Vijenac 414

Matica hrvatska

Dani Matice hrvatske na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli

Studenti i MH

piše Alvijana Klarić i Iris Mošnja

U povodu Dana Matice hrvatske na pulskom je Sveučilištu Jurja Dobrile od 14. do 17. prosinca priređen četverodnevni znanstveni i umjetnički program. Započeo je otvaranjem studentske izložbe Istra u prvim novinama, podijeljene u sedam rubrika (Književnost, Jezik, Školstvo u Istri, Matica u Istri, Jurina i Franina, Osmrtnice te Reklame), u koju je uvršten izbor karakterističnih i zanimljivih članaka iz prvih hrvatskih novina u Istri, Naše sloge i Hrvatskog lista. Posebna je pozornost usmjerena na osobu čije ime ponosno nosi pulsko sveučilište, biskupa Jurja Dobrilu, koji je, između ostalog, jedan od najzaslužnijih za osnutak Naše sloge. U projektu su sudjelovali: Mia Levak, Agata Horvat, Ivana Vukšić, Alen Hasikić, Alvijana Klarić i Iris Mošnja, koja je u ime studenata predstavila projekt.

Na Danima je također predstavljena knjiga pulskoga književnika, filmskog kritičara i novinara Mate Ćurića Kino Pistola. Riječ je o zbirci ogleda, kritika, eseja i polemika o filmu i Puli kao filmskom središtu i izvorištu te o Danima hrvatskoga filma u Zagrebu, objavljivanih u posljednjih desetak godina. Knjiga je izišla u nakladi Matice hrvatske – Ogranka u Puli, u biblioteci Ogledi i ogledala, a predstavljanje su vodili Daniel Mikulaco, urednik, te Mate Ćurić, autor. Prvi dan završava predstavljanjem novijih i najpopularnijih izdanja Matice hrvatske, o čemu su govorili Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice, te akademik Josip Bratulić, član Glavnog odbora. Spomenuli su drugo izdanje Hrvatskog pravopisa Lade Badurina, Ivana Markovića i Krešimira Mićanovića, čije je prvo izdanje u nakladi od deset tisuća primjeraka rasprodano u samo pola godine, zatim Književni leksikon autora Milivoja Solara, Sabrana djela Williama Shakespearea, Iz novije hrvatske povijesti Joze Ivičevića, Država kao brend Bože Skoka, Majstore europske glazbe Viktora Žmegača i još mnoge druge.

Sljedeći je dan povjesničar Stipan Trogrlić održao predavanje Katolička crkva u Istri i hrvatsko-slovenska granica (1945–1978) u kojem je prikazao crkvenu polemiku između onovremenoga hrvatskog i slovenskog svećenstva oko ovlasti nad nekoliko pograničnih sela. Program pretposljednjeg dana otvorila je klapa Arena prigodnom pjesmom Svim na zemlji mir, veselje. Uslijedila je večer poezije koju su organizirali studenti Sveučilišta, uz potporu Irene Mikulaco. U prvome dijelu studenti su čitali i recitirali pjesme raznih autora, u drugom dijelu čitali su vlastite pjesme, a u trećem ljubavnu poeziju. Program je završen izvrsnim gitarističkim recitalom darovitoga mladog glazbenika Domagoja Miškovića, koji je uz klasičan gitaristički repertoar izveo i nekoliko vrlo zahtjevnih sklabi. Nastup je otvorio Varijacijom na Mozartovu temu Fernanda Sora, a završio s Für Lea Rellyja Raffmana, a izveo je i sonate Domenica Scarlattija, Albenizovu Sevillu, Hilfertovu Habaneru, Shenandoah Roberta Beasera te Chaconne BWV 1004 Johanna Sebastiana Bacha.

Manifestacijom je ostvarena važna suradnja Matice hrvatske i Sveučilišta u Puli.


Vijenac 414

414 - 14. siječnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak