Vijenac 412

Matica hrvatska

SREDIŠNJICA

Udruga za potporu bačkim Hrvatima predstavila je 30. studenoga knjigu Sanje Vulić Vitezovi hrvatskoga jezika u Bačkoj. O knjizi su govorili Silvana Vranić, recenzentica, Naco Zelić i autorica, a tekstove je interpretirala Marija Jaramazović iz Subotice.

Matica hrvatska i Ogranak Matice hrvatske Osijek predstavili su 4. prosinca, mjesec dana nakon predstavljanja u Skopju i dan nakon predstavljanja u Osijeku, časopis osječkoga Ogranka Književna revija, 2-3/09. Tema je broja Suvremena makedonska priča, naslovljena Don’t you FYROM me (FYROM je kratica Former Yugoslav Republic of Macedonia). Časopis su predstavili Angelina Banović-Markovska, Vesna Mojsova-Čepiševska, Sonja Dolžan i Zlatko Kramarić, hrvatski veleposlanik na Kosovu. Urednik Književne revije je Josip Cvenić.

U sklopu Odjela za tehničku kulturu Matice hrvatske Branimir Molak održao je 8. prosinca predavanje Stanje i perspektive energetike Hrvatske i svijeta. U izlaganju je dao pregled stanja u proizvodnji i uporabi energenata u svijetu i Hrvatskoj, i naznačio mogućnosti što bi se moglo događati u budućnosti. U izlaganju autor je pokušao pokazati da ima i drugih načina rješavanja problema u energetici Hrvatske, a ne sve zasnivati na uvozu sve skupljega plina, koji stanovnici neće moći platiti.

Glagoljica pod krčkim kišobranima / Glagoljica na Krku naslov je predavanja koje su 9. prosinca, na tribini Društva prijatelja glagoljice, održale Verica Kovač i Narcisa Potežica.

U predavanju Pristup fenomenu svijeta, najprije se ograđujući od brzopleta definiranja, pripremljeni etimološkom analizom, otvorit ćemo se za ono kako nam se svijet pokazuje po samu sebi. Na putu fenomenološkog istraživanja postupno ćemo doći do toga da nam se svijet nikada ne daje kao spoznajni predmet te da u predio svijeta možemo stupiti samo iz raspoloženosti u nekom temeljnom ugođaju. Riječi su to Nebojše Mudroga na predavanju Pristup fenomenu svijeta održanu 10. prosinca u sklopu ciklusa predavanja Salona Matice hrvatske.

Trebamo li fosilna goriva mijenjati drugim izvorima energije? predavanje je Tomislava Malvića, koje je organizirao Odjel za tehničku kulturu Matice hrvatske 15. prosinca. Malvić je analizirao vrste i potencijale obnovljivih i nuklearnih izvora energije te iznio uporednice s izvorima fosilnih goriva.

Dora Kovač

Vijenac 412

412 - 17. prosinca 2009. | Arhiva

Klikni za povratak