Vijenac 412

Književnost, Matica hrvatska

Predstavljanje knjige pjesama Veljka Barbierija Sto koraka po šumi, MH

Kad Riječi bodu kao iglice

Nika Štriga

slika Zvonimir Mrkonjić, VeljkO Barbieri, Tonko Maroević (Snimio Mirko Cvjetko)


U Palači Matice hrvatske 3. prosinca predstavljena je prva knjiga pjesama Veljka Barbierija Sto koraka po šumi, izišla u Matičinoj biblioteci Zvjezdarnica.

O Barbierijevoj zbirci pjesama u prozi govorili su Zvonimir Mrkonjić, Tonko Maroević i sam autor, koji je na kraju i pročitao nekoliko zapisa. Akademik Mrkonjić analizirao je Barbierijev iskorak u poeziju kao otklon od suvremenih tendencija, a na tragu predsokratovskoga kozmološkog pjesništva s tipičnim mediteranskim i mitološkim elementima. Zapazio je da unatoč čvrstoći forme i istome motivu izniču uvijek nove misli. Pomatrajući šumu sa svih strana, na svaki način, u svim aspektima tvori gotovo dnevničke bilješke od počet(a)ka svijeta. Mrkonjić naposljetku ističe paradoks da iz nastojanja „govoriti, a ne misliti o jeziku samu“ proizlazi zaključak da jedino što ostaje (vječnosti) jesu riječi.

Tonko Maroević doživljava Barbierijevu poeziju poezijom „kretanja iako bez cilja“, osjeća joj bitnu energiju glagolskog izazivanja. Šuma se grana u svim smjerovima, i u podmorje, i u podzemlje, i u zrak, da bi se na kraju dogodila sinteza. Sinteza i prostora, i elemenata, i vremena, mitske i bajkovite prošlosti, vina i mlijeka. Maroević u strogosti forme sugerirane brojevima 9 i 100 iščitava ritam i korake, a ta je strogost suprotstavljena slobodi misli. Veličina šume naglašena je hipertrofijom (čovjekova) jastva, naglašen je demijurški princip stvaranja imaginacijom, kao i princip samoukidanja. Čitajući Barbierijevu poeziju nalazi poetiku mašte i žestine te autora koji je u stanju ukrotiti materiju, a opet se zajedno s njom i kretati.

Veljko Barbieri govorio je o autobiografskom u zbirci, stvarnoj šumi, kao i onoj simboličkoj i mitskoj, arkadijskoj, šumi čija je put jednaka našoj puti i koju osluškujući, unatoč različitim jezicima kojima govorimo, postajemo ono čega nismo bili svjesni.


Vijenac 412

412 - 17. prosinca 2009. | Arhiva

Klikni za povratak