Vijenac 421

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Nika Štriga

BELI MANASTIR

Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru 14. je travnja u Velikoj vijećnici, a 16. u Domu kulture u Duboševici predstavio 6. broj svoga Godišnjaka.

ČABAR


Ogranak Matice hrvatske Čabar 9. travnja organizirao je predstavljanje knjige Černe Uaze Marije Vesel. O knjizi su govorili Željko Malnar, Gabrijela Polović i Ivan Janeš.

ILOK


Ogranak Matice hrvatske Ilok 24. travnja organizira proslavu Dana Ogranka, otvaranje novoga prostora te predstavljanje knjige Zagledani u daljinu mladih autora Bapske, Šarengrada i Iloka.

METKOVIĆ

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković 9. je travnja u Galeriji GKS-a Metković priređeno predstavljanje knjige Barešić, autora Vjekoslava Lasića.

Knjiga je zapravo koautorsko djelo. U njoj svoja životna iskustva s Mirom Barešićem, uz Vjekoslava Lasića, iznosi još petero autora. Na samu početku okupljene je pozdravio Ante Brečić, predsjednik Ogranka, nakon čega su o knjizi i Miri Barešiću govorili Marija Matošić, brigadir u miru Josip Bepo Lozo, Ivan Lućuć i Vjekoslav Lasić.

Na kraju predstavljanja Lasić je istaknuo kako je knjigom nastojao dokazati istinu o Barešiću, hrvatskom vojniku čije je geslo bilo Sve za hrvatsku, Hrvatska iznad svega!, koji je ljubav prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu okrunio 1991. bijegom iz Paragvaja kako bi kao vojnik s puškom u ruci branio napadnutu domovinu, za koji je na kraju položio život.

PAZIN


U Pazinu je 8. travnja održana tribina Matica hrvatska danas. O Matičinoj aktivnosti, značenju, projektima i budućim planovima govorili su Igor Zidić, predsjednik, Stjepan Sučić, potpredsjednik, Marinko Mišković, poslovni tajnik, te David Ivić, predsjednik pazinskog ogranka.

RIJEKA

Ogranak Matice hrvatske u Rijeci u četvrtak, 22. travnja, u 19 sati poziva u Državni arhiv na predstavljanje knjige Bašćanska ploča, poema Mile Pešorde, kao i otvorenje izložbe slika Luke Petrača. Knjigu, izložbu i autore predstavit će Dean Slavić, Branka Arh te Goran Crnković.

VINKOVCI


Matica hrvatska i Ogranak Matice hrvatske Vinkovci priredili su 15. travnja večer Matice hrvatske O Matici hrvatskoj danas. Na tribini su sudjelovali Igor Zidić, predsjednik, Tonko Maroević, potpredsjednik, Ante Stamać, književni tajnik, te Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske, a program je vodio Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka MH u Vinkovcima.


Matičin vinkovački ogranak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika – podružnicom Vukovar pripremili su susret s Julienne Eden i Zvonkom Bušićem.

Tom su prigodom predstavljene i knjige Julienne Eden Bušić Tvoja krv i moja (2. izdanje), koja govori o razdoblju provedenu u čekanju supruga tijekom 32 godine, koliko je proveo u zatvoru. Pisana je u obliku pisama, u kojima se obraća na najintimniji način suprugu, opisujući trenutke samoće tijekom više od tri desetljeća te Ljubavnici i luđaci (7. izdanje), u kojoj je ispričala svoju i muževu životnu priču, a koja je dosad prodana u više od 30.000 primjeraka.

VUKOVAR


U organizaciji Franjevačkog samostana u Vukovaru, Udruge Nijemaca i Austrijanaca Vukovar te Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – centar Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar 12. travnja obilježio je Spomen-dan žrtvama komunističkog terora u Vukovaru (12. travnja 1945). Nakon polaganja vijenaca djece čiji su roditelji ubijeni ili nestali 1945. predstavnika Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i Ogranka Matice hrvatske Vukovar kod Spomen-križa, u crkvi sv. Filipa i Jakova održana je svečana spomen-misa koju je predvodio msgr. Josip Mrzljak, biskup varaždinski. U sjećanje na žrtve komunističkog terora u Vukovaru 12. travnja 1945. koje je održano u Pastoralnom centru sv. Bono, govorili su Dražen Živić, predsjednik ogranka i Mirko Kovačić.

ZABOK

U župnome dvoru 24. ožujka tradicionalno je održana još jedna u nizu tribina koje organizira zabočki ogranak MH. Time ogranak ispunjava programsku shemu redovitoga ritma organiziranja zanimljivih tribina i predavanja.

Ovog puta predavanje je održao Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Predavač je predstavio knjigu Oluja, koju je objavila njegova ustanova, autora Davora Marijana, a osvrnuo se i na najnoviju izdavačku djelatnost centra.

Spomenuta knjiga donosi niz veoma važnih dokumenata i svjedočenja o ratnim zbivanjima pod jedinstvenim imenom Oluja iz ljeta 1995. godine, a sve je to predstavljeno na visokoj znanstvenoj razini, jer su i autor knjige i predstavljač velikim marom i znanstvenom akribijom napravili vrijedno djelo. Naime, u knjizi postoje samo relevantni podaci koji su lege artis obrađeni i neprijeporni su u svom izričaju. U predavanju se Nazor osvrnuo i na suvremenu situaciju u našoj domovini, koja je stvarno posljedica svakovrsnih političkih, ratnih i diplomatskih zbivanja u predratno vrijeme i vrijeme Domovinskoga rata.

Rasprava koja se razvila nakon predavanja, pod vodstvom predsjednika Bučara, pokazala je da je velika većina članova MH izrazito zainteresirana za rasvjetljavanje ratnih zbivanja na području Republike Hrvatske u prošlom desetljeću, kao i na raspravu jesmo li mogli polučiti bolje rezultate za samosvojnost i samobitnost naše domovine. U drugom dijelu večeri predavač je predstavio i druga izdanja spomenutoga memorijalnog centra, koja donose znanstvene rasprave i obrađuju vrijeme od osamostaljivanja Hrvatske do naših dana.


Vijenac 421

421 - 22. travnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak