Vijenac 421

Likovna umjetnost

LIKOVNI GLOBUS

Marko Kružić

Produljena Ikonografija grada

Zagreb – Izložba Ikonografija grada u zagrebačkoj Modernoj galeriji, zbog velikog interesa, produljena je do 23. svibnja. Izložba zaprema četrnaest dvorana prvoga kata galerije i sadržava dvjesto vrhunskih djela hrvatskih umjetnika. Temelj na kojem se gradi interdisciplinarni karakter izložbe urbani su sadržaji, odnosno gradski motivi na uljanim slikama, u crtežu i grafici, na plakatima i fotografijama. Odličan popratni program te promociju izložbe s najbitnijim informacijama možete naći na www.moderna-galerija.hr.

Apoksiomen u Zadru


Zadar – Nakon Zagreba, Rijeke, Osijeka, Splita i Firence, Zadrani imaju priliku vidjeti izložbu Hrvatski Apoksiomen u Muzeju antičkog stakla. Zahvaljujući belgijskom fotografu i roniocu Reneu Wautersu koji ga je, blizu Velih Orjula kod Lošinja, otkrio na 45 m dubine, Hrvatska je bogatija za antičku skuplturu koja zauzima središnje mjesto u hrvatskoj podvodnoj arheološkoj baštini, ali i dokaz da imamo odlične restauratore. Apoksiomena možete razgledati sve do kraja listopada. Više na www.mas-zadar.hr.

Grčko-helenistička keramika


Sinj – Sinjski Muzej Cetinske krajine ugošćuje izložbu Grčko helenističke keramike iz Arheološkog muzeja u Splitu. Na izložbi će biti predstavljeno gotovo stotinu i dvadeset helenističkih posuda koje su razvrstane prema stilovima izrade i ukrašavanja, a pronađene su na nekropoli grčkoga grada Isse na otoku Visu, i datiraju od 4. do 2. stoljeća prije Krista. Autor je stručne koncepcije izložbe Boris Čargo, dok je autor likovnog postava Branko Penđer. Otvoreno do kraja travnja.

Custom made Ane Horvat


Zagreb – Izložba Custom made Ane Horvat otvorena je u Galeriji Događanja Kulturnog centra Peščenica. Novom izložbom Ana Horvat nastavlja nit priče koju vješto raspleće svakim projektom jer je i ovaj put u središtu interesa žensko tijelo i naša iskrivljena percepcija o njemu. Na svojstven i autentičan način umjetnica poseže za interakcijom gdje posjetitelj sastavlja lutku i suočava se s vlastitim ukusom ili neukusom, željama, nastranostima... Kustosica je izložbe, koja traje do 4. svibnja, Ivana Gabrić. Ostalo pogledajte na www.kcpescenica.hr.

Crnčićeve grafike


Virovitica – Izložba Izbor bakropisa Mencija Klementa Crnčića otvorena je u Gradskom muzeju Virovitica. Crnčić, s kojim započinje razvoj moderne hrvatske grafike, u ovim bakropisima obrađuje književne teme, radi kolorirane bakropise staroga Zagreba koje rješava čisto slikarski, a u posljednjem ciklusu vraća se primorskom krajoliku. Izložba je organizirana u suradnji s muzejima iz Križevaca, Daruvara i Đurđevca te s Hrvatskim saborom kulture, a otvorena je do kraja travnja. Više na www.muzejvirovitica.hr.

Recentni Hari Ivančić


Zagreb – Izložba petnaest novijih ulja na platnu Harija Ivančića otvorena je u Galeriji Forum. Slikar mlađe generacije koji je profilirao poetiku na apstraktnom ekspresionizmu kao trajnim nadahnućem koristi se istarskim krajolikom. To, kako piše Milan Bešlić, nije beskrajan i tajanstven prostor, daleka i nepoznata zemlja, već istarski krajolik s prepoznatljivim topološkim obilježjima uokvirenima u buzetskoj specifičnosti. Ivančića možete razgledati do 30. travnja te na www.kic.hr.


Vijenac 421

421 - 22. travnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak