Vijenac 421

Glazba

Integralna izvedba Bachovih skladbi za orgulje prvi put u Hrvatskoj

Orguljski tour de force

Miljenko Jelača

slika


U nedjelju, 11. travnja, održan je u zagrebačkoj Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 33 prvi u nizu od ukupno sedamnaest koncerata na kojima će biti izveden kompletan opus za orgulje Johanna Sebastiana Bacha. Izvodit će ga mladi hrvatski orguljaši Ante Knešaurek (1978) i Pavao Mašić (1980), koji su ujedno autorski osmislili taj ambiciozni projekt integralne izvedbe Bachovih orguljskih djela. Na taj način hrvatska će publika prvi put imati prilike čuti Bachov orguljski opus u integralnu obliku – riječ je o tristotinjak skladbi u trajanju od otprilike osamnaest sati koje će mladi umjetnici izvoditi jednom mjesečno u sljedećih godinu i pol. Svi koncerti održavaju se na velikim orguljama Bazilike. Na prvom koncertu naslovljenu Muka i uskrsnuće, uz Preludij i fugu u c-molu BWV 534 i u D-duru, BWV 532, izvedeno je Pet korala za vrijeme Muke te Četiri korala za Uskrsno vrijeme iz zbirke Orgelbüchlein te Pet korala za duhovsko vrijeme.

Svoj projekt Ante Knešaurek, glavni orguljaš Bazilike Srca Isusova i Pavao Mašić, glavni orguljaš Crkve sv. Marka evanđelista na Gornjem gradu u Zagrebu objašnjavaju ovako:

„Trajno bavljenje glazbom J. S. Bacha, za svakog je glazbenika nužnost, tim više ukoliko je riječ o orguljaškoj struci, za čiji je instrument Bach ostavio tako bogat i raznovrstan opus. Upravo u orguljskim djelima susrećemo Bacha u svim njegovim pojavnostima: kao mlada improvizatora zanesena snagom i punoćom orguljskog zvuka, autora transkripcija koncertantnih i komornih skladbi suvremenika (Vivaldija, Telemanna, Couperina), crkvenoga glazbenika nadahnuta teološkim istinama, dubinu kojih je na tako jednostavan način znao približiti suvremenicima u svakodnevnoj praksi komentiranja koralnih napjeva; poznavatelja retoričkih figura i njihova djelovanja na slušatelje, neumorna pedagoga te sjajna virtuoza na orguljama. Pa ipak, svakodnevni razgovori o Bachu nerijetko se svode na nekolicinu opaski koje se tiču elementarnih definicija stila, pri čemu se zaboravlja na golemu erudiciju i raznovrsnost njegova skladateljskog potpisa.

U Schmiederovu popisu Bachovih djela (BWV) nalazi se tristotinjak skladbi za orgulje, od čega se za njih tridesetak postavlja pitanje autorstva: Bach ili neki od njegovih učenika? Izabravši samo skladbe nedvojbeno iz Bachova pera, razdijelili smo ih u sedamnaest tematski profiliranih koncerata kojima smo nastojali pratiti Bachovu skladateljsku aktivnost kakvom su je većinom odredili zahtjevi sredina u kojima je bio namješten, odnosno briga oko realizacije vlastitih skladateljskih težnji naglašena u posljednjim godinama života. Skladbe temeljene na koralnim napjevima pokušali smo staviti u okvir koji prirodno diktira ritam liturgijske godine, dok neki od koncertnih programa također propitkuju utjecaje drugih skladatelja poput Buxtehudea i Vivaldija.

Integralna izvedba orguljskih djela J. S. Bacha i danas je tour de force za svakog orguljaša. Kao jedan od uzornih primjera valja navesti onaj velikoga francuskog orguljaša i improvizatora Marcela Dupréa, koji je Bachova djela izvodio integralno u više navrata u Parizu i Montréalu. Zahvaljujemo ravnateljstvu Bazilike Srca Isusova na ukazanu povjerenju te unaprijed zahvaljujemo i svima onima koji će pronaći interes u ovom intenzivnom projektu, podupirući nas pritom svojom nazočnošću. Želja nam je ovim ciklusom koncerta detaljnije i potpunije približiti Bachov orguljski opus hrvatskoj sredini te ukazati na sve one razloge zbog kojih je njegova glazba vrijedna ovakva umjetničkog izazova – parafrazirajući pritom Bacha: Bogu na slavu, a bližnjemu u korist.“

Sljedeći je, drugi, koncert ciklusa u nedjelju 23. svibnja u 20 sati i donosi Rana djela za orgulje. Ulaz na sve koncerte je slobodan.


Vijenac 421

421 - 22. travnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak