Vijenac 421

Matica hrvatska

Predstavljanje Sabranih djela Slobodana Novaka

Pronađeni zavičaj

Mirko Cvjetko

slika


U Matici hrvatskoj je 14. travnja predstavljena Matičina edicija Sabrana djela Slobodana Novaka. Dosad su objavljena četiri sveska: Izgubljeni zavičaj, Zakrivljeno vrijeme, Dalje treba misliti, Mirisi, zlato i tamjan. U pripremi su još Glasnice u oluji, Protimbe, Sjetna rekapitulacija i Izjašnjavanja. O Sabranim djelima koja sadrže i dosad neobjavljene tekstove govorili su urednici izdanja Tonko Maroević, Antun Pavešković, Davor Velnić i Igor Zidić.


slika


‘’U protimbama i digresijama tekstova Slobodana Novaka nalazio sam iznimne poticaje, pa ako se s njima uvijek i nisam mogao ni trebao složiti, uvijek je lucidnost, bistrina, etički imperativ koji je stajao iza tih tekstova činio ta djela izazovnim’’, rekao je Tonko Maroević. U epohi ograničenoga suvereniteta pisanja, Novakovo pisanje je svojevrsna pobjeda intektelektualnog i moralnog stava nad nevremenom, nelagadama i nepogodama iskustva i vremena oko sebe.

‘’Ljudi se plaše vremena, vrijeme se plaši piramida, ili, Kron jede ljude, knjige mu učinkovito prkose. To očekujem od ovih knjiga preda mnom’’, kratko je kazao Davor Velnić.

Govoreći o Novakovoj inzularnosti Antun Pavešković je rekao kako je Novakova inzularnost višeznačna. Ta snaga zahvata svijeta, ta snaga umještenja sebe u otok, od toga otoka pravi središte svijeta. U Novakovoj prozi otok tako postaje više od sudbine, on postaje diktator sudbine, postaje nešto što sve određuje sve, postaje središtem okruženo morem, a to more oplakuje svemir, oplakuje svijet.

‘’Nema dvojbe da je Slobodan Novak najkritičkiji, najironičniji i na svoj način najljudskiji hrvatski pisac razdoblja u kojem smo mi odrastali. Boljega i jačega, odvažnijega kad je trebalo i na način kakav je bio potreban, nismo dočekali’’ rekao je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić. Iako, rečeno ondašnjim političkim rječnikom, duže vremena destruktivac u društvenom kontekstu, znao je govoriti i ne poginuti na prvom koraku. Da bi se to postiglo bio je potreban eliptičan govor. Od tog eliptičnog govora njegove mladosti do vrlo otvorenog razgovjetnog govora u njegovim visokim godinama, kada želi biti što jasniji, otvoreniji, izravniji, bio je i jest veliki stvaratelj u jeziku.

Okupljenima se na kraju obratio i Slobodan Novak. Uz zahvale kolegama i prijateljima na pomoći i priznanju priređivanjem Sabranih djela na kraju je rekao: ‘’preporučam svima da živite dugo’’.


Vijenac 421

421 - 22. travnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak