Vijenac 426

Glazba, Matica hrvatska

GLAZBENI CIKLUS 2010, OGRANAK MATICE HRVATSKE U KRIŽEVCIMA

Klasična glazba u Križevcima

Zlata Životić

Ciklus koncerata klasične glazbe zamišljen je kao niz glazbenih događanja s akademski obrazovanim umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva. Prema nacrtu umjetničke voditeljice ciklusa Zlate Životić četiri su do šest koncerata godišnje na različitim križevačkim lokacijama, zanimljivim koncertnim prostorima: Koncertna dvorana Glazbene škole, Podrumska dvorana i Velika dvorana Hrvatskoga doma, Crkva sv. Križa, Grkokatolička katedrala.


slika


Osnovni su ciljevi projekta u organizaciji križevačkoga ogranka Matice hrvatske predstavljanje mladih perspektivnih umjetnika, popularizacija i afirmacija dobre glazbe, ponajprije klasične, s individualnim pristupom ozbiljnoj glazbenoj umjetnosti i modernom izvedbom te uz ponudu zanimljivih sadržaja privlačenje ljudi različitih dobi i zanimanja.


Tražilo se mjesto više


Prvi koncert održan je u travnju 2010. u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige. Nastupio je Trio Unlimited u sastavu David Horvatić, klarinet, Dora Kuzmin, violončelo i Nadia Varga, klavir. Na repertoaru su bile skladbe romantičkih skladatelja M. Glinke (1804–1857), M. Brucha (1838–1920) te L. van Beethovena (1770–1820).

Trio Unlimited je utemeljen 2008. od afirmiranih glazbenika koji su željeli proširiti svoju umjetničku djelatnost na područje komorne glazbe. Ti su se mladi glazbenici već dokazali kao solisti ili orkestralni svirači; klarinetist David Horvatić je, osim što je nastupao s eminentnim hrvatskim orkestrima, dobitnik Rektorove nagrade, trenutno je zaposlen u Simfonijskom puhačkom orkestru HV-a kao koncert-majstor. Čelistica Dora Kuzmin nakon studija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji završila je postdiplomski studij u Švicarskoj. Dobitnica je mnogih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, usavršavala se kod priznatih stručnjaka, njeguje solističke nastupe, a trenutno je zaposlenica Zagrebačke filharmonije i članica ansambla Ad libitum ZF. Klaviristica Nadia Varga magistrirala je u Grazu, usavršavala se kod mnogih istaknutih pedagoga, a nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Trio je započeo glazbenu večer Glinkinom skladbom Trio pathetique za klarinet, klavir i violončelo. Slijedio je izbor iz Osam komada za klarinet, klavir i violončelo op. 83 M. Brucha. Koncert je završio skladbom L. van Beethovena Trio za klavir, klarinet i violončelo op. 11. U svim skladbama sastav je pokazao izvrsnu muzikalnost, tehničku spremnost i istančan osjećaj za oblikovanje tema te vođenje pojedinih glazbenih linija, kao i logičnu komplementarnost koja je potrebna u izvedbi takvih skladbi.

U novoobnovljenoj dvorani Škole troje mladih glazbenika umijećem je sviranja, homogenim zvukom i zanimljivim izborom skladbi oduševilo posjetitelje, koji su napunili dvoranu do posljednjega mjesta! Križevačka je publika dugotrajnim pljeskom pokazala kako zna prepoznati kvalitetnu izvedbu, ali i da je željna zanimljivih kulturnih događanja, pa možemo reći da je ovim koncertom postignut cilj, a to je obogaćivanje križevačke glazbene scene te interes i proširivanje glazbene publike.


slika


Pokrovitelji koncerta bili su Grad Križevci, Groš d. o. o., a medijski pokrovitelji Radio Križevci, portali krizevci.info i krizevci.hr.


Gostovanje darovitih njemačkih školaraca


Drugi koncert Glazbenoga ciklusa održan je u lipnju u Grkokatoličkoj katedrali Presvetoga Trojstva. Nastupio je simfonijski orkestar gimnazije Siegesstrasse iz Wuppertala (Njemačka) pod vodstvom dirigenta Paula Breidensteina. Na repertoaru su bile skladbe Forda, Clarka, Elfmana, Graya, Stonea, Denze, Wolksweisea, Di Capue i obrade klasičnih djela: Verdijev Trijumfalni marš iz opere Aida, teme iz Capriccio Italien Čajkovskoga te Beethovenov finale Pete simfonije.

Školski orkestar gimnazije Siegesstrasse iz Wuppertala, koji čine učenici od 14 do 20 godina, već četrdesetak godina izvodi klasičnu i modernu simfonijsku glazbu. Imali su nekoliko koncertnih turneja (Francuska, Hrvatska), a muziciraju i u svom gradu za određene prigode. Zanimljivo je da ti svirači nisu glazbeno obrazovani, nego glazbena iskustva stječu isključivo na probama orkestra ili na tečajevima za pojedini instrument. Usprkos tomu, odlikuje ih velika srdačnost koju su pokazali na križevačkom koncertu, a dirigent je odabrao zanimljiv program koji je publika jako dobro prihvatila.

Pokrovitelji koncerta bili su križevački vladika mons. Nikola Kekić, a medijski pokrovitelji Radio Križevci, portali krizevci.info i krizevci.hr.

Najavljujemo sljedeći koncert Glazbenog ciklusa u kolovozu 2010. u Crkvi sv. Križa. Nastupit će mlade glazbenice Monika Cerovčec, sopran, i Zlata Životić, orgulje.


Vijenac 426

426 - 1. srpnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak