Vijenac 414

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

piše Nika Štriga

BIZOVAC

U izdanju Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu iz tiska je izašao 20. broj časopisa Kvadrat. Uz niz zanimljivosti iz svijeta stripa, glavni prilog posvećen je poznatom zagrebačkom crtaču stripa Željku Lordaniću.

Izašla je i 4. knjiga stripa u biblioteci Velikani hrvatskog stripa Lovci na čaplje – Zemlja slijepih Frane Gotovca, koja donosi dva najvažnija ostvarenja poznatoga splitskog crtača.

U izdanju bizovačkog ogranka također je izašao 17. broj časopisa Matko i besplatno je podijeljen u svaku kuću općine Bizovac. Na taj je način Ogranak Bizovac stanovnicima u lokalnoj zajednici na simboličan način čestitao Božić i novogodišnje blagdane.

Dana 27. prosinca, drugi put zaredom, Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu dodijelio je godišnju nagradu za doprinos u razvoju kulture u Bizovcu. Nagrada je uručena vlč. Marinu Kneževiću za dugogodišnji uspješan rad na polju duhovnog razvitka i za poseban prinos u promicanju kulture u Bizovcu. Nakon dodjele godišnje nagrade, u župnoj crkvi Sv. Mateja u Bizovcu održan je i tradicionalni Božićni koncert. Nastupila je sopranistica Marijana Matijević uz klavirsku pratnju Solvije Ježić-Knežević, a izvele su prigodni program.

BUJE

U obnovljenim prostorijama Ogranka u Bujama predstavljena je ovih dana knjiga poezije Vedrane Štiglić Vidović Da me zaboliš. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske Umag u sklopu svoje biblioteke Bujština.


slika


Također je predstavljen kulturnopovijesni Zbornik Bujština 2009. Ogranka iz Umaga te je dogovorena obnova suradnje ovih dvaju Ogranaka u stvaranju kulturnog identiteta Bujštine.

GRUDE

Četvrti Dani Matice hrvatske Grude počeli su 27. prosinca 2009. predstavljanjem života i djela fra Andrije Nikića u povodu 50. obljetnice njegova franjevaštva u 800. obljetnici Franjevačkog reda. Sudjelovali su književnici Fabijan Lovrić i Krešimir Šego, Pero Marijanović, fra Andrija Nikić te Mario Bušić, predsjednik Ogranka MH Grude. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Grude i klapa Bratovština.

Trećega prosinca služena je Sveta misa zahvalnica u Novoj crkvi u Gorici za članove Bratovštine i sve ljude dobre volje.

Četvrtoga prosinca 2009. Bratovština Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići obilježila je desetu obljetnicu postojanja i djelovanje u općini Grude. Anđelko Nikolić Đelo promovirao je CD klape Bratovština, a Mario Bušić, predsjednik Ogranka Grude, promovirao je knjigu Ljetopis Bratovštine 1999-2009. Kao počasni članovi u Bratovštinu su primljeni Zvonko Bušić Taik i Julienne Bušić te Anđelko Nikolić. Program je pjesmom popratila klapa Bratovština.

Manifestacija je 20. prosinca završila Božićnim koncertom, petim po redu, župnih zborova i drugih glazbenih udruga s područja općine. Tendencija da se iz godine u godinu koncert povećava većim brojem zborova te da se svake godine organizira na drugom mjestu naišla je na oduševljenje publike. Ove su sudjelovali glazbenici: Dječji zbor župe Gorica-Sovići, Frama župe Gorica-Sovići, zbor župe Gorica-Sovići, zbor župe Ružići, zbor župe Drinovci i klapa Bratovština.

SUBOTICA

Ogranak Matice hrvatske Subotica izdao je posljednji svezak časopisa za književnost, umjetnost i znanost Klasje naših ravni za proteklu godinu, dvobroj 11–12, 2009.

ŠIROKI BRIJEG

Ogranci Matice hrvatske Široki Brijeg i Ogranak Grude objavili su u sunakladništvu knjigu izabranih tekstova književnika Damira Pešorde Brod budala. Članci su kao kolumne, 2006–2009. izlazili u tjedniku Hrvatski list i bave se između ostaloga mitovima suvremene Hrvatske, tipologijom hrvatskih političara, ideologijom nepušenja te raznim temama iz povijesti i književnosti. Predgovor knjizi napisao je publicist Benjamin Tolić, a pogovor novinar Zdenko Ćosić.

Gotovo četrnaest godina nakon praizvedbe u Mostaru, Misa Živka Ključe konačno je u tiskanom notnom izdanju izašla pred javnost. Vrijedan je to prilog korpusu duhovnih glazbenih djela oslonjenih na pučku tradiciju i arhetipske uzorke koji oživljavaju duh glagoljaških napjeva, koralnog i klapskog pjevanja kao specifičnih glazbenih idioma svojstvenih partikularnom prostoru priobalnog dijela Dalmacije. Dok maestro Živko Ključe istim ključem otvara pohrane glazbenoga blaga iz minulih vremena i vrata začarane škrinje koja pod šifrom „da, ali ne sve; čuvam se i za buduća vremena“, na sličan način i Silva Radić Markotić u ovoj glazbeno-likovnoj mapi baca slikarske poglede na Biokovo, otoke, priobalna mjestašca i lađice. Slike, zapravo obojeni crteži, vješto su ukomponirane geometrijske cjeline unutar koji se ritmički izmjenjuju strogo omeđena ravnomjerno tonirana polja.

UMAG

Ogranak Matice hrvatske Umag objavio je četrnaesti po redu kulturnopovijesni Zbornik Bujština 2009. Nastao je zahvaljujući suradnicima širom Bujštine i Istre, i jedan je od rijetkih ovakvih uradaka koji su objavljeni ove godine u Istri. U sklopu predstavljanja Zbornika predstavljen je i kalendar uz blagdansku čestitku. Događaj je uveličao mješoviti pjevački zbor Korona iz Umaga pod ravnateljskom palicom voditelja Branislava Ostojića, izvevši nekoliko starih istarskih napjeva i božićnih pjesama.

VUKOVAR

U Varaždinu je u Franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja 19. prosinca predstavljena knjiga Kronika franjevačkog samostana u Vukovaru – godine progonstva i povratka fra Branimira Koseca i fra Ante Perkovića. Knjigu su predstavili Ernest Fišer, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždin, Dražen Živić, Štefica Šarčević i fra Branimir Kosec. Tom je prigodom prikazan i film Vukovar jučer, danas...

ZAPREŠIĆ

U utorak 29. prosinca u Domu kulture Zaprešić predstavljena je spomen-knjiga NK Inter – Zaprešić 1929–2009. Povijest nogometa u Zaprešiću u izdanju Matice hrvatske Zaprešić i NK Inter – Zaprešić. O knjizi su govorili Branko Ljaljak, direktor NK Inter – Zaprešić, Ivan Ljaljak, predsjednik Skupštine NK Inter – Zaprešić, Miroslav Rede te autor Stjepan Ljaljak. Predstavljanje je popraćeno filmom o najvećim uspjesima zaprešićkoga nogometa te glazbenim programom, a nakon njega slijedila je svečana sjednica Skupštine NK Inter – Zaprešić. (N.Š.)

Vijenac 414

414 - 14. siječnja 2010. | Arhiva

Klikni za povratak