Vijenac 421

Kazalište

Kazališni globus - svijet

Jasen Boko

Afganistan na sceni


London Carstvo je naslov nove drame mladog D. C. Moorea praizvedene u londonskom Royal Courtu. Komad govori o britanskoj vojsci u Afganistanu – čime Royal Court nastavlja istraživati sve bolne rane suvremene Engleske – a protagonisti su Garry, britanski časnik i mladi zarobljenik, za kojega sumnjaju da je taliban. U odličnoj režiji Mike Bradwella drama govori o odnosima u vojsci, ali i tretmanu svakoga zarobljenika kao terorista. Jer, ispostavi se, ili barem tako tvrdi zarobljenik, da je on tek britanski državljanin koji je došao u posjet rodbini u Pakistanu, svratio u Afganistan i sasvim se slučajno našao u toj situaciji. Drama se razvija dinamično, napeta je i puna dramskih iznenađenja, uz odlične glumačke uloge i još bolju režiju, a Moore je ovim komadom dokazao da postaje važan pisac o kojem će se još slušati.

Glumac u središtu pozornosti


Sydney – Glavni kazališni događaj na najmanjem kontinentu ovog je mjeseca (mediji tvrde i ove godine) turneja Kralja Leara, u kojem igra slavni australski glumac, živuća legenda, John Bell. Redatelj i glumac koji se uskoro sprema u mirovinu tom se spektakularnom produkcijom povlači s pozornice, premda je teško vjerovati da više neće nastupati. Događaj je glavna tema australskih medija, a slava koja prati Bella i turneju teško je razumljiva na našim stranama, gdje su glavne medijske zvijezde umjesto slavnih glumaca i kvalitetnih produkcija – junaci Farme.

Uspješna Limunada


slika

New York Limunada, svaki dan komad je o ljubavi sedamdesetogodišnjeg Amerikanca u Parizu i mlade Francuskinje. Drama Charlesa L. Meeja (usput, autor je sedamdesetogodišnjak) praizvedena prošlog tjedna na off-Broadwayu, nije naišla na veliko oduševljenje kritike, ali je nepreuzetnošću i ležernošću osvojila publiku. Kritika je, slično hrvatskoj premijerki, imala prigovora na seksizam predstave, jer je mlada glumica Eleanor Handley gotovo stalno polugola, dok stariji gospodin (Austin Pendleton) čak i za scene u krevetu skida jedino jaknu i cipele, ali čini se da se brojna publika nije na to žalila. Tako zabavna produkcija u režiji Diane Basmajian igra u kazalištu Cell svake večeri pred rasprodanim gledalištem.


Vijenac 421

421 - 22. travnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak