Vijenac 406

Druga stranica

Dani Ivana Mažuranića u Crnoj Gori

Milorad Nikčević

Od 26. rujna do 1. listopada na Cetinju će se održati međunarodni simpozij Dani Ivana Mažuranića (1814–1890) u Crnoj Gori. Realizacija projekta organizira se pod pokroviteljstvom Skupštine Crne Gore i Hrvatskog sabora, a organizator je Prijestolnica Cetinje, Grad Novi Vinodolski, Hrvatsko-crnogorsko društvo prijateljstva RH, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku te Crnogorsko-hrvatsko prijateljsko društvo Ivan Mažuranić s Cetinja i Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje Vojislav P. Nikčević. Glavni voditelj projekta i predsjednik Organizacijskog odbora je Milorad Nikčević s Filozofskog fakulteta u Osijeku, koji više od desetljeća vodi institucionalni projekt Kulture u doticaju: stoljetni hrvatski i crnogorski književni identiteti.

Dane Ivana Mažuranića svečano će otvoriti Milovan Janković, predsjednik prijestolnice Cetinja, Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Luka Bebić, predsjednik Hrvatskoga sabora, Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora te Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog. Manifestaciju će pozdraviti i akademik Božo Nikolić, predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Središnji dio manifestacije bit će u nedjelju 27. rujna – otkrivanje spomen-biste Ivanu Mažuraniću (dar Primorsko-goranske županije). Tom prigodom govorit će ministar kulture Crne Gore Branislav Źaga Mićunović i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Na simpoziju će sudjelovati preko šezdeset eminentnih znanstvenika, kulturologa i javnih djelatnika iz Republike Hrvatske (24), Crne Gore (23) zatim Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Mađarske i Njemačke (12), koji će djelo Ivana Mažuranića raščlanjivati iz različitih aspekata.

Vijenac 406

406 - 24. rujna 2009. | Arhiva

Klikni za povratak