Vijenac 407

Druga stranica

GODIŠNJA NAGRADA INA-e

Nagrađen Wieslaw Borys

U prostorijama INA-e svečano je dodijeljena 15. nagrada INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Žiri za dodjelu nagrade za 2008. jednoglasnom je odlukom za dobitnika proglasio prof. dr. Wieslawa Borysa s Jagielonskog sveučilišta u Krakowu.

Wieslaw Borys radi na Poljskoj akademiji znanosti na Odsjeku za jezikoslovlje – Institut za slavistiku te na Odsjeku za slavensku filologiju u Krakowu, na katedri za hrvatski, srpski i slovenski jezik.

Žiri je nagradu profesoru Borysu dodijelio zbog povezivanja općeslavenskih i poljskih tema s hrvatskima te zbog dugogodišnjega poticanja interesa za hrvatske teme. Upravo zahvaljujući toj znanstvenoj zauzetosti za hrvatsku pismenost, književnost i kulturu u cjelini profesor Borys pridonosio je promicanju hrvatske kulture u svijetu. Uz to, jedan je od pokretača odvajanja hrvatskih nastavnih programa od srpskoga, što je ostvareno 1996, otkad se odsjek u Krakowu zove Odsjek za hrvatsku, srpsku i slovensku filologiju.

Svečanoj dodjeli nagrade prisustvovao je i Wieslav Tarka, veleposlanik Republike Poljske, a nagradu dobitniku uručio je László Geszti, predsjednik Uprave INA-e.

INA i Hrvatski kulturni klub nagradu su ustanovili 1994. Svrha je nagrade dodijeliti priznanja autorima, kulturnim djelatnicima i ustanovama koje u inozemstvu promiču hrvatsku kulturu i svojim djelom svjedoče o duhovnom i kulturnom razvitku hrvatskog naroda ili svojim djelovanjem potiču kulturne veze Hrvatske sa svijetom.

Među istaknutim dobitnicima nagrade su Charles Bčnč, Ivo Sanader, Ante Stamać, Radoslav Katičić, Dušan Karpatsky i Viktor Žmegač.

Nagrada se sastoji od priznanja, mo-no-grafije, skulpture akademskog kipara Petra Barišića i novčanog iznosa od 50.000 kuna.

Redakcija

Vijenac 407

407 - 9. listopada 2009. | Arhiva

Klikni za povratak