Vijenac 406

Matica hrvatska

SREDIŠNJICA

• Matica hrvatska i Odsjek za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavili su 9. rujna knjigu Rumjana Božilova, Ivan Božilov Franjo Rački i B’lgarite u izdanju Bugarske akademije nauka i Instituta za balkanistiku Gutenberg, Sofija 2009. Knjigu su, uz autore, predstavili Josip Bratulić, Ante Gulin, Dragutin Pavličević i Franjo Šanjek.


Glagoljske madrikule (knjige bratovština) zadarskog područja naslov je predavanja koje je 9. rujna održala Grozdana Franov-Živković u sklopu redovne Tribine Društva prijatelja glagoljice.


• Odjel za školstvo i Psihološki centar TESA u povodu Svjetskoga dana prevencije suicida organizirali su 10. rujna predavanje za nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike koji rade s mladima Patnja mladihkako je prepoznati i pomoći im? (Zašto mladi pate?, Kako prepoznati znakove patnje mladih (i kad je prikrivena i izražena na neprihvatljiv način)?, Kako im pomoći? A kako i s vlastitim emocijama?) uz predstavljanje rada Savjetovališta za mlade, internetskih savjetovanja te drugih programa podrške mladima, ali i njihovim pomagačima. Predavači su bili psiholozi (psihoterapeuti i savjetovatelji) Psihološkoga centra TESA Goranka Lugomer-Armano, Tanja Dejanović-Šagadin, Jadranka Orehovec i Ana Pleša.


• Matica hrvatska i Državni arhiv u Pazinu predstavili su 15. rujna knjigu Dražena Vlahova Knjige računa općine Roč (1566–1628) u izdanju Državnoga arhiva u Pazinu. Knjigu su predstavili Dražen Vlahov, autor, Ivan Jurković, urednik, akademik Josip Bratulić, recenzent i Elvis Orbanić, izdavač, a voditelj je bio Zoran Ladić.


• Udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara u 2008. objavila je prvi Romsko-hrvatski / hrvatsko-romski rječnik autora Veljka Kajtazija i inicijator je svjetskoga Dana romskoga jezika, koji će se održati, kao i protekle godine, u Matici hrvatskoj, od 3. do 5. studenoga 2009. S tim povodom 22. rujna održana je novinska konferencija o planiranim aktivnostima projekta i logom Dana romskoga jezika.

• Matica hrvatska predstavila je 23. rujna knjigu Majstori europske glazbe Viktora Žmegača. Knjigu su predstavili Nedjeljko Fabrio, Eva Sedak i Viktor Žmegač.

Vijenac 406

406 - 24. rujna 2009. | Arhiva

Klikni za povratak