Vijenac 421

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

piše Igor Ružić

Dolina ruža u Gavelli

ZAGREB – Možda i najneizvjesnija ovosezonska premijera Dramskoga kazališta Gavella, Dolina ruža Ivana Vidića, takva je zato što je riječ o možda velikoj i važnoj, ali sigurno dugo očekivanoj ponovnoj suradnji tog autora i redatelja Krešimira Dolenčića. Taj je par prije dosta godina stvorio gledane i pomalo kontroverzne Ospice u istom kazalištu, pa bi nova predstava mogla ponoviti taj uspjeh. I ovaj put Vidić se bavi hrvatskom zbiljom, u kojoj skorosteci misle da imaju sve iako u sljedećem trenutku mogu ne imati više ništa. Na pozornici tu će priču iznijeti Sven Medvešek, Anja Šovagović Despot, Judita Franković, Iva Visković, Filip Križan, Enes Vejzović. Premijera je 22. travnja.

Međunarodni festival malih scena


RIJEKA – Sedamnaesti put Rijeka i njezin Hrvatski dom na Sušaku ugostit će Međunarodni festival malih scena, najveći takozvani mali festival u Hrvatskoj. Od 3. do 10. svibnja u izboru Jasena Boke, vjerojatno zahvaljujući recesijskim vremenima, dvoranu HKD-a i Filodrammaticu ispunit će uglavnom predstave iz Hrvatske i regije, s tek jednom iznimkom. Riječ je o navodno izvanrednu, akrobatskom i sasvim novom Shakespeareovu Macbethu Državnoga glazbenog i dramskog kazališta iz Tbilisija u režiji Davida Doiash-vilija. Ostatak selekcije čini već tradicionalno jaka beogradska reprezentacija, od Musilovih Sanjara Miloša Lolića, preko Selimovićevih Derviša i smrti u režiji Egona Savina, do Abairove Zečje jame kako je vidi Filip Grinvald. Iz Sarajeva dolazi hvaljena Mihanovićeva Žaba u produkciji Kamernoga teatra i režiji Elmira Jukića, dok slovenku stranu drži Bliže, predstava koju je u mariborskom SNG-u postavio Dino Mustafić, i hrabra produkcija ljubljanskog Mladinskog, autorski projekt Olivera Frljića naslova Proklet bio izdajica svoje domovine. Kako je repriza Frljićeva Škrca u brodogradilištu 3. maj otkazana, redateljsko ime s dva naslova u festivalskom programu ostaje Anica Tomić zbog HKD-ove Menažerije i ZKM-ova Oprostite, mogu li vam ispričati. Tim drugim poboljšana je statistika Zagrebačkoga kazališta mladih, koje dolazi i sa Zagrebačkim pentagramom skupine autora u režiji Paola Magellija.

Queer Zagreb


ZAGREB – Kazališni program ovogodišnjega Queer Zagreba, neobična, ali već gotovo tradicionalna festivala koji filmom i/li izvedbenim umjetnostima slavi svaku različitost, otvara hibrid koncerta, predstave i instalacije američkog umjetnika Holcombea Wallera i njegova pratećeg sastava The Healers u Zagrebačkom kazalištu mladih 4. svibnja. Do kraja izvedbenoga dijela programa, do 9. svibnja, program sa zaista svjetskim, već poznatim poput Raimunda Hoghea i Jeromea Bela, ali i novim imenima, ugostit će Histrionski dom, Zagrebački plesni centar i dvorana Jedinstvo Zagrebačkoga centra za nezavisnu kulturu i mlade.


Vijenac 421

421 - 22. travnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak