Vijenac 414

Matica hrvatska

SREDIŠNJICA

piše Nika Štriga

Knjigu Slaveni u renesansi Slobodana Prosperova Novaka, objavljenu u nakladi Matice hrvatske, predstavili su 16. prosinca u palači Matice hrvatske Željka Čorak, Davor Dukić, Tonko Maroević, Nikica Petrak i autor.

Božo Skoko autor je knjige u izdanju Matice hrvatske Država kao brend, koja je predstavljena 17. prosinca. O knjizi su govorili Zoran Tomić, Ivan Šiber, Dejan Verčić i Božo Skoko.

Prije šezdeset godina objavljeno je prvo važnije djelo japanskoga pisca Yukija Mishime – autobiografski zapis Ispovijedi maske. Obrađena na vlastitu primjeru, dvojnost lika i homoseksualna maskiranost ostala je stalna tema u Mishiminim kasnijim romanima. Kao jedan od rijetkih Mishiminih tekstova preveden na hrvatski izravno s japanskog – Ispovijedi maske dobar su početak za svaki (raz)govor o njegovu književnom samooblikovanju, kazao je Lovro Škopljanac, u predavanju Iz povijesti: Yukio Mishima, održanu 17. prosinca u sklopu predavanja Salona Matice hrvatske.

Ogranak Matice hrvatske Vukovar predstavio je 18. prosinca u Središnjici knjigu fra Zlatka Špehara Putovima nade nastajanja / Finska – onkraj Sunčevog Sna / Japan – u Zemlji Papirnatog Ždrala objavljenu u nakladi vukovarskoga ogranka. O knjizi su govorili Dražen Živić, Štefica Šarčević, predsjednica Ogranka, Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske i fra Zlatko Špehar. U glazbenom djelu programa nastupila je Mayumi Kamei, japanska operna pjevačica, Mladen Jakešić, operni pjevač Bečke narodne opere uz pratnju Martine Mičije na glasoviru te trio sestrica Sipina, Dore, Klare i Eve na klaviru, violončelu i violini.

U Galeriji Matice hrvatske od 15. do 30. prosinca bila je postavljena izložba radova autorice Ive Simčić.

Rođena je u Sarajevu, diplomirala na tamošnjoj Akademiji likovnih umjetnosti te na University of Illinois at Chicago, magistrirala na Yale University School of Art, a od 2009. pohađa doktorski studij Teorija umjetnosti i medija. Dobitnica je nekoliko stipendija i nagrada: Jacob K. Javits Fellowship Award in Studio Arts, Robert Schoelkopf Memorial Traveling Fellowship, Yale University Scholarship i Illinois Art Council Artist Fellowship Award In Visual Arts. Izlagala je na nekoliko samostalnih te sudjelovala na brojnim grupnim izložbama.

Vijenac 414

414 - 14. siječnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak