimaju i zvjerski muče mlade ljude te hvaljena triler-drama PVC-1 Kolumbijca grčkih korijena Spirosa Strathoulopoulosa, na istinitim događajima temeljena priča o obitelji siromašnoga farmera koja se suočava sa zločinačkim napadom, otmicom supruge i ucjenom. A tu su i dugometražni eksperimentalni dokumentarac Lunch Break autorice Sharon Lockhart, cijenjene američke fotografkinje i multimedijalne umjetnice koja je usporenim kadrovima zabilježila zbivanja tijekom pauze za ručak jednog običnog radnog dana u čeličani u Maineu, kao i zapažena horor-drama La casa muda Urugvajca Gustava Hernándéza, također na istinitim događajima temeljena varijacija priče o ukletoj kući snimljena fotografskim aparatom.


Drugi Festival o pravima djece


Praktički istodobno s održavanjem One Takea, točnije od 18. do 21. studenog, Zagreb je drugu godinu za redom domaćin Festivala o pravima djece, u okviru kojega se prikazuje recentno filmsko, video, likovno i fotostvaralaštvo djece i mladih iz Hrvatske i svijeta. Mjesto održavanja (i) tog festivala je kino Tuškanac, domaćica manifestacije glumica Leona Paraminski, a sve se odvija pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ureda pravobraniteljice za djecu, Hrvatskoga filmskog saveza, Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, Muzeja suvremene umjetnosti i tvrtke Blitz CineStar. Tijekom četiri dana trajanja festivala bit će prikazano 36 filmova čiji su autori djeca i mladi, a izbor od 18 ostvarenja novijega hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece naknadno će biti prikazivan u redovitoj kinodistribuciji prije repertoarnih filmova u CineStarovim kinima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Zadru. U vrijeme održavanja festivala MSU će ugostiti izložbu više od 300 likovnih radova djece i mladih s temom Tko sam ja?/Tko smo mi?.


Sjećanje na Bekima Fehmiua na Tuškancu


Od 29. studenog do 7. prosinca Filmski programi na Tuškancu pripremaju kratki ciklus u znak sjećanja na nedavno preminula Bekima Fehmiua, tijekom 60-ih i 70-ih jednog od najboljih i najpoznatijih jugoslavenskih glumaca.


slika

Kao prvi akademski obrazovan albanski glumac koji se podjednako uspješno afirmirao u kazalištu i na filmu, Fehmiu je bio jedna od najmarkantnijih pojava u jugoslavenskoj kinematografiji u spomenutim desetljećima. Iako je surađivao s europskim i svjetskim filmskim zvijezdama, te iako ga je pohvalio osobno John Huston, ostao je skroman i samozatajan. Ovom prigodom gledamo ga u trima njegovim najboljim filmovima. Pored antologijske drame Skupljači perja Aleksandra Petrovića iz 1967. tu su sjajni Protest Fadila Hadžića iz iste godine te godinu starija izvrsna drama Roj Miodraga Miće Popovića, sve filmovi za uloge u kojima je Fehmiu dva ljeta zaredom nagrađen dvjema Zlatnim i jednom Srebrnom Arenom. Provjerite zašto.


Vijenac 436

436 - 18. studenoga 2010. | Arhiva

Klikni za povratak