Vijenac 406

Matica hrvatska, Naslovnica

IZ OGRANAKA

BELI MANASTIR

Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir, Centar za kulturu Grada i Osnovna glazbena škola, organizirali su 16. rujna, uz potporu Ministarstva kulture, koncert Zagrebačkoga kvarteta saksofona u dvorani Glazbene škole.

ČAKOVEC

Čakovečki Ogranak i Župa Sedam žalosti BDM i Sv. Križa, Kotoriba, svečano su otkrili spomen-ploču znamenitom svećeniku, misionaru, matematičaru, astronomu i geografu Ignacu St. Szentmartonyju (Svetomartinskom) (1718–1793). Svečanost otkrivanja spomen-ploče započela je procesijom kod Župnoga dvora u Kotoribi 20. rujna, na otkrivanju je govorio Stjepan Hranjec, predsjednik Matice hrvatske Čakovec, a u župnoj crkvi održano je misno slavlje.

U Dvorani Matice hrvatske 22. rujna Ogranak Matice hrvatske Čakovec, Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskoga jezika osnovnih škola međimurske županije i Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskoga jezika srednjih škola međimurske županije predstavili su knjigu Na kajkavskim korijenima Ivana Zvonara i organizirali razgovor o suvremenom statusu kajkavštine u školi. Na stručnom skupu sudjelovali su urednik i predstavnik nakladnika Dragutin Feletar, promotor Stjepan Hranjec i autor knjige Ivan Zvonar, a ulomke iz knjige interpretirao je Božidar Vadlja.

ČITLUK

Turistička kulturno-gospodarstvena manifestacija 51. dani berbe grožđa, Brotnjo 2009, započeli su 18. rujna predstavljanjem knjige fra Roberta Jolića Stanovništvo Brotnja u tursko doba i otvaranjem izložbe slika, crteža i grafika Antona Cetina u Galeriji Kluba Matice hrvatske Čitluk.

U sklopu Dana berbe grožđa čitlučki ogranak i Općina Ljubuški predstavili su 1. listopada u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom knjigu Emila Raspudića Božo Miletić – Od Lipna do svjetskih športskih arena. O knjizi su govorili Božo Miletić, Žarko Bilić i Bože Gagro, recenzenti, Emil Raspudić, Andrija Stojić, nakladnik i Nevenko Barbarić.

Svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi Krista Kralja te predstavljanjem knjige priča Vere Primorac Druga strana zrcala u Galeriji fra Didaka Bintića u Čitluku otvorena je tradicionalna kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Brotnju, koju već jedanaestu godinu za redom uspješno organizira čitlučki ogranak Matice hrvatske. O knjizi priča govorili su recenzent knjige književnik Krešimir Šego te u ime nakladnika – DHK Herceg-Bosne, predsjednica Marina Kljajo-Radić. Uz zanimljivu i vrlo poučnu knjigu, autorica Vera Primorac Čitlučanima je podarila i izložbu svojih umjetničkih radova na svili, o kojima je govorio akademski slikar Franjo Primorac.

HVAR

Hvarski je ogranak u Gradskoj loži priredio večer sjećanja – predstavljanje knjige Zavičajni album zaslužnoga Hvaranina Davora Domančića.

KNIN

U organizaciji Kninskoga muzeja, HKD Napretka i kninskog ogranka Matice hrvatske održani su 8. književni susreti Kulturom protiv terorizma. Književni susreti nastali su kao poticaj na stradanja nevinih civila, sjećanje na teroristički napad u New Yorku, 11. rujna 2001, kada je rušenjem zgrada Svjetskoga trgovačkog centra bilo više od tri tisuće žrtava, a ove je godine 11. rujna na kninskoj tvrđavi književnu večer održao Stipan Stipe Grcić.

MAKARSKA

U staroj Franjevačkoj crkvi 10. rujna predstavljena je u organizaciji makarskoga ogranka knjiga Zdenke Čorkalo Fratar. Knjigu su predstavili fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Mihovil Biočić i Toma Podrug uz pratnju klape Fjoret.

NAŠICE

Otvaranjem stalnoga postava lo-vačke sobe u Zavičajnom mu-zeju Našice započeli su Deve-ti dani slavonske šume, tradicionalna manifestacija Grada Našice, Hrvatskih šuma, Ogranka Matice hrvatske u Našicama i Turističke zajednice.

OSIJEK

Osječki je ogranak u cafe-baru Supermarket 11. rujna predstavio knjigu Priče iz Supera Anđelka Mrkonjića. O knjizi su, uz autora, govorili Helena Sablić Tomić, Ivi-ca Vuletić i Mario Rade.

ROVINJ

U organizaciji rovinjskoga ogranka Matice hrvatske i HKD-a Franje Glavinića, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Središnjice Matice hrvatske u Rovinju će se od 15. do 17. listopada održati 6. susreti književnika hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj. I ovogodišnji Susreti okupit će poznata književna imena naših manjina iz susjednih zemalja i svijeta kao i istaknute pisce iz Hrvatske te intelektualce i znanstvenike, vrsne znalce života manjinskih etničkih zajednica, koji će na trodnevnom skupu govoriti o književnom stvaralaštvu, ali i o očuvanju tradicije, jezika i običaja hrvatskih zajednica izvan Domovine, unapređenju zaštite njihovih etničkih posebnosti, kao i o skrbi RH za njihov život i njihove probleme. O položaju i stvaralaštvu naših manjina raspravljat će se izvan ozračja svakodnevne politike, sa stanovišta ljudskih prava i onih međunarodnih dokumenata o zaštiti manjina koji su čvrsta uporišta za prevladavanje prijepora u sredinama etničkih i drugih raznolikosti. Trodnevni će skup završiti uobičajenim obilaskom kulturno-povijesnih spomenika Istre.

SINJ

Ogranak Matice hrvatske izdao je knjigu Pregled povijesti grada Sinja, koju je napisao povjesničar Martin Vrgoč. Taj važan dokument, ne samo za Sinj i cetinski kraj nego i za hrvatsku znanost, sadrži poglavlja prapovijesti, srednjega vijeka, novoga vijeka i suvremenog doba do danas. Osim autora, knjigu su predstavili fra Mirko Marić, urednik knjige, povjesničar Stjepan Bekavac i novinar Joško Kontić.

SKRADIN

U prostoru Gradskoga muzeja Grada Skradina, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Skradin i Gradskog muzeja Skradin, održan je koncert poznate hrvatske pijanistice Tamare Jurkić-Sviben. Umjetnica je nositeljica brojnih uglednih nagrada iz zemlje i inozemstva. Tamara Jurkić-Sviben boravila je u Skradinu kao polaznica Interdiscipinarnoga doktorskog studija kroatologije pri Fakultetu hrvatskih studija – odsjek Skradin i tom prigodom darovala skradinskoj publici izniman pijanistički doživljaj. Na repertoaru te večeri našli su se hrvatski skladatelji Alfi Kabiljo, Žiga Hirschler, Božidar Kunc, kojima umjetnica u svom radu obraća posebnu pozornost, a iz europskoga konteksta tog vremena zastupljen je bio Claude Debussy.

VINKOVCI

U dvorani vinkovačkog ogranka Matice hrvatske 10. rujna predstavljena je mo-nografija Široki Brijeg, o kojoj su govorili Ivo Čolak, dekan Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, An-te Suton te Predrag Kožul, predsjednik širokobriješkoga ogranka.

Dora KovaČ

Vijenac 406

406 - 24. rujna 2009. | Arhiva

Klikni za povratak