Vijenac 421

Matica hrvatska

KNJIŽEVNI KLUB MATICE HRVATSKE: IVAN ARALICA

Knjigama ispunjen život

Vladimir Šeput

U srijedu 14. travnja u Književnom klubu Matice hrvatske gostovao je akademik Ivan Aralica. U povodu izlaska njegove nove knjige Život nastanjen sjenama razgovor s književnikom vodio je akademik Ante Stamać.

Kako je na samu početku naglasio akademik Stamać, novi Araličin roman napisan je u obliku epistolarnog romana. Osam poglavlja ispunjeno je pismima koje je autor pisao svom prijatelju, prevoditelju Zlatku Crnkoviću, u razdoblju od 4. do 11. kolovoza 1995.

Za epistole sam se odlučio jer one pružaju mogućnost bliska i subjektivna pogleda na događaje kojima sam u to vrijeme bio okružen, rekao je akademik Aralica. Naglasio je i da je zametak tog romana uočljiv u jednom od pisama iz prijašnje korespondencije s Crnkovićem, objavljenu u knjizi Pisac i njegov urednik. To pismo, napisano dva dana nakon smrti moga oca, osnova je romana Život nastanjen sjenama, napomenuo je Aralica.

Koncepcija romana građena je na pretpostavci da postoje dani kada se naš život sublimira u jednu jedinstvenu točku. „Za mene su to bili dani oslobodilačke akcije Oluja. U osam dana koje roman opisuje može se oslikati formativno razdoblje mog života i zato ovaj put nisam polazio od povijesnog već od svog osobnog konteksta“, naglasio je Aralica. „To je možda i razlog zašto za ovu knjigu nisam vršio velika istraživanja te sam je pisao kraće nego svoje ostale romane iako je ona opsegom znatno veća.“

Kako je istaknuo akademik Stamać, Ivan Aralica originalnom koncepcijom ostvaruje ambiciju prikazivanja povijesne istine bez ideoloških tragova, ali i prikazivanja vlastitog životnog puta, od dječačkih dana do sredine devedesetih godina prošloga stoljeća.

Da se ti ljudi nisu pretvorili u sjene i da oni nisu prošlost, ne bih mogao napisati ovu knjigu, priznao je Aralica. Ona oživljuje dva aspekta moga života, povijest moje brojne obitelji i onaj intimni, vrlo osobni aspekt s kojim sam se u tom razdoblju suočio, zaključio je Aralica.


Vijenac 421

421 - 22. travnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak